Novosti

Facebook HFS
04.11.2020.
Senzorne projekcije u kinu Tuškanac
Senzorne projekcije filmova Pčelica Maja i Tabaluga održat će se ovaj vikend 7. studenog u 16 sati u Kinu Tuškanac

Senzorna projekcija znači da će svjetla biti prigušena a i da će zvuk biti tiši, a djeca mogu šetati, ulaziti i izlaziti iz kino dvorane, razgovarati, izražavati svoje emocije, biti ono što jesu. Mogu donijeti igračke, dekice, grickalice ili doći u pratnji terapijskog psa.

Prikazat će se dugometražni animirani filmovi  Pčelica Maja (2014.) u kojem znatiželjna pčelica Maja i njezin prijatelj Pavo spašavaju košnicu od pohlepne kraljičine savjetnice i okončavaju dugotrajno neprijateljstvo između pčela i stršljena te Tabaluga (2018.) u kojem zmaj Tabaluga kreće u veliku avanturu kako bi zaustavio Snjegovića koji ne voli zelenilo ni cvijeće već želi sve pokriti snijegom.

Projekcija se održava 7. studenog u 16 sati. Ako ste zainteresirani za dolazak na senzornu projekciju, javite se na mail sara.cucic@gmail.com s informacijama o broju mjesta koje trebate.

Filmovi koji se prikazuju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama. Djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. U senzornoj projekciji djeca su na prvom mjestu, tako da sve njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom “kino za sve kino, dostupno svima”. Na taj način ruše se predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, magistra edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut, trenutno pohađa doktorski studij Mediji i komunikacija, te Sandra Malenica, profesorica kroatistike i komparativne književnosti, koja trenutno pohađa doktorski studij Književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Rezultati istraživanja koje su sutorice provele s roditeljima i učiteljima pokazuju kako senzorne projekcije značajno utječu na porast komunikacijske kompetencije djece s teškoćama u razvoju, te pozitivno djeluju na inkluziju djece u lokalnu zajednicu.

Senzorne projekcije se održavaju uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

Filmovi Tatjane Ivančić u Berlinu i Berkeleyu

Filmovi Tatjane Ivančić prikazat će se u Berkeleyskom muzeju umjetnosti i pacifičkom filmskom arhivu (BAMPFA) i u Njemačkoj Kinoteci- muzeju za film i televiziju... »više

TEKSTURE SVAKODNEVICE: PRONAĐENI SVJETOVI TATJANE IVANČIĆ NA KRATKOM UTORKU

Na novom Kratkom utorku, koji će se održati 3. studenog u 20h, u kinu Tuškanac u Zagrebu, u suradnji s Kinoklubom Zagreb premijerno predstavljamo digitalno restaurirane filmove Tatjane Ivančić, nekadašnje članice KKZ-a. Prikazat ćemo 14 filmova... »više

FILMOVI IVANA MARTINCA U MM SC-a

Zagreb, petak, 30. listopada 2020, u 20 sati »više

U Beču otvorena izložba o filmskom djelovanju redatelja Želimira Žilnika "Građani iz sjene"

Proteklog je vikenda u bečkom Kunsthalleu otvorena izložba Građani iz sjene posvećena radikalnim filmskim praksama i ekstenzivnom opusu redatelja Želimira Žilnika. Izložbu su kurirale članice kolektiva Što, kako i za koga/WHW... »više