Novosti

Facebook HFS
17.11.2021.
Na vodi Gorana Devića u Klubu PFT-a

Ovoga četvrtka, 18. studenog s početkom u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazat ćemo dugometražni poetsko-politički dokumentarac Na vodi u kojem redatelj i filmski pedagog Goran Dević opservacijski prikazuje životne priče ljudi koji se druže, dokoličare ili rade na utocima rijeka Odre, Kupe i Save. Filmu je žiri festivala DOK Leipzig dodijelio posebno priznanje jer ‘na lijep način prikazuje kako ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata’.

Online gost večeri je redatelj filma Goran Dević koji će s okupljenom publikom razgovarati o dugogodišnjem procesu nastanka ovog filma, dokumentarnim postupcima i pristupu protagonistima, medijskim odjecima i festivalskom životu filma.

U filmu Na Vodi kroz poetski motiv prolaska rijeka upoznajemo galeriju raznovrsnih likova koje Goran Dević majstorski i s puno ljubavi oslikava ujedno secirajući društveno-političku i ekonomsku situaciju u svom rodnom gradu Sisku.
Dvojca ribiča i najbolji prijatelji bili su u ratu suprotstavljenim stranama. Uspješan odvjetnik i njegov sin koji neumorno pliva pripremajući se za studij u Americi. Tu je hrvatski branitelj i usamljenik Rambo te bivši radnik u Sisačkoj željezari i njegov sin koji uz oca uči o preživljavanju. Među svima njima je i gospođa koja pušta vijence niz Savu u sjećanje na muža i sinove, poginule u ratu.

Goran Dević

Rođen je 1971. godine u Sisku. Studirao je pravo i arheologiju. Diplomirao je filmsku i TV režiju na ADU Zagreb, gdje danas radi kao docent na BA i MA studiju Filmske i TV režije. Redatelj je i scenarist dvadesetak dokumentarnih i igranih filmova. Kao koautor napisao je scenarij i režirao dugometražni igrani film Crnci. Autor je nagrađivanih dokumentarnih filmova: Na vodi (2018), Buffet Željezara (2017), 65+ (2016), Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (2012), Don Juan: Oprostite, gospođice (2010), Poplava (2010), Sretna zemlja (2009), Tri (2008), Nemam ti šta reć’ lijepo (2005), Uvozne vrane (2004) i drugi. Godine 2018. Film Crnci (2009), osvojio više nagrada: grand prix Ljubljana Film Festival Slovenia 2009; grand prix Festival autorskog filma Serbia 2009; FIPRESCI award Cottbus Film Festival Germany 2009; specijalna nagrada za režiju Cottbus Film Festival Germany 2009; Zlatna arena za režiju Pula Film Festival 2009.

Ulaz na projekciju je besplatan i u skladu s Covid mjerama.
Filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka https://bit.ly/NavodiGD (Meeting ID: 869 8767 4713)

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Nagrada Oktavijan

Po trideseti put

Snimatelj, glumac, scenarist i redatelj Oktavijan Miletić (1. listopada 1902.-17. kolovoza 1987.) se smatra prvim filmskim autorom u nas koji se sustavno bavio filmom i utemeljiteljem hrvatske i jugoslavenske kinematografije.... »više

Prva samostalna izložba fotografija

Iva Grubješić

U organizaciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA je u ponedjeljak, 15. studenoga u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu otvorena prva samostalna izložba fotografija autorice Ive Grubješić, naslovljena Beskrajni dani... »više

Otvorene prijave na tri radionice u organizaciji Kino kluba Split

Otvorene su prijave na Radionicu zvuka, Radionicu produkcije i Radionicu montaže... »više

Premijera 2021.

Sad već tradicionalna projekcija godišnje (u ovom slučaju dvogodišnje) produkcije programa Škola igranog filma udruge Kaooosss održala se u utorak, 9. studenoga 2021. u Velikoj dvorani kina Tuškanac... »više