Novosti

Facebook HFS
20.08.2018.
DORF 2018
Tajna povijest DORF-a

U Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci u ponedjeljak, 20. kolovoza, poslije svečanog otvaranja u 20.30, bit će prikazan dokumentarni film bosansko-hercegovačkog autora Tarika Hodžića Scream for me Sarajevo, o kultnom koncertu što ga je Bruce Dickinson održao 1994. godine u opsjednutom i granatiranom Sarajevu, a uslijedit će nastup DJ Siky/Naša stvar. U utorak su na programu filmska radionica te projekcija filma iznenađenja, a u srijedu nastavak filmske radionice, glazbeno-filmski kviz, projekcija dokumentarnog filma Živjeti VK autora Vedrana Šuvaka, studentskog rada koji je jedini dokument svojevremeno omiljene emisije Zbilja znanosnih bespuća, koja se emitirala na valovima danas nepostojećeg radija VFM i razgovor o  vinkovačkim radijskim stanicama te nastup DJ Zolja.

U četvrtak će biti prikazana prezentacija Tajna povijest DORF-a powered by Pecha Kucha, koja je svojevrsni hommage suradnicima i prijateljima DORF-a, u formatu 20 slika x 20 sekundi, a uslijedit će nastup DJ Phantom s kateterom, dok su u petak na programu dokumentarni film Pope, vrati se redatelja Tonija Volarića o splitskom novinaru i tekstopiscu Momčilu Popadiću Popu (1947.-1990.), koji je napisao mnoge poznate pjesme, od kojih je neke izvodio i nedavno preminuli Oliver Dragojević te Veja i Izgubljeno vreme.

Završetak je u subotu, kad će premijerno u Vinkovcima i u Hrvatskoj biti prikazani More than a barbershop odnosno Hannah Williams u Tokiju, a zatim i Glasnije od oružja scenarista i redatelja Miroslava Sikavice, autora zapaženih dokumentaraca iz Fade In-ova TV-serijala Direkt posvećenog problemima mladih i njihovim pravima, od kojih je jedan i Oblak o Luki Ritzu te kratkometražnog filma Zvir koji je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu 2016. godine, gdje je u programu Quinzaine des Réalisaterus osvojio posebno priznanje, snimljen u produkciji Factuma, koji progovara o pjesmama nastalim u vrijeme relativno nedavnih ratnih zbivanja, bilo da autori opisuju košmar u kojem smo se našli, bilo da potvrđuju svoju političku lojalnost, a u filmu se među ostalima pojavljuju i Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi, dok se za 22.30 najavljuje proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

O najboljem dokumentarnom rock filmu u regionalnoj konkurenciji odlučuje žiri u sastavu Varja Močnik, redateljica i urednica filmskih programa te autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog filma na DORF-u 2017., kao predsjednica odnosno multimedijalni umjetnik Siniša Labrović i glazbenik, autor i voditelj Boris Hrepić Hrepa.

Autor unikatnih nagrada laureatima na ovogodišnjem DORF festivalu je ponovo mladi splitski kipar&strip autor Miro Župa, a autor DORF designa nagrađivani mladi umjetnik Martin Peranović iz Otoka.

DORF se održava uz potporu HAVC-a, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, s partnerima Gradskim muzejom Vinkovci, SuperUho festivalom i Nexe crijepom, dok su medijski pokrovitelji Klasik TV, Yammat.fm, Radio Vinkovci, Glas Slavonije, Dokumentarni.net, Subsite.hr, Treci svijet, Ziher.hr, Culturenet, Cibalia.info, Rockmark, Mixer.hr i Ravno do dna.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

IKEA for YU započeo je festivalski život u Sarajevu!

U punoj dvorani sarajevskog kina Cinema City, kao posljednji od 16 izabranih u okviru dokumentarne selekcije Sarajevo Film Festivala preksinoć je publici predstavljeno najnovije ostvarenje u produkciji Hrvatskog filmskog saveza... »više

Počela je 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

U Varaždinu je svečanim otvaranjem i prezentacijom programskih sadržaja prošlogodišnje Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić u kinu Gaj započelo 10 važnih dana za sve filmoljupce. »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Dragi gosti, čuvajte kosti...

…piše na maloj, bijelo emajliranoj pločici s likom velikog, kovrčavog, crnog psa koja je izvješena na kući u ulici kralja Petra Krešimira IV. kojom se od Studentskog centra Varaždin stiže do Trga kralja Tomislava i središta grada... »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Varaždinec, domovine sin...

Od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu se održava dvadeseta, jubilarna Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić namijenjena prvenstveno nastavnicima i profesorima osnovnih i srednjih škola te odgajateljima u dječjim vrtićima ali i studentima, članovima filmskih klubova... »više