Novosti

Facebook HFS
03.07.2019.
Jubilarni Đakovački rezovi
Deset plus Hrvatska

Ovogodišnji jubilarni, deseti Đakovački rezovi održani su od 26. do 28. lipnja 2019.  godine na đakovačkom Korzu koji se opet potvrdio kao mjesto susreta različitih kultura i nikada aktualnijih tema šesnaestog Etno film festivala Srce Slavonije. Vrhunska etnografska ostvarenja donijela su aktualne priče, od osnovnih potreba za  obrazovanjem i nemogućnosti njihove realizacija, ili o bosanskim piramidama, sve  do različitih nacionalnih tradicija i običaja i problema migracija.

Projekcije su održane na dvije lokacije, na gradskom Korzu i u Gradskoj knjižnici i čitaonici, a bile su besplatne za sve posjetitelje. Ove godine na Srce Slavonije je prijavljeno čak 178 filmova iz preko pedeset zemalja svijeta, a selekcijska komisija je izabrala njih osamnaest koji su prikazani đakovačkoj i drugoj publici, između ostalih filmovi autora iz Australije, Grčke, Indonezije, Kanade, Meksika, Novog Zelanda, Perua, Portugala, Rumunjske i Španjolske, uz domaće autore iz Hrvatske.  

Prva je projekcija održana 26. lipnja 2019. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo, a službeno otvaranje u večernjim satima u ulici pape Ivana Pavla II., odnosno na đakovačkom Korzu, gdje je održana i druga projekcija. Treća i peta projekcija održane su u Gradskoj knjižnici i čitaonici u četvrtak i petak, a četvrta i šesta na Korzu, gdje se u petak odvijalo i svečano proglašenje pobjednika.

O najboljim filmovima odlučivao je tročlani žiri u sastavu Antonio Nuić, filmski redatelj i predavač na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, kao predsjednik žirija te članovi dr. sc. Boris Jokić, pedagog i psiholog i Zoran Marić, etnolog i direktor InMusic festivala. 

Najbolji film desetih Đakovačkih rezova i dobitnik Zlatnog srca Slavonije je ruski Knjiga mora redatelja Alekseja Vakhruševa, Srebrno srce Slavonije dobio je brazilski film Boja kože redateljice Livie Perini, a Brončano srce Slavonije brazilski film Osmildo redatelja Pedra Daldegana.

Nagradu Posebno srce Slavonije dobila je španjolsko–grčka koprodukcija Naš život kao dječje izbjeglice u Europi (Nuestra vida como niños refugiados en Europa) redateljice Silvie Venegas.

Tradicionalno je održana i radionica animacije za najmlađe, koju su vodili Nataša Dorić i Aleksandar Muharemović.

Kroz svoju burnu povijest Đakovo je izraslo u moderan grad s brojnim kulturnim, povijesnim i prirodnim znamenitostima. Katedrala bazilika sv. Petra, remek djelo biskupa i hrvatskog mecene Josipa Juraja Strossmayera, Strossmayerov trg okružen kanoničkim kurijama i Bogoslovnim sjemeništem, Strossmayerov perivoj, kao djelo biskupa Raffaya, župna crkva Svih svetih, bivša džamija, današnji Korzo u stilu secesije, pa Državna ergela lipicanaca, jedna od najstarijih ergela u Europi, vinogorja Mandićevac i Trnava te ekološki čisto jezero Jošava samo su neki od najvažnijih  turističkih dragulja ovoga grada i kraja.

Organizatori manifestacije Đakovački rezovi i međunarodnog Etno film festivala Srce Slavonije su udruga Đakovački rezovi, Zajednica tehničke kulture Grada Đakova i  Foto–kino klub Đakovo, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Đakovo. Jubilarni, deseti Đakovački rezovi održani su pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Đakova.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Završila 26. Internacionalna filmska radionica

U Čakovcu je od 23.-30.06. održana 26. Internacionalna filmska radionica na kojoj su sudjelovala djeca iz Hrvatske (Varaždin, Čakovec, Lasinja, Sv. Petar Orehovec, Sisak) i inozemstva (Grčka, Portugal)... »više

Projekcija restauriranog i digitaliziranog filma Kuća na pijesku Ivana Martinca

U subotu, 06.07. u 20.15h u Kinoteci Zlatna vrata održat će se projekcija digitaliziranog i restauriranog filma Kuća na pijesku (1985) Ivana Martinca... »više

Šesti kviz Pulske filmske tvornice

Ovog četvrtka, 27. lipnja u 21 sat u Klubu Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) održati će se šesti Filmski kviz. Za ovaj kviz pitanja je sastavila Moira Buršić, članica najodlikovanije i gotovo nepobjedive kvizaške trupe predhodnih pet kvizeva -Spilberzi... »više

Cjelomjesečna retrospektiva Ingmara Bergmana sa čak 31 filmom

Ljeto s Bergmanom u kinu Tuškanac

Kino Tuškanac u mjesecu srpnju donosi najveću hrvatsku retrospektivu Ingmara Bergmana, najistaknutijeg švedskog redatelja i jedne od ključnih osobnosti svjetskog filma uopće, koji je tretiranjem svojih brojnih tematskih preokupacija stekao ugled vrhunskog autora psihološkog filma... »više