Novosti

Facebook HFS
27.05.2020.
Kino Tuškanac
Od 25. svibnja nastavljen redovni program!

U ponedjeljak, 18. svibnja je online prikazivanjem Persone (1966), jednog od najboljih filmova Ingmara Bergmana i ključnih ostvarenja modernizma, koje se često nalazi na listama najboljih i najvažnijih filmova svih vremena, počela online retrospektiva jednog od najvećih autora u cjelokupnoj povijesti filmske umjetnosti. Filmovi su dostupni putem linka i promo koda na web stranici kina.

Prije toga je kino Tuškanac, kao i druga u vrijeme korona virusa i poslije zagrebačkog potresa, online prikazivalo razne programe pa smo tako već 17. travnja mogli vidjeti remek-djelo Wima Wendersa Paris, Texas (1984), legendarni film ceste s Harryjem Deanom Stantonom i Nastassjom Kinski u glavnim ulogama te kultnim soundtrackom Rya Coodera, nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu.   

Jedino kino u Hrvatskoj specijalizirano za prikazivanje isključivo kinotečnih sadržaja iz povijesti svjetske filmske baštine i suvremenog filma koji se ne nalazi na redovnom kinorepertoaru te hrvatske filmske baštine, profilirano kao matična ustanova u širenju i razvijanju filmske kulture i jedno od nezaobilaznih filmofilskih okupljališta i kulturnih središta grada, kino Tuškanac za svaki film samostalno osigurava prikazivačka prava, prevodi filmove, izrađuje podnaslove i dobavlja kopije, a svaki se film prikazuje svega jednom.

U najiscrpnijoj online retrospektivi Ingmara Bergmana gledatelji mogu vidjeti još 29 ostvarenja te njegov prvi scenaristički rad u režiji Alfa Sjöberga. Svaki dan na web stranici kina u 20 sati postavlja se link na novi film koji je dostupan za gledanje iduća 24 sata. Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove, a 11 filmova je dostupno besplatno uz promo kod, dok je preostalih 20 raspoloživo za gledanje uz naknadu od $2,99 (okvirne protuvrijednosti 20 kn) po filmu. 

U ponedjeljak 25. svibnja na programu su Osmijesi ljetne noći (1955), a slijede Kriza (1946), Ljetna međuigra (1951), Iz života marioneta (1980), Fanny i Alexander (1982), Kroz tamno ogledalo (1961) i za sam kraj svibnja Pričesnici (1962), dok se u lipnju program nastavlja Veseljem (1950), Ljetom s Monikom (1953), Lukom (l948), Kricima i šaputanjima (1972), Djevičanskim izvorom(1960), Sramotom (1968), Ritualom(1969), Aninom strašću(1969), Licem (1958), Lekcijom iz ljubavi(1954), Tišinom (1963), Prizorima iz bračnog života (1973), Vučjim dobom (1968), Žene čekaju (1952), Đavoljim okom  (1960), Glazbom u tami (1948), a završava u srijedu, 17. lipnja scenarističkim radom Ingmara Bergmana Mučenje (1944). Valja naglasiti kako je Tuškanac prvo kino u Hrvatskoj koje je priredilo retrospektivu u online okruženju.  

Od ponedjeljka 25. svibnja je ponovo počeo i redovan rad kina. Nakon dvomjesečne stanke, prvog tjedna je na početku izbor naslova iz recentne domaće distribucije, među kojima su i Skriveni život, Mlijeko, Portret djevojke u plamenu, Jadnici, Zviždači, Djelo bez autora, Zagrebački ekvinocij, Zlatna rukavica, Jojo Rabbit, 1917 i Male žene.

I dalje je na snazi poseban režim pa se gledatelji prilikom ulaska u kino mole da vode  računa o razmaku od drugih posjetitelja, koristite osigurana dezinfekcijska sredstva te sjedaju na svoja sjedala označena na ulaznici. Ulaz s maskom nije obavezan, ali je preporučen.

U slučaju da imaju temperaturu i ne osjećaju se dobro, mole se naravno da ne dolaze u kino te da brinu o sebi i drugima!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Bliži se 11. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Bliži nam se jedanaesti VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, koji će ove godine biti održan na drugačiji način nego što smo navikli, ali prema planiranim datumima, od 1. do 7. lipnja... »više

Jedanaesti VAFI & (treći) RAFI

Djetelina i potkova

Drevno je vjerovanje (ili praznovjerje, svejedno) kako djetelina s četiri lista (prvi je za nadu, drugi za vjeru, treći za ljubav, četvrti za sreću) koju je prema legendi Eva donijela iz raja, a simbolično predstavlja četiri godišnja doba, strane svijeta... »više

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Marinko Marinkić

Presudna je bila činjenica da su Marinkovi roditelji imali VHS kameru kojom su bilježili sve važnije događaje u obitelji i u mjestu. Ili, da je mali Marinko, još na početku osnovne škole, bio fasciniran tom kamerom i otkrivao njene mogućnosti... »više

Otvorene su prijave za 22. Školu medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”

Prijave za najvažniju medijsku školu primaju se do 15. lipnja na novoj internetskoj stanici https://smk.hfs.hr/. Škola će se održati u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza 2020... »više