Novosti

Facebook HFS
05.10.2018.
56. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Malo veliko misto

Bol ima sve; i mediteransku klimu, s oko 2.700 sunčanih sati godišnje, s prosječnom  zimskom temperaturom 9, a ljetnom 25 celzija; i prosječnu temperaturu mora, ljeti 24, a zimi 14 stupnjeva; i minimalna ekološka zagađenja; i šetnicu uokvirenu kiparskim djelima od bijeloga bračkoga kamena, s obrisom Zlatnoga rata na početku; pa čak i iznenađujuću, uzorno i lijepo uređenu plažu za osobe s invaliditetom, jer znamo za neke primjere turističkih središta koja ne dopuštaju tako što u svom hedonističkom raju.

Ali i prvo digitalizirano, i ljetno i zimsko kino na našim otocima, koje je stanovništvu posebno važno u dugim večerima izvan kupališne sezone. Vrijedi naglasiti kako su prije rata sva bračka mjesta imala svoja kina, a o svima je vodio računa samo jedan čovjek! Upornim djelovanjem Kina Mediteran ova se lijepa filmska priča pomalo vraća, a Bol joj je prvorođenac.

Dok lagano plovimo prema Bolu, okruženi tucetima bijelih jedrilica i glisera, leuta i koča, i galebovima koji se spokojno ljuljuškaju na valićima, sjećamo se onih što su plovili puno prije nas i arheoloških istraživanja koja su ovdje potvrdila postojanje ljudskih zajednica već iz paleolitika, u spilji Kopačini, između današnjih Supetra i Donjeg Humca, a zatim i nalazišta iz ilirskog perioda, brončanog i željeznog doba, s gradinom Koštilo blizu Bola.

Ovih je dana Bol središte dječjeg filmskog stvaralaštva. Između ukupno 260 pristiglih selektorska je komisija, u sastavu redateljica Čejen Černić, svojevremeno i autorica i sudionica Revije, a danas profesionalna redateljica dugometražnih igranih filmova, i Sonja Tarokić, autorica više kratkometražnih igranih filmova koju uskoro očekuje i prvi dugometražni te filmski i televizijski montažer Slaven Zečević, odabrala 89, po njihovu mišljenju najboljih, a poslije svečanog otvaranja na prvoj je projekciji prikazano četrnaest animiranih, dokumentarnih, igranih te filmova slobodnog stila i TV-reportaža. Vidjeli smo i dva animirana filma snimljena na radionicama 56. revije, za animirani film odnosno senzorno-motoričkoj, održanim u suradnji s OŠ Supetar, područnoj školi Nerežića te s udrugom Brački pupoljci, koje su svojevrstan doprinos Hrvatskog filmskog saveza razvoju audiovizualnog stvaralaštva u lokalnim sredinama u kojim se Revija održava.

U petak nas očekuju druga, treća i četvrta revijska projekcija, edukacijsko-radionički programi te projekcija devedesetominutnog igranog filma Uvijek svoja francuske redateljice Emilie Deleuze, a u subotu peta, šesta i završna, sedma revijska projekcija odnosno prikazivanje švedskog animiranog filma Gordon i Paddy u kojem pametni miš i ostali pripadnici šumske policije rješavaju slučaj nestalih oraha.

Bol je ovih dana postao i kadrovski ekipiraniji za više od dvije stotine meteorologa jer svi sudionici i organizatori 56. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece gledaju u nebo, raspravljaju o značenju i vrijednostima mikroklime i dokazanim slučajevima da u jednom dijelu grada (ili otoka, dapače) kiša pada, a u drugom je nema ni za lijek.  Copraju pomalo da se i sada to dogodi baš, eto, nama i da najavljeni subotnji izlet brodom ne opere kiša, iako one tete i barbe s televizije najavljuju kako bi se to moglo dogoditi.

U takvim se danima isplatiti biti optimist i vjerovati da će sve biti dobro. Sunce nas je u Bolu dočekalo, bilo bi lijepo da nas i isprati. Ionako će biti teško rastati se!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

56. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Jelenski otok

Najviše je stanovnika na Braču bilo oko 1900. godine, kada ih je zabilježeno čak 24.000. U XVII. stoljeću broj je bio nešto viši od 5.000, koncem XVIII., za samo stotinu godina više nego dvostruko, oko 11.000, a danas cijeli otok broji nešto manje od 14.500... »više

Poziv na prijave: Filmska Škola Kino kluba Split 2018

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na Školu Kino kluba Split. Ovogodišnji program nudi bogate sadržaje koji uključuju teorijska predavanja, praktične radionice, projekcije i gostovanja renomiranih stručnjaka... »više

PANORAMA: IZ RIZNICE MAKEDONSKOG FILMA

04.10. – 09.10.2018. Kino Tuškanac, Zagreb
U sklopu programa Panorama: Iz riznice makedonskog filma, kino Tuškanac donosi presjek najintrigantnijih ostvarenja nastalih u Makedoniji... »više

Večeri animacije u kinu Tuškanac

Filmovi Koji Yamamure

Nova sezona projekcija animiranih filmova u kinu Tuškanac započela je, zorno se pokazalo, u znaku bezrazložnog pesimizma organizatora jer su se nepotrebno opteretili sumnjom u nastavak odaziva publike, koji je već na nekoliko proljetnih večeri bio izuzetan... »više