Novosti

Facebook HFS
16.03.2017.
Velika dvorana kina Tuškanac
Velika kazališta na velikom platnu

Stage Russia HD:
Nedjelja, 19. ožujka 2017.
19:00 Antun Čehov: Višnjik (MHT, Rusija, 2016.); r: Adolf Shapiro
digitalno, hrvatski titl, 180 min
Uloge: Renata Litvinova (Ranevskaja Ljubov Andrejevna), Jana Gladkova (Anja), Jana Sekste (Varja), Sergej Drajden (Gajev Leonid Andrejevič), Andrej Smoljakov (Lopakin Jermolaj Aleksijevič), Nikolaj Čindjakin (Firs)


Višnjik

O predstavi:
Višnjik je prvi put postavljen na kazališne daske 1904. godine u Moskovskom umjetničkom kazalištu pod redateljskom palicom Konstantina Stanislavskog, a u glavnoj je ulozi bila legendarna ruska glumica Renata Litvinova. Klasična Čehovljeva priča o uzaludnosti, važnija je, možda, danas nego ikada prije. Redatelj ove predstave Adolf Shapiro, postavlja pitanje: što bi bilo s junacima ove drame godinama nakon što je njihov višnjik posječen? Odgovor, koji leži u materijalnome svijetu, kojeg je osmislio scenograf David Borovsky, je naravno – na sceni. Stoljeće kasnije, predstava zatvara puni krug skupine nemirnih lutalica iz Višnjika i napokon ih dovodi kući.

Iz tiska:
“…privlačno i divno” (New York Times)
“…zapanjujuće” (The Guardian)
“… jedna od najljepše provedenih večeri u mome životu” (The Telegraph)

Nedjelja, 30, travnja 2017.
19:00 Evgenij Onjegin (Vahtangov teatar, Rusija, prvi put postavljena 2013.); r/dramaturg: Rimas Tuminas
digitalno, hrvatski titl, 210 min
Uloge: Sergej Makoveckij (Onjegin), Oleg Makarov (Vladimir Lenski); Eugenja Krežde (Tatjana Larina); Natalija Vinokurova (Olga Larina)


Evgenij Onjegin

O predstavi:
Legendarno rusko kazalište Vahtangov pripremilo je modernu interpretaciju Puškinovog najpoznatijeg, ali i jednog od najznačajnijih djela ruske literature uopće. Uz vječne teme poput osude, ljubavi, razočaranja, cinizma, suosjećanja i praštanja, Evgenij Onjegin je jednako važno i snažno djelo i danas kao što je bilo i tijekom protekla dva stoljeća.

Svjetski priznati litvanski redatelj Rimas Tuminas, koji je nedavno osvojio najvažniju kazališnu nagradu u Rusiji, Kristalni Turandot, iznosi na scenu samu bit ruske duše. Glumačka ekipa broji 45 glumaca, uključujući ruske zvijezde kao što su Sergej Makoveckij, Vladimir Vdovičenkov, Ljudmila Maksakova, Julia Borisova, a scenografija je uistinu impresivna. Autor originalne glazbe Faustas Latenas u svoju je glazbu uklopio i ruske i francuske narodne pjesme, te skladbe ruskih kompozitora Čajkovskog i Šostakoviča. Predstava je pravi primjer vrhunskog kazališta.

Iz tiska:
"Zapanjujuća, mudra i humorna adaptacija Puškinova sjajna romana u stihu koja oduzima dah i daje nam uvid u ono što se krije iza scene i između stihova.“ - The Moscow Times, John Freedman

“Svatko tko je gledao predstavu kazališta Vahtangov … zna da je riječ o prvorazrednoj trupi.” – The Guardian, London

National Theatre Live:
Nedjelja, 21. svibnja 2017.
19:00 Amadeus (Olivier Theatre, London, 2016.); r: Michael Longhurst
digitalno, hrvatski titl, 180 min


Amadeus

O predstavi:
Punih trideset sedam godina nakon premijere, legendarno dramsko djelo Petera Schafera vraća se na pozornicu londonske nacionalne kuće. Lucian Msamati (Luther, Igra prijestolja…) tumači Salieria, a režiju potpisuje Michael Longhurst, dok predstavu uživo prati Southbank Sinfonia.

Wolfgang Amadeus Mozart, mladi glazbeni genije, stiže u glazbenu prijestolnicu svijeta, u Beč, uvjeren je da će postići nezapamćeni uspjeh. Prestrašen mladim genijem, dvorski skladatelj Antonio Salieri dvoji da li mu pomoći ili ga uništiti. Zaslijepljen ljubomorom, Salieri započinje rat protiv Mozarta, glazbe… u konačnici i protiv Boga.

Iz tiska:
„Bez obzira na poneku manu, Amadeus je zapanjujuća kazališna predstava s dva snažna centralna lika. Nakon Paula Scofielda, Iana McKellena, Davida Sucheta i Ruperta Everetta, i Msamati je odličan kao Salieri. Jasno daje do znanja da je Salierijev napad na Mozarta nastavak vječnog rata s Bogom za kojeg je uvjeren da ga je izdao. Msamati je prije svega uspješno dočarao kontrast između Salieria javne osobe i onoga u privatnosti vlastitog doma. Za one koji ga okružuju on je jedan od najsmirenijih skladatelja, no kada ostane sam, tjeskoban je i kažnjava sama sebe prvenstveno zbog toga što je baš on jedina osoba u Beču sposobna cijeniti genijalnog mladog Mozarta.

Adam Gillen u ulozi Mozarta sjajno koristi cerekanje, kokodakanje i njištanje te mladalački bezobrazluk da bi pokazao sigurnost u vlastiti neprijeporni talent, istovremeno otkrivajući gledaocu kako ta božanstvena glazba zapravo dolazi iz uma i duše jednog pomalo glupava adolescenta.“ (Michael Billington, The Guardian)

Distribucija: Pannonia entertainmet, Mađarska i Cikanek Management, Češka
Ulaznice 50 kuna, za članove Filmskih programa 25 kuna.
Blagajna: 4834 039

?
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Večeras u Filmskome klubu, samo za članove FP kina Tuškanac

Svjetlost (Souleymane Cissé, 1987.)

Novi film Filmskoga kluba uz status jednog od najznačajnijih afričkih filmova svih vremena te nagrade žirija i ekumenskog žirija na filmskom festivalu u Cannesu 1987., časopis Empire ovu je filmsku bajku, utemeljenu na drevnoj malijskoj legendi... »više

Kino Tuškanac od 13. do 19. ožujka 2017.

Retrospektiva Branka Ivande, oscarovci iz distribucije, Filmski klub i Pametno kino, Velika kazališta...

Veliku retrospektivu hrvatskog redatelja Branka Ivande otvara tv film Sestre... »više

Kino Tuškanac od 13. do 22. ožujka 2017.

Retrospektiva Branka Ivande

U ponedjeljak 13. ožujka u 18 sati retrospektivu hrvatskog redatelja Branka Ivande otvara tv film Sestre (1991.) sa sjajnom glumačkom postavom: Alma Prica, Anja Šovagović-Despot, Siniša Popović i Božidar Alić... »više

Kino Tuškanac
Pametno kino: subotnje filmsko kreativne matineje za djecu

Subotnje jutro uz američki animirani klasik Magična paučina

Subota 11. ožujka 2017. od 11 do 13,30 sati
Ove subote tuškanačko kino za svoju najmlađu publiku prikazuje... »više