Novosti

Facebook HFS
03.04.2017.
Monografija
Od A do V

U monografiji VANIMA-e, objavljenoj koncem 2016. godine, uvodne su tekstove napisali Margit Buba Antaurer, evocirajući uspomene na prvi kino klub Radost u Varaždinu, osnovan pri I. osnovnoj školi 13. listopada 1964. godine, koji je djelovao do 1970., predsjednica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić-Škarica, koja je spomenula da je u isto vrijeme u Varaždinu djelovao i kino klub Polet, u II. osnovnoj školi, Dragica Vitez-Fišter, suosnivačica i počasna predsjednica VANIMA-e, Dubravka Kalinić-Lebinac i Srećko Lebinac, koji su 1986. godine na II. osnovnoj školi Varaždin počeli s edukacijom učenika o animaciji, iz koje će niknuti buduća VANIMA, Vesna Dovniković, generalna tajnica ASIFE te dugogodišnji članovi i voditelji VANIMA-e Sandra Malenica i Hrvoje Selec.

Vrijedni su podaci u monografiji o filmografiji, od Četiri vježbe iz 1987. koje su vodili Dubravka Kalinić i Srećko Lebinec, a najvrjedniji je autor tih godina bio Dalibor Pongrac, pa Sedam prvih iz 1991., gdje među autorima nalazimo i Sandru Malenica ili Š kao kiša iz 1994., kad se među autorima prvi put javlja Hrvoje Selec, preko Sinonima iz 2004. kad se Dubravki kao voditelji pridružuju Davor i Hrvoje Selec, odnosno Piletine na varaždinski način iz 2005. kada Davor i Hrvoje počinju voditi samostalno, da bi im se idućih godina priključili i Jasenka Ježovita i Linda Golik, a od 2008. i Sandra Malenica, dok se od iduće godine Sandra i Hrvoje ustaljuju kao voditeljski par, uz povremena gostovanja drugih voditelja među kojima se jednom zgodom našao i Borivoj Dovniković Bordo. Među voditeljima se 2015. po prvi put pojavljuje Ana Sever, a vraća se i Dubravka Kalinić Lebinec. Popis filmova zaključen je Licem od skice iz 2016., 264. u nizu.

U bogatoj galeriji fotografija prepoznat će se ovi i mnogi drugi sudionici tridesetogodišnje priče o varaždinskoj animaciji, a u popisu autora nabrojano ih je čak 293, koji su ostavili zapaženi trag. Pregled filmskih radionica koje su isprva bile posvećene samo animaciji, a od 2014. i igranom te dokumentarnom filmu, odnosno izradi filmskih maski započinje ljetnom radionicom održanom kolovoza 2005., a završava dvanaestom koja je održana 2016. godine. Voditelji su među ostalima bili Igor Bezinović, Borivoj Dovniković Bordo, Linda Golik, Jasenka Ježovita, Dubravka Kalinić Lebinec, Željka Kozulić, Ivan Kreč, Mirta Krklec, Manuel Lazar, Sandra Malenica, Denis Ostrošić, Velimir Rogina, Davor Selec, Hrvoje Selec, Ana Sever, Karla Skok, Milan Stefanović, Anja Strele i Jura Troje.

Internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih VAFI posvećena je dužna pažnja, od prvog koji je održan travnja 2010., na kojem je partner bio Borivoj Dovniković Bordo, a prijavljeno je 227 filmova iz 26 zemalja, pa nadalje kad su partneri bili Los Angeles International Children's Film Festival, MTV Hrvatska, Republika Francuska, Australija te Izrael, da bi na sedmom VAFI-ju broj prijavljenih filmova porastao na 871.

U udruzi je danas četrdesetak članova, a s obzirom na respektabilnu produkciju animiranoga filma, i kvalitativno i kvantitativno, u samome su vrhu kod nas, dok svoj ugled potvrđuju i na brojnim filmskim radionicama za animirani film koje njezini voditelji održavaju širom Hrvatske i svijeta.

Monografija Od A do V, od Varaždina do animacije u 30 godina, koju je uredio Hrvoje Selec, objavljena je u nakladi Hrvatskog filmskog saveza i Filmsko-kreativnog studija VANIMA, a ostvarena uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Varaždina.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Kino Tuškanac: Dani srpskoga filma

Od 3. do 7. travnja 2017.
Rado vas pozivamo na svečano otvaranje Dana srpskoga filma u ponedjeljak 3. travnja 2017. u 19 sati u kino Tuškanac, Tuškanac 1. Ciklus otvara kultni film Slobodana Šijana Maratonci trče počasni krug... »više

U petak počinje prestižno natjecanje studentskih filmova

Na Akademiji dramske umjetnosti ove se godine od 31. ožujka do 2. travnja održava dvanaesta FRKA – Filmska revija Kazališne akademije koja se svake dvije godine izmjenjuje s KRADU – Kazališnom revijom Akademije dramske umjetnosti... »više

Djeca djeci - u susret 55. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku

Projekcija nagrađenih filmova i razgovor s redateljicom Čejen Černić koja je svoje prve filmske korake napravila na dječjoj Reviji... »više

Kino Tuškanac
Pametno kino: subotnje filmsko kreativne matineje za djecu

Vaiana

Subota 1. travnja 2017. od 11 do 13,30 sati
U ovotjednoj subotnjoj matineji najmlađa će publika pratiti hrabru Vaianu na putovanju punom iznenađenja kojim će spasiti vlastiti narod... »više