Novosti

Facebook HFS
04.10.2021.
Zatvorena 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održana je od 30. rujna do 3. listopada online i u Varaždinu. Nagrade na Reviji dodijelio je stručni ocjenjivački sud: redatelj Aldo Tardozzi, animatorica Petra Zlonoga te novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Uz njih, o nagradama je odlučivao i ocjenjivački sud djece iz II. osnovne škole Varaždin.

Dodjela nagrada i svečano zatvaranje 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održano je u nedjelju, 3. listopada 2021., u 12 sati u varaždinskom Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Za program 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavilo se 167 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 78 radova, a filmove su birale montažerka i redateljica Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama.

Tako smo i ove godine gledali filmove raznih tema, od otkrivanja tajni naših nastavnika, aktualnih tema kao što je potres koji nas je zatekao ove godine, a i društveno važnih tema poput inkluzije i dječjih prava pa sve do kadrova koji će vas nasmijati do suza. Članovi stručnog žirija redatelj Aldo Tardozzi, animatorica Petra Zlonoga i novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego nisu imali lak zadatak, a najviše ih veseli, kako kaže članica žirija Maja Flego, vidjeti kako djeca danas “vide svoj život”. Uz njih je o nagradama odlučivao i ocjenjivački sud djece iz II. osnovne škole u Varaždinu.

Popis nagrađenih filmova moguće je pronaći na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/nagrade/, a pogledati ih možete na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije. Filmovi će biti dostupni za gledanje do 10. listopada.

Stručni žiri u kategoriji animiranog filma prvu nagradu dodijelio je filmu Pjevajuće vešmašine Škole animiranog filma Čakovec, prvu nagradu za dokumentarni film dobila je zagrebačka Osnovna škola Rudeš za film Buđenje za pamćenje, dobitnik prve nagrade za igrani film je Humbara Škole filma Šipan, na prvom mjestu u kategoriji slobodnog stila je Stvarna iluzija KREŽME iz Osijeka, kao najbolja TV reportaža odabrano je Volontiranje Filmske sekcije OŠ oca Petra Perice Makarska, dok je  prvo mjesto u kategoriji radioničkih filmova osvojila Dramsko-medijska skupina OŠ Dragalić s filmom #STOPCyberbullyingu.

Žiri djece dodijelio je prvu nagradu za animirani film Kopačima zlata Foto kino video kluba Zaprešić, kao najbolji igrani film odabrali su Elementary Crime filmske družine Piccoli Registi iz Umaga, prvo mjesto u kategoriji dokumentarnog filma osvojio je Ne vidim kraj čakovečke OŠ Strahoninec, najbolja TV reportaža je Volontiranje Filmske sekcije OŠ oca Petra Perice Makarska, na prvom mjestu u kategoriji slobodnog stila je film Legenda, videomamac Osnovne škole “Ljubo Babić” Jastebarsko, a prvo mjesto za radionički film dodijelili su filmu Škole filma Šipan Prva ikad otmica na Šipanu.

Revija je zaista prošla brzo, hvala dragom Varaždinu na predivnom domaćinstvu. Filmove možete pogledati još do kraja tjedna i veselimo se susretu dogodine u Malom Lošinju od 29. rujna do 2. listopada.

Revija se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture te Minstarstva znanosti i obrazovanja.

59. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Najbolji od najboljih

Stručni ocjenjivački sud koji je djelovao u sastavuMaja Flego, novinarka isavjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, Aldo Tardozzi,redatelj i Petra Zlonoga, animatorica i dizajnerica, je u kategoriji animiranog filma treću nagradu dodijelio radu... »više

59. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Sni

O čemu sanja onaj taksist koji svake noći, oko tri i dalje, stoji pred varaždinskim željezničkim kolodvorom, upaljenih svjetala i valjda se nadajući da će baš tad imati sreće i pokupiti kakvo veselo društvo koje će razvoziti naokolo? Je li budan ili drijema... »više

Otvorena 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Revija je otvorena projekcijom filmova koji su obilježili 35 godina stvaranja Filmsko-kreativnog studija VANIMA i popratnom izložbom radova. Revija se održava online i u Varaždinu od 30. rujna do 3. listopada 2021... »više

59. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

35. obljetnica djelovanja Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Ovogodišnja Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bit će u znaku obilježavanja 35. obljetnice djelovanja varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA te će u sklopu otvaranja 59. Revije... »više