Novosti

Facebook HFS
11.04.2018.
Panorama: Dani srpskog filma

Kino Tuškanac donosi četiri netom restaurirane kopije antologijskih ostvarenja srpske kinematografije (Skupljači perja, 1967; Ko to tamo peva, 1980; Specijalno vaspitanje, 1977; Kad budem mrtav i beo, 1967), te tri nagrađivana naslova suvremene srpske kinematografije (Rekvijem za gospođu J., 2017; Dnevnik mašinovođe, 2016; Druga strana svega, 2017).

Program započinje u četvrtak, 12. travnja u 19 sati projekcijom čuvenog filma Skupljači perja (Aleksandar Petrović, 1967), o trgovcu guščjim perjem Bori koji se zagleda u mladu Tisu, pokćerku Mirte, također trgovca guščjim perjem, u kojem je redatelj fragmentarnim prikazom života Roma u jednom vojvođanskom selu dao sliku bijednih materijalnih uvjeta njihove egzistencije. Uz nagrade za najbolji film, režiju i glavnu mušku ulogu (Velimir Bata Živojinović) na festivalu u Puli te nominaciju za Oscara za najbolji film na stranom jeziku, film je osvojio i posebnu nagradu žirija i nagradu međunarodne kritike u Cannesu.

Iste večeri u 21 sat na rasporedu je Rekvijem za gospođu J. (Bojan Vuletić, 2017), priča o skromnoj sredovječnoj ženi i bivšoj administrativnoj službenici koja si planira oduzeti život na godišnjicu smrti svoga supruga. No, kako bi obavila sve što treba i osigurala obitelj, potrebno joj je dobiti potvrdu o 20 godina radnog staža koju je u državi koja prolazi kroz tranziciju jako teško dobiti. Film je nagrađen za najbolji film, režiju, scenarij te najbolju žensku ulogu (Mirjana Karanović) na međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu.

U petak, 13. travnja u 19 sati na rasporedu je izvrsni dokumentarni film Druga strana svega (Mila Turajlić, 2017), o zaključanim vratima koja jedan beogradski stan dijele na dva dijela od druge polovice 1940-ih, da bi polako tijekom filma redateljica kroz intimni razgovor s majkom, uglednom sveučilišnom profesoricom i aktivistkinjom koja je imala važnu ulogu u rušenju Slobodana Miloševića, dala kroniku jedne građanske obitelji u Srbiji, preispitujući pritom odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost. Uz nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na festivalu u Amsterdamu, film je nagrađen za najbolji film u regionalnoj konkurenciji i nagradom publike na ovogodišnjem Zagrebdoxu.

U nastavku večeri u 21 sat na rasporedu je urnebesna kultna crna komedija Ko to tamo peva (Slobodan Šijan, 1980), prema scenariju Dušana Kovačevića, radnjom smještena u autobus na putu za Beograd uoči bombardiranja 1941, u kojoj je redatelj galerijom živopisnih likova dao veoma sugestivnu sliku srpskog društva i malograđanskog licemjerja. Osim što je s vremenom film stekao kultni status te se s pravom drži jednim od najboljih srpskih filmova svih vremena, nagrađen je i Specijalnom nagradom žirija u Montrealu.

U subotu, 14. travnja na rasporedu je dugometražni prvijenac Gorana Markovića Specijalno vaspitanje (1977), vrlo upečatljiva priča o štićenicima jednog doma za maloljetničku delinkvenciju i njihovim odgajateljima, u kojem su glavne uloge ostvarili Slavko Štimac, Bekim Fehmiu te Ljubiša Samardžić (nagrađen za sporednu mušku ulogu na festivalu u Puli). Uz to, film je nagrađen za najbolji film na festivalu debitantskog filma u Mannheimu.

Iste večeri na rasporedu je tragična komedija Dnevnik mašinovođe (Miloš Radović, 2016), o šezdesetogodišnjem mašinovođi pred mirovinom i njegovom usvojenom sinu koji se priprema nastaviti obiteljsku tradiciju, te svakodnevno iščekuje hoće li mu netko iskočiti pod vlak. Film je osvojio brojne nagrade, između ostalog nagradu publike na festivalu u Moskvi, nagradu publike i ekumenskog žirija na festivalu u Mannheim-Heidelbergu te nagradu za najbolji film i glavnu mušku ulogu (Lazar Ristovski) na međunarodnom festivalu FEST u Beogradu.

Ciklus završava u nedjelju, 15. travnja u 19 sati projekcijom filma Kad budem mrtav i beo (1967) Živojina Pavlovića, o mladiću sa društvenog dna koji se potuca srpskom provincijom pokušavajući pronaći izlaz u karijeri pjevača, unatoč tome što nema pjevačkog talenta. Riječ je o jednom od vrhunaca redateljeva stvaralaštva i uopće o jednom od ključnih ostvarenja crnog talasa, nagrađenog za najbolji film i režiju na festivalu u Puli te nagradom za najbolji film na festivalu u Karlovyim Varyma.

Program je realiziran u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Ambasadom Republike Srbije u RH, te uz pomoć Filmskog centra Srbije i Jugoslavenske kinoteke.

Cijena ulaznice je 10 kuna, dok je ulaz za članove kina Tuškanac besplatan.

Više informacija na:
http://kinotuskanac.hr/cycle/panorama-dani-srpskog-filma
https://www.facebook.com/events/130446697798653/

Fokus: Britanski socijalni realizam

Od utorka, 03. travnja do subote, 07. travnja u kinu Tuškanac na rasporedu je program Fokus: Britanski socijalni realizam, koji donosi pet ključnih naslova britanskog novog vala, odnosno tzv. „sudopernog realizma“, stilske formacije s konca 1950-ih... »više

Animateka: Čovjekova tragedija (Marcell Jankovics, 2011)

U ponedjeljak, 02. travnja s početkom u 19 sati kino Tuškanac donosi epsko putovanje Adama, Eve i Lucifera od kreacionističkog opisa nastanka svijeta do daleke budućnosti na kojem, mijenjajući svoja lica, na različite načine odgovaraju na pitanje o smislu života... »više

Portreti: Francuski noir Jean-Pierre Melvillea

U nedjelju 25. ožujka u kinu Tuškanac započinje ciklus filmova Jean-Pierre Melvillea, redatelja koji se smatra izravnom pretečom francuskog novog vala (glumio je sporednu ulogu u jednom od manifestnih ostvarenja struje, Do posljednjeg daha Jean-Luc Godarda)... »više

Portreti: Jusufova trilogija Semiha Kaplanoglua

Projekcija trilogije Jaje (2007), Mlijeko (2008) i Med (2010) kojom je turski redatelj i scenarist Semih Kaplanoglu, nakon zapaženih filmova Daleko od kuće (2001) i Pad anđela (2006), stekao međunarodno priznanje... »više