Novosti

Facebook HFS
25.04.2015.
72 filma u konkurenciji 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala

Od 398 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, selekcijska komisija odabrala je 31 domaći film i 41 strani film, koji ulaze u konkurenciju 20. Filmske revije mladeži, odnosno 8. Four River Film Festivala. Tako će se na Four River Film Festivalu ove godine u Karlovcu od 23. do 27. lipnja natjecati filmovi iz brojnih zemalja, a među njima iz Kube, Australije i Brazila. Reviju i festival podržale su i glumice Marija Škaričić, Mia Anočić Valentić, Amanda Prenkaj i Petra Kurtela.


Žiri - Boško Picula, Ana Đordić i Ivan Kelava

Tematska raznovrsnost je najveća vrijednost ovogodišnje selekcije

Na događaju znakovitog naziva, 'Žuti tepih', koji se u subotu održao na platou kina Tuškanac, selekcija komisija, koju čine filmski kritičar i politolog Boško Picula, prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić i producent Ivan Kelava imali su težak zadatak - objaviti koji će se filmovi boriti za revijske i festivalske nagrade na karlovačkom žutom tepihu u lipnju. U domaćoj konkurenciji, najviše filmova dolazi iz Karlovca, Zaprešića i Gunje.


Amanda Prenkaj i Petra Kurtela

Prema riječima Boška Picule, domaćoj i stranoj konkurenciji zajedničko je to što mladi filmaši žele kroz svoje filmske uratke dovesti u vezu svoje privatne živote s onim što muči cijeli svijet, a najviše ih zanima smisao egzistencije. Namjenski rod je u hrvatskoj konkurenciji došao do izražaja i jedan dio filmova ima zavidan produkcijski nivo, koji već godinama krasi sjajne filmove, primjerice iz Danske, naglašava Picula te dodaje da je najveće veselje vidjeti različite pristupe, različite teme i različite rodove.


Marija Škaričić

Svjetski filmski festival srednjoškolaca

Producent Ivan Kelava kaže kako tehnička perfekcija srednjoškolskih filmova nije više vijest jer su današnji srednjoškolci odrasli s kamerama, ali da je zapanjujuće kako mladi filmaši razmišljaju, elaboriraju i govore  filmskim jezikom. Profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić dodaje kako su Revija i Festival odlična odskočna daska za plasman svih srednjoškolskih filmova, a vrijednost festivala je razmjena znanja i iskustva srednjoškolaca iz cijelog svijeta.


Autori filma u konkurenciji s Marijom Škaričić

Mladi se filmaši natječu u kategorijama- igrani, animirani, dokumentarni film, slobodni stil te u kategoriji gastro filma, a u skladu s petom kategorijom, banana je odabrana kao ovogodišnji vizualni identitet karlovačkog festivala.

Žuti tepih umjesto crvenog

Mladi filmaši su u subotu, umjesto crvenog tepiha koji ih čeka u budućnosti, prošetali žutim tepihom, fotografirali se za ovogodišnji festivalski plakat, natjecali se u filmskom kvizu i uživali u slatkim, bananastim delicijama koju su pripremili učenici Ugostiteljsko – turističkog učilišta Zagreb.


Pobjednici dosadašnjih revija

Filmska revija mladeži je centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. 12 godina je mijenjala boravište, a od 2007. godine upisala je svoje prebivalište u Karlovcu. Od 2008. godine, u sklopu Revije, organizira se i Four River Film Festival, međunarodna inačica, odnosno festival namijenjen srednjoškolskom filmu. Osim kvalitetnog glavnog programa Reviju čini i više nego bogat popratni program na različitim lokacijama - radionice, okrugli stolovi, izleti te nastupi muzičkih bendova. Cilj je da Karlovac uistinu živi film, u svakom smislu te riječi.

Na slijedećim linkovima nalaze se popisi filmova uvrštenih u selekciju:
20. Filmska revija mladeži
8. Four River Film Festival

Filmski programi u kinu Tuškanac od 27. travnja do 2. svibnja 2015.

Tuškanac se sjeća Francesca Rosija i Bore Todorovića

Ciklus Francesca Rosija nastavlja se filmom Izuzetni leševi iz 1976. kojeg mnogi smatraju najboljim u redateljevu opusu. Triler je to o rimskom policajcu (Lino Ventura) koga su poslali na Siciliju da istraži učestala ubojstva... »više

Mladen Matičević

Nemo propheta in patria sua

Mladen Matičević dobitnik je ovogodišnje Nagrade Grada Beograda (dodjeljuje se od 2002.) za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo, za cjelovečernji dokumentarac o Arsenu Dediću Moj zanat, snimljen u produkciji Hrvatskog filmskog saveza... »više

VAFI otvorenje: nagrade, baloni, film i izložba

VAFI u znaku Australije otvoren je večeras u kinu Galerija. Preko 90 gostiju došlo je na festival iz cijelog svijeta. Varaždin je na nekoliko dana postao centar svjetske dječje animacije... »više

Rakijaški dnevnik, Riba ribi grize rep i Nedjeljni program na 24. Danima hrvatskog filma

U glavnom programu 24. Dana hrvatskog filma nalaze se dokumentarno – eksperimentalni film Rakijaški dnevnik Damira Čučića, najnoviji dokumentrani film Riba ribi grize rep Nevena Hitreca te igrani film Nedjeljni program Nevena Dužaneca... »više