Novosti

Facebook HFS
25.11.2018.
50. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
Stari i mladi

Subota i nedjelja su između ostaloga bili i vrijeme održavanja programa zajedno nazvanih Vikend udruga članica HFS-a: primjeri dobre prakse: prezentacija i radionica na kojima se razgovaralo o dosadašnjim oblicima suradnje i kreiralo nove. Valja umrežiti i razviti suradnju stvaranjem zajedničkih projekata, udruživanjem opreme i kadrovskim angažmanom, a time ojačati poziciju svakoga kluba, ali i Hrvatskog filmskog saveza kao cjeline.

Održana je i radionica kritike koju je vodila filmska kritičarka i autorica Višnja Vukašinović, s ciljem da ponudi osnovne alate za artikulirano i argumentirano pisanje o filmu. Radovi polaznika će biti objavljeni na webu Kinokluba Zagreb. Izložba plakata grafičkog dizajnera Darija Devića postavljena je ispred zgrade kina Tuškanac odnosno Hrvatskog filmskog saveza, a na kraju revijskih programa će tradicionalno biti prikazan i odabir filmova s UNICA-e.

U katalogu 50. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva objavljen je i Abecedarij Kinokluba Zagreb u kojem su pojedini autori među kojima su Petra Belc, Neven Dužanec, Željko Radivoj i Višnja Vukašinović vrlo kratko definirali pojmove poput amaterizam, antifilm, FAS, GEFF ili kadar, ali i biografske natuknice o Tomislavu Gotovcu, Anđelku Habazinu, Željku Haberštoku, Marijanu Hodaku, Tatjani Ivančić, Mihovilu Pansinju, Maksimilijanu Paspi ili Vedranu Šamanoviću te drugim značajnim osobama iz devet desetljeća duge povijesti KKZ-a. Možda se iz toga vremenom razvije i nešto opširnije podsjećanje i bolje upoznavanje s pojmovima i ljudima koje svakodnevno srećemo, a ponekad ne prepoznajemo njihovu vrijednost.

Priređivači 50. revije su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Zagreb, a pokrovitelji HAVC, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Gradska skupština Grada Zagreba. Urednice kataloga su Petra Belc, Lana Kosovac, Lea Štranjgar i Sanja Zanki Pejić, a za izdavača su ga potpisali Matko Burić i Tomislav Šoban.   

Žiri ovogodišnje, jubilarne 50. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva čine filmska redateljica i scenaristica Hana Jušić, autorica kratkih igranih filmova Terarij, Zimica, Da je kuća dobra i vuk bi je imao, odnosno dugometražnog Ne gledaj mi u pijat iz 2016., koja je kao autorica uspješno nastupila i na Revijama hrvatskog filmskog stvaralaštva, TV redatelj Vladislav Knežević, dugogodišnji član Kinokluba Zagreb, medijski umjetnik i redatelj, dobitnik Grand Prix-a na festivalu novog filma i videa u Splitu 1997. i Oktavijana za najbolji eksperimentalni film 2010. i 2015. te mnogih drugih nagrada, Hrvoje Mršić, filmski montažer s deset dugometražnih igranih filmova i brojnim dokumentarcima, dobitnik tri Zlatne arene, stalni stručni suradnik u radionici za dokumentarni film Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, diplomirana glumica i kazališna redateljica Sara Stanić, sa zapaženim ulogama u više dugometražnih filmova, TV-serija i kazališnih predstava, asistentica na odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i prof. dr. Hrvoje Turković, diplomirani filozof i sociolog, doktor filmske teorije, nekadašnji voditelj MM centra Sveučilišta u Zagrebu, bivši dugogodišnji predsjednik Hrvatskog filmskog saveza, profesor na Akademiji dramske umjetnosti i autor brojnih knjiga o teoriji i povijesti filma.

Oni će u nedjelju u 14.00, na javnom glasanju po pravilima UNICA-e, pred publikom, donijeti odluku o pobjednicima 50. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva.   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

50. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Heidler Bros.

Član KKZ-a Zlatko Heidler (1939.-2009.) nije bio baš plodan autor, snimio je samo dva filma, Livadice 1963. odnosno Ambiciozan 1965., ali je iste godine izveo i Kariokinezu po kojoj ga zauvijek pamtimo... »više

50. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Revijski putokazi

Prva je Revija Kino saveza Hrvatske održana prije nepune pedeset i četiri godine, 19. i 20. prosinca 1964., u suradnji s Kinoklubom Zagreb, a dvadeset autora iz šest klubova prijavilo je ukupno 65 filmova od kojih je 30 bilo odabrano za službenu konkurenciju... »više

Pulska Škola filma

Produktivna Pulska filmska tvornica

Već četrnaesta u nizu Škola filma, koju je Pulska filmska tvornica ove godine organizirala u suradnji s Kinoklubom Zagreb i Hrvatskim filmskim savezom odnosno uz financijsku pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja, održana je proteklog listopada... »više

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Sanja Mataga, prof.

Dobrosusjedski odnosi i suradnja između FKVK, Foto kino video kluba Zaprepić i ZKDM, Zaprešićkog kazališta za djecu i mlade, odnosno poznanstvo i prijateljstvo i poneka kava s Miroslavom Klarićem i Jadrankom Lopatićem, bili su neposredan poticaj za prvi dolazak... »više