Novosti

Facebook HFS
14.03.2018.
DOKUart 2018.
Trinaesta sreća

Tjedan dana kasnije nego prošle godine, odnosno od 6. do 12. listopada će u Bjelovaru, u organizaciji Udruge za promicanje kulture DOKUart biti održan trinaesti međunarodni Festival profesionalnog dokumentarnog filma DOKUart na kojem se prikazuju radovi autora iz zemalja EU te nama susjednih zemalja i naravno Hrvatske, odnosno jedanaesti Mali DOKUart, a prijave se primaju do 15. lipnja 2018.

Prvi je DOKUart održan 2006. godine, a pokretači i organizatori su bili Denis Hladiš i Tibor Javurek te selektorica Rada Šešić. U prvih dvanaest godina na DOKUart-u je prikazano oko dvjesto filmova iz tridesetak zemalja koje je pogledalo gotovo dvadeset tisuća posjetitelja, što je najbolji pokazatelj potrebe i ljubavi bjelovarskih filmskih gledatelja za dobrim dokumentarcima. Na festivalu se dodjeljuje samo jedna nagrada, a svojim ju glasovima određuje publika. Uobičajilo se da svake godine bude organizirana i filmska projekcija u nekom od Bjelovaru susjednih mjesta (prošle je godine to bio Veliki Grđevac), a neposredno poslije završetka festivala i dvije projekcije u kinu Tuškanac u Zagrebu. U sklopu DOKUart-a održavaju se i predavanja, okrugli stolovi, posebne projekcije za srednjoškolce kao i drugi popratni programi.

Poseban je program Mali DOKUart u kojem se prikazuju dokumentarci učenika osnovnih škola i radovi samostalnih autora tog uzrasta iz cijele Hrvatske koji nisu tematski ograničeni, jedino moraju biti snimljeni 2017. ili 2018. godine. a uz potporu sponzora i Hrvatskog audiovizualnog centra organizirana je i DOKUradionica za učenike osnovnih škola koja traje pet dana, vode je polaznicima omiljeni Damir Čučić i Boris Poljak te učenici na njoj, uz usavršavanje i obogaćivanje znanja o izradi dokumentarnih filmova snime i radionički film koji bude prikazan na završnoj projekciji u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru. Mali DOKUart dodjeljuje tri nagrade, koje odabire stručni žiri, a namjena im je poticanje dječjeg filmskog stvaralaštva i pomoć u nabavci potrebne opreme te Grand prix za najbolji dokumentarac iz konkurencije.

Prošle godine je na Mali DOKUart prijavljeno četrdeset i devet filmova, među kojima je treću nagradu dobio dokumentarac Moji učenici, moj život Videodružine OŠ Rudeš, priča o učiteljici koja odlazi u mirovinu, drugu TV-reportaža Loreta i Nora Filmske družine Z(k)adar, OŠ Stanovi, Zadar, o maloljetničkoj trudnoći maturantice iz srednje škole i reakcijama roditelja, škole i šire okoline, a prvu dokumentarac Ramadan Videodružine BezVizije, Slavonski Brod, o mladiću koji prodaje na brodskoj tržnici i preživljava, ali se na kraju ipak odluči otići u Njemačku, kao i toliki mladi. Grand prix je osvojio film Nakon 15 Medijske grupe OŠ dr. Ivana Novaka iz Macinca o mladim Romima koji često, posebno djevojke, napuštaju školovanje zbog financijskih razloga ali i zbog tradicionalnih običaja.

Od 2009. godine su se projekcije održavale u bjelovarskom Domu kulture, a od 2013. se DOKUart održava u novoj kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra, koja je opremljena najnovijom digitalnom kino opremom.

Privlačan je i znakovit logo ovogodišnjeg trinaestog DOKUart-a, na kojem su sljubljeni sretna djetelina s četiri lista i nesretni broj trinaest, grafički oblikovao Saša Končar.

Sreća će, dakako, pobijediti!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

11. Mali DOKUart 2018.

Udruga DOKUart i Festival dokumentarnog filma DOKUart pozivaju video družine i učenike osnovnih škola u Hrvatskoj da pošalju svoje dokumentarne filmove za program 11. Mali DOKUart koji se održava u Bjelovaru od 6. do 12. listopada 2018. godine... »više

Kronika jednog ljeta

Chronique d'un été (Jean Rouch & Edgar Morin, 1961)
Postupak filma temelji se na izravnom snimanju ljudi na pariškim ulicama koji u kameru, odnosno mikrofon govore o raznim aspektima svojega života. Film je realiziran u tri faze... »više

Fokus: The Best of 1968

Kino Tuškanac, Tuškanac 1
Povodom 50. obljetnice „godine koja je promijenila svijet“, kino Tuškanac prikazuje prvi dio dvodijelnog programa pod nazivom Fokus: The Best of 1968, posvećenog pregledu filmskog stvaralaštva realiziranog 1968. godine... »više

Premijera dokumentarca

Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala

Prvo je objavljivan kao podlistak na jednoj stranici Nedjeljne Dalmacije pod imenom Feral, da bi 1989. bio značajno proširen i dobio puno ime, a zatim se osamostalio i počeo izlaziti pod egidom Viva Ludež, odnosno s izdavačem Kulturom i rasvjetom... »više