Novosti

Facebook HFS
24.09.2021.
Predavanjem o kameri počinje 17. Škola filma

U Klubu Pulske filmske tvornice ovaj petak 24. rujna u 18 sati javnim predavanjem snimatelja i filmskog pedagoga Michelea Bulešića o snimateljskoj opremi i ekspoziciji kamere (blenda/iris, brzina zatvarača, ISO) počinje ovogodišnja 17. Škola filma. Nakon predavanja slijedi snimateljski praktikum 25. i 26. rujna na kojem će polaznici kroz vježbe učiti o planovima, pokretima kamere, kompoziciji te o temperaturi i rasvjeti.

Predavanje je početak prvog dijela škole na kojem će polaznici savladati sve tehničke elemente stvaranja filma kroz realizaciju samostalne filmske vježbe na jednu od zadanih tema: rutina, građevinski radovi, potjera, igra s pravilima. Nakon prve radionice polaznici uz logističko-tehničku pomoć mentora samostalno snimaju svoju vježbu koja se prethodno zajednički definira.
Radionica o montaži i postprodukciji počinje istoimenim javnim predavanjem producenta i montažera Marka Zdravković-Kunca u petak, 4. listopada u 18 sati. Slijedi vikend praktikum na kojem polaznici montiraju svoje snimke i finiširaju vježbu.

U drugom dijelu Škole polaznici na Production In-u realiziraju svoj kratki autorski film u tri dana – od ideje do odjavne špice, pod vodstvom iskusnih edukatora u vremenski ograničenom stvaralačkom procesu i dobroj atmosferi praktičnog rada.

U trećem djelu Škole nakon iskustva stvaranja filma u zadanim vremenskim okvirima polaznici unutar mjesec dana pod vodstvom mentora razviju ideju, log line, sinopsis, scenariji i redateljski koncept. Nakon izrade produkcijskog plana slijedi produkcija, a svaki polaznik snima, montira i realizira svoj završni film.

Na kraju sve čeka pismeni i usmeni ispit nakon kojeg polaznici Škole postaju članovi Kluba Pulske filmske tvornice, što omogućuje besplatno korištenje svih logističko-tehničkih resursa udruge poput filmske opreme, montaže, prostora, konzultacija i pomoći pri festivalskoj distribuciji filmova.

Zainteresirani se još mogu prijaviti na 17. Školu filma putem prijavnice koja se nalazi ovdje, a upisi se zatvaraju u petak, 24. rujna u 16 sati.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem maila pulskafilmskatvornica@gmail.com i mobitelom 095 55 818 53.

Michele Bulešić studira na univerzitetu u Trstu Università degli studi di Trieste smjer Marketing and Innovation, gdje počinje producirati, snimati i montirati longboard i skate filmove. Godine 2016. na 12. Školi filma PFT-a po prvi puta postaje autor kratkometražnog filma “Gorenje”. U sklopu 10. Škole dokumentarnog filma Restart realizira niz vježbi i kratkih filmova. U Pulskoj filmskoj tvornici član je edukacijskog tima te kao mentor snimatelj i montažer sudjeluje u brojnim radionicama. Snimatelj je i koautor dokumentarnog film ‘Knjižnica’ i kratkog igranog ‘Bazen’, te snima film ‘Hejana heja’ iz dokumentarnog ciklusa Istarske štorije, kratki igrani film ‘Prsnut’ i četvrtu sezonu ‘Medionauta’ TV emisiju o građanskom odgoju i medijskoj pismenosti. Surađuje sa Zorkom Sirotićem i Ines Pletikos na nizu projekta, te snima brojne namjenske filmove i spotove, između ostalog i za l’after life No. 8 by coco mosquito iz glazbenog projekta Gordana Muratovića u režiji Matije Ferlina.

Škola filma Pulske filmske tvornice organizirana je uz financijsku pomoć Grada Pule, Hrvatskog audiovizualnog centra te Zaklade Kultura nova.

ZEN I EKSPERIMENTALNA ETNOGRAFIJA ROBERTA E. FULTONA NA KRATKOM UTORKU

Novu sezonu Kratkog utorka otvorit ćemo 28.9. u kinu Tuškanac u Zagrebu, u 21 sat, s programom filmova jednog od kultnih likova američke filmske avangarde - Roberta E. Fultona, koji nažalost i nezasluženo nije dosegnuo slavu i status svojih prijatelja i kolega... »više

Rendez-vous au cinéma

Mjesec francuskih filmova u nezavisnim kinima

U ovogodišnjoj akciji sudjeluje, što je rekordan broj, čak trideset i pet nezavisnih kina u Hrvatskoj, a među njima su Kinoteka Zlatna vrata u Splitu, Kino Gaj u Varaždinu, Art-kino Croatia u Rijeci, Kino Valli u Puli, Kino 30. svibnja u Daruvaru... »više

Novi filmovi na platformi

croatian.film

Novi filmovi na platformi croatian.film mogu se gledati u dvije verzije, hrvatskoj i engleskoj, a prvi je među njima kratkometražni igrani Lovebox scenarista i redatelja Ivana Turkovića Krnjaka, rođenog 1988. u Zagrebu, diplomiranog dramaturga na Akademiji dramske umjetnost... »više

Neomodernistički film Wong Kar-Waija u kinu Tuškanac

Od utorka, 21.09. do nedjelje, 26.09. kino Tuškanac priređuje (kino)premijernu retrospektivu hongkonškog autora Wong Kar-Waija. Program večeras u 19h otvara najslavniji redateljev film Raspoloženi za ljubav (2000), a uoči projekcije uvodnu riječ održat će filmska kritičarka Diana Nenadić... »više