Novosti

Facebook HFS
13.01.2021.
Prvi dan Filmske nastave
Više od 200 učenika, studenata i nastavnika sudjeluje na zimskom ciklusu Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac koja se odvija uživo na online platformi!

Zimski praznici i ove su godine u znaku besplatne filmskoobrazovne radionice u kinu Tuškanac. Skoro tristotinjak mladih lica danas je potvrdilo da je vrijeme posvećeno besplatnim filmskim radionicama dobar način provođenja praznika[. Nastava će se odvijati od 11. do 15 siječnja uživo na online platformi.

Hrvatski filmski savez u suradnji s produkcijskom kućom Factum opet provodi aktivne zimske praznike, i to za više od dvjestotinjak učenika, studenata i nastavnika diljem Hrvatske. Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju ‒ jedini je filmskoobrazovni program namijenjen učenicima i nastavnicima te je potpuno besplatan.

Nastava je započela analizom filma Djeca tranzicije nakon kojeg je slijedila žustra rasprava, a teme su bile raznovrsne ‒ od filmske teorije do snažnih društvenih, socioloških priča vezanih uz film. Na kraju se tražila još koja rečenica više, a komentari polaznika već su danas iznimno pozitivni.

„Ovdje sam prvi put i uistinu mi se svidjelo! Veselim se sutrašnjem satu”, komentirala je na kraju današnje analize polaznica Sara Ilić.

„Bilo je jako dobro. Hvala i lijep pozdrav. Živio hrvatski film!” piše polaznica Kristina Varda.„Nema boljeg načina od započinjanja novog tjedna od slušanja filmske glazbe, gledanja sjajnih dokumentarnih filmova te analize i interpretacije sa skoro 200 zainteresiranih učenika, studenata i nastavnika iz cijele Hrvatske. Naravno, započeo je još jedan ciklus naše Filmske naSTAVe koja me uvijek iznova oduševi svježim idejama, nekim uočenim filmskim detaljima i zapažanjima te mogućnošću upoznavanja i komuniciranja s već poznatim, ali i novim zaljubljenicima u filmsku umjetnost.”, rekla je doc. art. Jelena Modrić, predavačica i jedna od osnivačica Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac.

Pred nama su još četiri nastavna dana, a posebno nas veseli što za srijedu možemo najaviti i gostovanje profesora Nenada Puhovskog, jedne od ključnih osoba u razvoju suvremenoga hrvatskog dokumentarca. Autor je nagrađivanih, ali i žestoko osporavanih filmova, producent više od 70 dokumentaraca, a bio je i voditelj jedinog magistarskog studija dokumentaristike u jugoistočnoj Europi na ADU u Zagrebu. Za svoj rad na polju dokumentaristike, posebice za  pokretanje i vođenje ZagrebDoxa, 2009. godine dobiva nagradu Europske mreže dokumentarnog filma (EDN).

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na martina.kolaric@hfs.hr

Stoljeće kina u Glini

Sve od 1905.!

Kino je stiglo u Glinu istovremeno sa željeznicom, pa su se nestrpljivi gledatelji već od 1905. godine žedno nadali svakom novom dolasku putujućeg Bahmajerovog bioskopa koji je, u prvim godinama ispod šatora, donosio žive slike... »više

Filmska naSTAVa online u siječnju

Prijave za zimski ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 10. siječnja 2021.
Program će se odvijati u suradnji s produkcijskom kućom Factum »više

Kino klub Sisak

Ranjeni, ali živi!

Poslije katastrofalne poplave u Gunji 2014. godine, među prvima su se odsvakuda javili filmski amateri. Među prvima je tako već unaprijed Marina Baničević, nekadašnja predsjednica Kino video kluba Liburnija-film iz Rijeke... »više

Pomoć za Kino klub Sisak

Hrvatski filmski savez poziva vas da novčanom donacijom pomognete obnovu Kino kluba Sisak »više