Novosti

Facebook HFS
04.12.2019.
Revija filma kratke forme
240 sekundi hrvatskog filma

Petnaesta revija filma kratke forme 240 sekundi hrvatskog filma održana je u petak, 29. studenog, u projekcijskoj dvorani na Trgu žrtava fašizma 14, u organizaciji i provedbi Autorskog studija-fotografija, film i video i Zagrebačkog foto kino saveza, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu Grada Zagreba.

Revija filma kratke forme razvijena je od nekadašnjih 60 sekundi hrvatskog filma, revije jednominutnih filmova koju je također organizirao AS, jer se pokazalo kako je kratka forma, ali ipak produljena na do četiri minute, prihvatljivija autorima no neki su ostali vjerni originalnom trajanju. Ove je godine prijavljeno i prikazano četrdeset i pet radova (na četrnaestoj reviji prošle godine bilo ih je trideset i šest), a među njima je osam trajalo minutu ili manje. Najkraći je bio rad Mladena Damjanovića Putovanje, Videodružina BezVizije Slavonski Brod, kojem je trebalo tek 45 sekundi da ispriča svoju priču. Nitko nije iskoristio svih maksimalno dozvoljenih 240 sekundi, a najbliži tomu je bio rad Moć grupe autora iz Foto kino video kluba Zaprešić kojima je za fantastičnu igranu komediju trebalo 234 sekunde.  


Lucija Lubina

FKVK Zaprešić je već prema tradiciji imao najviše prijavljenih radova, čak deset, pojavili su se i predstavnici naših najstarijih amaterskih klubova, Kinokluba Zagreb odnosno Kino kluba Split, s po jednim filmom, domaćini iz Autorskog studija natjecali su se s tri ostvarenja, Škola crtanog filma Dubrava, Zagreb s njih šest, a posebno raduje pojava mladih autora iz školskih filmskih skupina i dječjih odnosno klubova mladih poput Srednje škole Vladimira Gortana, Buje, Mladih SKIG-ovaca pri OŠ Stjepana i Antuna Radića, Gunja, Filmske družine ZAG, Zagreb, OŠ Malešnica, Zagreb, Videodružine BezVizije, Slavonski Brod, Školske filmske družine Gremlini, Zagreb ili V. gimnazije Zagreb.  

Posve u skladu s multimedijalnim profilima većine članova AS-a, koji se bave i fotografijom i filmom, a neki se umjetnički izražavaju i na druge načine, prije filmskih projekcija je u Galeriji Vladimira Horvata, na istoj adresi, otvorena zajednička izložba fotografija Krasnodara Peršuna i Domagoja Vranara, fotografa i kolega s HRT-a, koji su ovaj put izložili svoje viđenje starih dalmatinskih gradova odnosno vizure Praga.  

Tročlani žiri radio je u sastavu novinar Duško Popović, kao predsjednik te članovi Krasnodar Peršun i Domagoj Vranar, a dodijelio je specijalnu diplomu Dušanu Vugrincu Vugiju iz Autorskog studija-ffv za 79 sekundi dugi Zampi kojem je Vugi redatelj, scenarist, snimatelj, montažer i autor zvuka te glazbe, a njegov sin Vid  glavni glumac, treću nagradu Sanji Bosak i Ireni Pehar iz OŠ Malešnica, Zagreb, autoricama i scenaristicama za 143 sekunde dugu Školu za život, insert dužeg ostvarenja kojeg su osmisle i realizirale, pravog mjuzikla s bogatom kostimografijom i scenografijom i veoma uvjerljivom glumom i pjevanjem mladih protagonista, dok su drugu dodijelili samostalnom autoru Miroslavu Ružiću, scenaristu, snimatelju i montažeru šezdeset sekundi dugog rada GDPR koji duhovito ismijava General Data Protection Regulation ili opću uredbu o zaštiti podataka koju je Europska Unija usvojila 2016. godine.

Najboljim i pobjednikom 15. revije filma kratke forme je proglašen animirani Čipka film autorice Lucije Lubina, Škola crtanog filma Dubrava, Zagreb. U 143 sekunde Lucija, koja je i scenaristica, snimateljica, montažerka i animatorica, uz glazbu River flow in you južnokorejskog autora Yirume, isplela je bogat i maštovit prikaz različitih zbivanja sastavljen od čipke.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

FILMOVI IVANA LADISLAVA GALETE U TORONTU

TIFF Bell Lightbox, Toronto, 5. prosinca 2019, 21.00

Kulturni centar TIFF Bell Lightbox u kanadskom Torontu, u kojem se među ostalim održava ugledni Toronto International Film Festival... »više

Prep to wrap

Prep to wrap je skup predavanja od kojih se svako odnosi na određenu fazu produkcije kratkog igranog filma, najava dolaska najkasnije do 8. prosinca... »više

VIDEO+POETRY - GOSTOVANJE MARIE CRAVEN U KINO KLUBU SPLIT

U subotu 07. i nedjelju 08. prosinca od 20:00h u Kino klubu Split gostuje nezavisna australska filmska redateljica i prezenterka eksperimentalne kinematografije Marie Craven (Anne-Marie Elizabeth Crawford)... »više

Filmski četvrtak u HDA

Tarzan u Borovu

Projekcija filmova iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke bila je 21. studenoga, na Filmskom četvrtku u Hrvatskom državnom arhivu, posvećena filmskim zapisima iz povijesti nekadašnjeg privrednog giganta, Jugoslavenskog kombinata gume i obuće Borovo... »više