Novosti

Facebook HFS
24.08.2019.
21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Grad cehova i obrta

Svojedobno ponajviše grad cehova i obrta, smješten na raskrižju mnogih putova kojima su u njega dolazili sa svih strana svijeta, baš kao i danas, da bi svi ti pripadnici plemstva, bogatoga građanstva, pa trgovci i obrtnici, jedni imenom, titulom i novcem, drugi znanjem, vještinom i vrijednim radom sudjelovali u njegovu rastu i slavi, i danas je ispunjen replikama starih cimera, cehovskih i obrtničkih oznaka i simbola, od Kornjače u Gundulićevoj ulici kao oznake trgovine mješovitom robom, nastale odavno, još u Devetnaestom stoljeću, u doba procvata umjetničkog obrta, do cimera Železni čovek na Trgu kralja Tomislava kao oznake trgovine željeznom robom, Morske djevice na istoimenom trgu za trgovinu kolonijalnom robom i Potkove na trgu Miljenka Stančića, kao oznake kovačkog ceha.

Već drugu godinu tu dolaze i neki novi znalci i oni koji bi to tek htjeli postati, pa i oni na svoj način pridonose veličini i značaju Varaždina, a istovremeno i Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić i samih sebe, kao njenih sudionika. Dolaze ove godine iz Novog Marofa, Svete Nedelje, Šemovca i Vidovca, i samog Varaždina. Iz Rijeke i Karlovca i Zagreba, iz Zaprešića i Đurđevca, iz Macinca i Splita, iz Donje Voće i Našica. Iz nedalekog Čakovca i s dalekog Hvara, iz Rugvice i Slavonskog Broda, Ivanovca i Svetog Petra Orehovec, iz  Gunje i Vinice, Koprivnice i Metkovića, Kastva i Bedenice, a neki bome potegli čak iz Švedske, samo da bi bili s nama, kao polaznici, voditelji, predavači i organizatori.

Ima nas tako iz učeničkih domova, osnovnih  i srednjih škola, pa dječjih vrtića i ŠAF-a, FKVK-a i VANIMA-e, iz školskih filmskih skupina, medijskih i filmskih družina, iz foto-kino klubova i videodružina, filmskih klubova odraslih te iz nezavisnih produkcija, s HRT-a i sa Sveučilišta Sjever, iz gospodarskih, medicinskih i tehničkih škola i škola za cestovni promet, i jedna arhitektica, a svi su zaljubljenici u film.

Možda ćemo i mi steći pravo da jednog dana negdje u gradu izvjesimo svoj cehovski znak? Neku zgodnu železnu kameru, možda?

Vidjelo se to posebno dobro na predavanju i vježbama multimedija u teoriji i praksi koje su na prvom stupnju seminara medijske kulture vodile Mirjana Jukić i Katica Šarić. Odlučile su se za pravi multimedijalni pristup pa su polaznice i jedan dečko među njima snimile i montirale kratak film koji je sadržajem ali i sudjelovanjem u svim fazama njegove realizacije pokazao o čemu se tu zaista radi, što valja činiti, a što baš izbjegavati, kad ste polaznice, a kad (budete) voditeljice pa ćete drugima prenositi sva ta, kako se kaže, stečena znanja. Činilo se da traje dosta dugo (i da nije sasvim nenaporno) dok nisu došle do željenog cilja, ali su se pri tome baš ludo zabavljale. I to je ono što je važno, ne naučiti tek teoriju i pravila, tehničke značajke i procedure, te razne protokole po kojima se onda valja vladati.

Treba znati uživati u tome što radite i drugima prenijeti jednaki osjećaj.

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza s partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu i s domaćinima, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištem Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin i Kinom Gaj.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Varaždinski suncokreti

U četvrtak je prijepodne polaznicima prvog stupnja seminara medijske kulture Marko Rojnić govorio o povijesti filma, a popodne Marina Zlatarić o filmskim projektima u svim područjima hrvatskog jezika... »više

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Mala Čiči…

U utorak nas je posjetom obradovao Edo Lukman, jedan od tri legendarna voditelja radionica prve Škole medijske kulture, održane od 30. kolovoza do 3. rujna 1999. u hotelu Solaris u Šibeniku. Edo je, sa stručnom suradnicom Jasminkom Bijelić... »više

Festival hrvatskog dokumentarnog filma

17. Liburnia Film Festival

Od 26. do 30. kolovoza u Opatiji se, na maloj ljetnoj pozornici, održava sedamnaesti po redu festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival koji je ovog puta dobrim dijelom posvećen stanju i problemima u našim brodogradilištima... »više

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Osam stoljeća i deset godina

U utorak je, poslije jutarnje analize večer prije viđenog Dnevnika Diane Budisavljević, vodeći istraživač u procesu njegova nastajanja Silvestar Mileta govorio o pripremama i snimanju filma i raznim problemima s kojima se ekipa suočavala u proteklih desetak godina... »više