Novosti

Facebook HFS
28.08.2019.
21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Debitantska večer

Predstavljanje programskih sadržaja 21. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić započelo je u utorak, 28. kolovoza 2019. otvaranjem izložbe portretnih fotografija autora, polaznika radionice za fotografiju voditelja Darija Petkovića, sa stručnim suradnikom Milivojem Kuharom, koja je postavljena u foajeu kina Gaj u Varaždinu, a nastavljeno živom izvedbom kratke predstave polaznika radionice dramske pedagogije voditeljice Marije Šorša, kojoj je ovo bio voditeljski debut na ŠMK.

Prvi stupanj seminara medijske kulture razjasnila je polaznica Dragica Gajšak, pri tome prikazavši i kratak film o suštini njihovog rada što su ga, u svega dva dana, snimili i montirali pod vodstvom Mirjane Jukić i Katice Šarić, a sadržaje drugog stupnja približila nam je polaznica Maja Ferenec Kuća. 

O radu radionice osnova novinarstva, radijske reportaže i audiopriloga za internet govorila je voditeljica Višnja Biti koja je sa stručnim suradnikom Miroslavom Šebom dovela polaznike do reportaže Iz zvuka, o zvuku, do zvuka, a djelatnost radionice za scenarij (jedine u kojoj je nadmoćno bile više polaznika nego polaznica) predstavile su voditeljica Irena Krčelić, također debitantica na Školi, i redateljica Dalija Dozet koja je prema svakom od četiri nastala scenarija snimila kratak film, od kojih je jedan i prikazan.

Voditeljica radionice radioigre Vedrana Vrhovnik sa stručnom suradnicom Ankom Savić predstavila je rad polaznika koji su osmislili i snimili radio igru O strahu i krotitelju lavova prema tekstu Melite Rundek, dok je prvi prikazani film u programu  bio igrani Crvenkapica po vuku, s brojnim popratnim i ne samo dvostrukim konotacijama, što su ga snimili polaznici pod vodstvom redatelja Ivana Gorana Viteza uz stručne suradnike Filipa Tota i Ivanu Rogić.

Polaznici radionice dokumentarnog filma pod vodstvom Tomislava Mršića, sa stručnim suradnicima Hrvojem Mršićem i Alanom Stankovićem, snimili su Nespokojne, uvjerljivo najmračniji film ove godine Škole medijske kulture, a polaznici radionice za montažu, koje su vodili još jedan debitantski par, Sara Gregorić i Tomislav Stojanović, sačinili su i prikazali četiri impresivne vježbe.

Sudionici radionice za kameru i snimanje voditelja Borisa Poljaka, sa stručnim  suradnicima Dinkom Radonić i Jerom Gruićem, napravili su snimateljsku vježbu uobličenu u kratki film Breaking news, polaznici radionice za eksperimentalni film, koju je ove godine vodio debitant, inače višestruki polaznik ŠMK i predsjednik Kinokluba Zagreb, redatelj Tomislav Šoban, sa stručnim suradnikom Ivanom–Stjepanom Lucićem, sačinili su eksperiment Suprotno od gledati je slušati, a radionicu za animirani film ove je godine vodila Jasminka Bijelić Ljubić, kojoj je ovo sedamnaesto sudjelovanje na Školi medijske kulture gdje je šesnaest puta bila stručna suradnica, a ove godine po prvi, debitantski put voditeljica, sa stručnom suradnicom Monikom Vrtarić Vuk te su sačinili s polaznicima animirani film Leptir, i zasuli gledalište emocijama i leptirima sačinjenim od papira.

Kroz program je šarmantno kao i uvijek vodio iskusni Boško Picula kojem je ovo bilo, zar bi trebalo i sumnjati, debitantsko vođenje predstavljanja programskih sadržaja 21. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić.

Iduća će se, 22. ŠMK održati u drugoj polovici kolovoza 2020. godine, po treći put za redom ponovo u Varaždinu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Star Film Fest 2019.

1350+

Na ovogodišnji je, šesti po redu, Star Film Festival prijavljeno više od 1350 filmova, a u službeni je program uvršteno samo 48 igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih, iz Argentine, Armenije, Bangladeša, Bosne i Hercegovine, Brazila, Filipina, Francuske, Grčke, Irana, Italije... »više

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Jedan dan života

Film Un dia de vida meksičkog redatelja Emilia Fernándeza snimljen je 1950. godine, a bavi se odnosom nekadašnjih najboljih prijatelja od kojih je jedan sad visoki oficir režima dok je drugi uhvaćeni revolucionar koji čeka strijeljanje u zoru idućeg dana... »više

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Krunin dan

Uvijek bi se probudio prvi, popio kavu i popušio (pa iskašljao) nekoliko cigareta i pročitao novine, prije nego bi počeli pristizati drugi ranoranioci. U svom lajbeku sivomaslinaste boje, kakvog dijele fotografi i ribiči, jer ima puno džepova i zgodan je za svakakve male terete... »više

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Tišina Varaždina

Ustanovljeno je kao ukopno mjesto 1773. godine, a od 1905. ga sustavno uređuje i njime upravlja hortikulturni ekspert i umjetnik Herman Haller, rođen u Varaždinu 28. ožujka 1875. Bio je upraviteljem sve do 1946., i u tih četrdeset godina sađenjem bezbrojnih čempresa ili tuja... »više