english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Propagandni animirani film za djecu

Ovoga petka, 3. svibnja s početkom u 21 u Pulskoj filmskoj tvornici u sklopu Filmskog kluba mladih besplatna je projekcija pet kontroverznih animiranih filmova. Riječ je o sjevernokorejskim, jugoslavenskim, američkim i sovjetskim političko-propagandnim radovima namijenjenih prije svega djeci.

Gosti večeri su Stipe Burazer i Karlo Jovanović, članovi udruge studenata povijesti ISHA Zadar koji će prije projekcije putem videopoziva održati kratko uvodno  predavanje Dječja propaganda na filmu.

Istoimeno predavanje održali su i na netom završenim XVII. Danima povijesti u Zadru gdje se okupila međunarodna grupa studenata oko teme 'Povijest a filmskoj traci'.

Program

Vjeverica i jež: Lekcija za vjevericu
animirani film, Sjeverna Koreja, 1977., 20 minuta
Vjeverice, ježevi i patke stanovnici su idiličnog Cvjetnog brda kojeg stalno žele napasti i uništiti vanjski neprijatelji. Ostali likovi su prijateljski, ali nepouzdani medvjeda (Sovjetska Rusija), dok su antagonisti lasice (Japan), miševi (Južna Koreja) i vukovi (Sjedinjene Američke Države). Serija učvršćuje sjevernokorejsku filozofiju juche - pouzdanje u sebe.
Režija: Kim Jun-Ok


Vjeverica i jež: Lekcija za vjevericu

Milijunaš
animirani film, SSSR, 1963., 11 minuta
Pas naslijedi bogatstvo i postane utjecajan kapitalistički snob u ljudskom svijetu.
Režija: Vitold Bordzilovskiy i Jurij Prytkov


Milijunaš

The Ducktators
animirani film, SAD, 1942., 8 minuta
Par pataka na farmi željno iščekuje da se njihovo pače izleže iz jajeta jedinstvene crne boje. Na njihovo iznenađenje, pojavljuje se bijelo pače s brkovima poput četkice za zube. Ubrzo  počne drži agresivne govore drugim patkama i guskama, a njegov jedini saveznik bio je veliki gusak s napuljskim naglaskom.
Režija: Norman McCabe.


The Ducktators

Tokio Jokio
animirani film, SAD, 1943., 8 minuta
Film se pretvara da je filmski žurnal iz japanske kinematografije koju su snimile američke trupe tijekom Drugog svjetskog rata . Svaki segment sadrži zasebnu priču koja navodno hvali japanski život i ratne napore. U stvarnosti, svaki segment sadrži često rasistički satirični sadržaj koji Japance i njihove saveznike iz Osovine prikazuje kao nesposobne, jadne, samodestruktivne promašaje.
Režija: Norman McCabe


Tokio Jokio

Veliki miting
animirani film, Jugoslavija, 1951., 29 minuta
Satirički prikazujući odnos SSSR-a prema Jugoslaviji, film govori o reporteru kojeg urednik staljinističkog lista u Bukureštu šalje u Albaniju na veliki antijugoslavenski miting. Vremenske prilike skrenu reporterov avion iznad Jugoslavije. Umjesto očekivane propasti zemlje koja je napustila politiku Sovjetskog saveza, reporter svjedoči o napretku zemlje. Po povratku u Bukurešt, reporterov izvještaj o viđenom toliko razbjesni njegova urednika da ga pošalje u zatvor.
Prvi domaći umjetnički crtani film kojim je počela kontinuirana profesionalna proizvodnja u Hrvatskoj, odnosno Jugoslaviji.
Režija: Walter Neugebauer


Veliki miting

Karlo Jovanović rođen je 19. prosinca 2003. godine u Mostaru. U rodnom gradu završava osnovno i srednje obrazovanje s odličnim uspjehom u Osnovnoj školi Ivana Gundulića i Gimnaziji Mostar. Za vrijeme školovanja u Gimnaziji Mostar, svojevremeno biva predsjednikom Vijeća učenika Gimnazije Mostar, te jednim od inicijatora pokretanja učeničkog podcasta, Podcasta Gymnasium. Po završenoj srednjoj školi odlazi u Zadar, gdje 2023. na Sveučilištu u Zadru upisuje Povijest & Ruski jezik i književnost.

Stipe Burazer rođen je 10. siječnja 2003. godine u Šibeniku. U rodnom gradu završava osnovnu školu u Osnovnoj školi Vidici, te srednju školu Gimnaziju Antuna Vrančića. Od najranijih dana pokazuje interes za povijest, stoga sudjeluje u svim natjecanjima iz povijesti na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini, a od toga dva puta ostvaruje visoki uspjeh na državnoj razini  natjecanja. Nakon završetka srednje škole odlazi u Zadar, gdje 2021. godine na Sveučilištu u Zadru upisuje dvopredmetni studij Povijest i Arheologija.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.


pošalji link | verzija za printanje

Predstavljanje 26. Škole medijske kulture Pula u Klubu PFT-a 12.06.2024.
Kino klub Split održava XIII. SMOTRU - između dva filmska bloka održat će se i filmski kviz 12.06.2024.
Hrvatski filmski savez obilježava Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene prijave na 17. Production in 12.06.2024.
NAGRAĐENI FILMOVI 7. FUSE FESTIVALA 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene su prijave na radionicu kreativnog dokumentarnog filma Kumjane Novakove u Kino klubu Split 05.06.2024.
Godišnji program Kino kluba Sisak 05.06.2024.
USKORO POČINJE 7. IZDANJE FUSE FESTIVALA U KARLOVCU 05.06.2024.
1-10/5756
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta