Novosti

Facebook HFS
03.03.2021.
Portret umjetnika: filmski pristupi

Ovoga četvrtka, 25. veljače s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice pogledat ćemo dva filmska portreta istog umjetnika: Darka Brajkovića Đepeta Njapa. Riječ je o dokumentarcu Maslačak Lovre Čepelaka te igrani film Dokumentarni film: Sad ili nikad redatelja Zorka Sirotića.


Darko Brajković

Razgovor s oba autora, kao i protagonistom filmova, zavrtit će se oko teme različitih pristupa ulasku u misterij odnosa subjektivnog i objektivnog, stvarnog i iluzornog, dokumentarnog i igranog.

Koje su glavne prepreke u realizaciji zahtjevne forme kao što je portret živog čovjeka? Može li vremenom i prostorom ograničeno djelo dočarati naizgled neograničene mogućnosti ljudske percepcije u susretu s predmetima umjetničke fascinacije? Je li za ovaj zadatak filmski jezik onaj idealni, jer najlakše naglašava eluzivnost stvarnosti?

Večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a razgovor će moderirat Marko Zdravković-Kunac.

https://bit.ly/2NXbN4I
Meeting ID: 884 9262 9218
Passcode: 174945

Program:

Lovro Čepelak: Maslačak
2003., kratki dokumentarni, 11 min, Kinoklub Zagreb


Maslačak

Zorko Sirotić:.Dokumentarni film: Sad ili nikad
2017., kratki igrani, 16 min, Kinoklub Zagreb i Sedam dana stvaranja


Sad ili nikad

Maslačak Lovre Čepelaka nagrađen je nagradom za najbolju fotografiju na Liburnia Film Festivalu 2014. godine.
Dokumentarni film 'Sad ili nikad' prikazan je na Danima hrvatskog filma u programu izvan okvira, a od kritike je opisivan kao sublimno nadrealna smjesa dokumentarnog i fiktivnog.

Gosti:

Darko Brajković Đepeto Njapo rođen je 1986. godine u Puli. Prve kontakte s likovnim oblikovanjem ostvaruje u kamenoklesarskoj radnji djeda Petra Jurića u Pazinu. Pohađao klesarsku radionicu Siparis u atelieru Janeza i Aleša Pirnata u Katoru, Umag. Sudjelovao u radu umaške galerije "Um-art" (voditelj Alessandro Bumbak). 2002. godine učesnik je multimedijalnog projekta Suvremenost 2002. (produkcija mladih Istre). Kreativno se druži s multimedijalnim umjetnikom Andrejem Zbašnikom i performerom Davidom Belasom te udrugom CGI (civilna građanska inicijativa). Izlagao na mnogobrojnim selektiranim kolektivnim, samostalnim izložbama i multimedijalnim projektima, od kojih se izdvaja nastup u MSU U Zagrebu. Nagrađen je Prvom nagradom na „16. međunarodnoj izložbi minijatura“ u Zaprešiću, 2013. godine. Zastupljen u dokumentarnoj monografiji „Kronotop hrvatskog performansa“ autorice Suzane Marjanić. Živi i radi između Grožnjana i Umaga u Istri.

Lovro Čepelak je započeo sa svojim radom u Kinoklubu Zagreb kao autor kratkih eksperimentalnih i dokumentarnih filmova gdje djeluje sve do danas. Kao profesionalac djeluje u produkciskoj kući Fade In gdje radi kao snimatelj i montažer dokumentarnih filmova i brojnih TV reportaža. Kao autoru fokus mu je na eksperimentalnom i dokumentarnom filmu.


Lovro Čepelak

Zorko Sirotić je rođen 1985. godine u Zagrebu. Član je Kinokluba Zagreb u kojem je od 2014. godine koordinator produkcije. Godine 2018. završio je filmsku i TV režiju dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, a televizijsko iskustvo stekao je radeći na komercijalnim televizijama. Voditelj je i mentor brojnih filmskih radionica fokusiranih na alternativni film i dokumentarno-eksperimentalne forme.


Zorko Sirotić

----------------------------------

Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

Ostali koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

https://bit.ly/2NXbN4I
Meeting ID: 884 9262 9218
Passcode: 174945

---

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (104, 187 stranica) koji otvara temat o znanstvenofantastičnim serijama. Ante Jerić piše opširni esej o naracijama straha u postkapitalističkoj budućnosti Zvjezdanih staza... »više

Kino klub Split: Poziv za prijavu filmova traje još samo par dana!

Kino klub Split u ovom trenutku uzbuđeno priprema raspored za nadolazeću sezonu. Kao i u prethodnom periodu, jedan dio budućeg programa bit će posvećen prezentaciji audiovizualnih djela filmaša vezanih uz kinoklubove i nezavisne produkcije... »više

Filmska naSTAVa u gostima: putujemo u Samobor!

S veseljem najavljujemo novo gostovanje programa Filmska naSTAVa te se veselimo novim filmskim analizama u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kina Samobor... »više

U sjećanje na Mustafu Nadarevića

Od komedije do tragedije

Kino Tuškanac ovog tjedna, od srijede, 24. do nedjelje, 28. veljače, u suradnji s Hrvatskom kinotekom, prikazuje osam filmova u kojima je u manjim i većim ili glavnim ulogama nastupio Mustafa Nadarević (Banja Luka, 1943. - Zagreb, 2020.)... »više