Novosti

Facebook HFS
01.12.2017.
Jednodnevna intenzivna radionica
ANIDOK

Za subotu, 2. prosinca u maloj dvorani kina Tuškanac najavljen je ovogodišnji ANIDOK Zagreb, odnosno jednodnevna intenzivna radionica za audio vizualne profesionalce. ANIDOK je prvenstveno namijenjen profesionalnom usavršavanju u području animiranih dokumentarnih filmova, a zainteresiranim iz animiranih i dokumentarnih produkcija ponudit će spoznaje o mogućnosti kombiniranja najboljih pristupa iz oba žanra. Animirani dokumentarci su relativno nova kategorija ali s golemim mogućnostima i sigurno velikom budućnosti.

Program počinje uvodnim predavanjem prof. dr. Hrvoja Turkovića o problemima prihvaćanja pojma animirani dokumentarac koje se najavljuje za 14.15. Istaknuti filmski teoretičar, kritičar i sveučilišni profesor, autor desetak knjiga i više stotina članaka o filmu, čijim se možda najvažnijim djelom smatra Teorija filma objavljena već u tri izdanja, prvi je u Hrvatskoj uveo metode semiotike te komunikacijske i kognitivne teorije filma, a posebno se bavio autorskim i žanrovskim filmom, problemima televizije kao medija, filmskom teorijom rodova i vrsta te animacijom, postmodernim i eksperimentalnim filmom. Turković je bio urednik kulture u Studentskom listu, urednik između ostalih Poleta, Filma, Hrvatskog filmskog ljetopisa, voditelj MM centra Studentskog centra, prvi predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog filmskog saveza, a od 1977. do  umirovljenja 2009. godine profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i sociologiju, a magistrirao filmske studije na New York University te doktorirao 1991. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Za 15.00 je najavljeno predavanje mađarske povjesničarke umjetnosti Brigitte Iványi-Bitter, o povijesti animiranih dokumentaraca u Mađarskoj i istočnoj Europi, a uslijedit će izlaganje direktorice njemačke asocijacije AG Animationsfilm Annegret Richter koja će govoriti o prekrasnom svijetu animiranih dokumentaraca kao mogućnosti i izazovu za redatelje.  

Švedski redatelj Jonas Odell održat će masterclass pod nazivom Što, kako i zašto na kojem će govoriti o tome što ga je privuklo animiranom dokumentarnom filmu odnosno kakvo je njegovo viđenje toga žanra i kako se mijenjalo kroz godine, a  nakon njega će bugarska redateljica i producentica Maria Staniševa na masterclassu ANIMADOCS: animacija, dokumentarac i sve između govoriti o različitim mogućnostima kombiniranja animiranog i dokumentarnog filma.

Dan intenzivnih radioničkih aktivnosti završit će prikazivanjem kanadskog srednjemetražnog (42') animiranog dokumentarnog filma Seth's Dominion redatelja Luca Chamberlanda iz 2014. godine, o kanadskom animatoru Sethu, najpoznatijem po njegovim knjigama stripova Palookaville.

Iako je prvenstveno namijenjena profesionalcima radionica je otvorena i za širu javnost, posebno za sve kreativce koji se žele inspirirati u bilo kojoj fazi produkcije filma, od kreativnog razvoja, preko proizvodnje do distribucije te valja naglasiti da je ulaz i sudjelovanje besplatno.

ANIDOK Zagreb organizira ASIFA Hrvatske, a sufinancira Hrvatski audiovizualni centar te je program ostvaren uz pomoć Hrvatskog filmskog saveza i kina Tuškanac.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Kino Tuškanac od 5. do 9. prosinca 2017.

Suvremeni argentinski filmovi

Ciklus suvremenog argentinskog filma nudi tri zanimljiva i intrigantna naslova. Prvi, kojim se i otvara ciklus, je nenametljivo i funkcionalno režirana psihološka drama s elementima trilera, Koblic, sa sjajnim Ricardom Darínom... »više

Šezdeset godina od smrti

Marija Jurić Zagorka

Rođena 2. ožujka 1873. u selu Negovec kraj Vrbovca, Marija Jurić Zagorka je imala imućno ali prilično nesretno djetinjstvo, a u školi se isticala posebnom nadarenošću, pa joj je otac namijenio odlazak na studij u Švicarsku, što je osujetila njena majka.... »više

Filmski klub kina Tuškanac
Utorak, 28 studenoga 2017.

Pukotina raja

U Filmskome klubu u maloj dvorani kina Tuškanac samo za članove Filmskih programa održavaju se jedanput tjedno projekcije antologijskih ostvarenja internacionalne i nacionalne filmske umjetnosti... »više

VAFI predstavljen u Kini

Od 16. do 19. studenog u Kini je održan 10. Xiamen International Animation Festival na kojem su dodijeljene nagrade Cyber Sousa. Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva industrije i informatičkih tehnologija NR Kine, točnije Odjela za informacijske tehnologije i softverske usluge... »više