english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Održan okrugli stol "Audiovizualna kulturna ponuda namijenjena djeci i mladima: festivali i festivalski programi"

Jučer je u Zaboku, u sklopu Kiki Film Festivala, održan Okrugli stol “Audiovizualna kulturna ponuda namijenjena djeci i mladima: festivali i festivalski programi”. Gostovali su International Short Film Festival for Children and Youth iz Berlina (koji ima podkategoriju Kuki za djecu i Teen Screen za mlade), Animateka iz Ljubljane, Tampere Film Festival iz Finske te iz Hrvatske predstavnici Filmskog festivala smijeha (FIFES) i naših Revije filmskog stvaralaštva djece, Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala.

Okrugli stol je započeo prezentacijom Kuki FF-a "Početak i razvoj programa za djecu i mlade u sklopu Interfilm Berlin Short Film Festivala", nakon čega su slijedila kratka izlaganja svakoga od gostujućih festivala. Cilj okruglog stola bio je razmijeniti iskustva u programiranju festivala. Tijekom predstavljanja iz Berlina, otvorila se diskusija o očekivanju odraslih selektora i načinu percepcije djece pri gledanju filmova. Na Kukiju u Berlinu je uvedena i praksa da djeci koja pohađaju radionice tijekom godine organizatori festivala prikažu određeni broj filmova od kojih djeca naprave selekciju koja će biti prikazana na Kukiju. Uspoređena je praksa sinkronizacije i titlovanja na njemačkim festivalima, jer znamo da je sav program na njemačkoj televiziji sinkroniziran te djeca i mladi nemaju naviku gledanja filmova s titlovima kao što je slučaj na našim prostorima.

Dotaknuto je i pitanje sponzora, pri čemu su sudionici razgovarali ne samo o novčanoj strani sponzoriranja, već i onoj etičkoj i do kuda su spremni festivali ići kako bi pridobili nekog sponzora. S druge strane, na nekim festivalima je normalna naplata ulaznica za projekcije, no pojavila se situacija da neki od distributera očekuju takvu praksu i na hrvatskim festivalima za djecu, kao što je primjer Kiki Film Festival, što se praktički protivi načelima Festivala.

Vezano za programiranje festivala, razgovaralo se i o duljini trajanja projekcija za različite dobne skupine te na koji način privući publiku. Jedna od dobrih praksi iz Slovenije je da su selektori Animateke iz godine u godinu radili DVD sufinanciran lokalnim izdavačem časopisa za djecu koji su onda dijelili uz časopise te na taj način distribuirali filmove konkretnoj niši - djeci i roditeljima koji čitaju časopise za djecu. Na DVD-ima postoje upute na što se roditelji mogu usredotočiti tijekom razgovora s djetetom o pogledanom filmu. Nažalost, zbog manjka novčanih sredstava, izrada DVD-a je prestala. U programiranju Tampere Film Festivala jako je uključena i televizija čiji djelatnici predlažu filmove koji se onda prikazuju na festivalu, čime se dobrim dijelom olakšava posao selektora.

Za Njemačku je odlična vijest da će od 2016. filmska umjetnost kao predmet biti uvedeni u kurikulum u srednjim školama, dok se npr. u Finskoj, kao i dobrim dijelom kod nas, i dalje veća važnost pridodaje glazbenoj i likovnoj umjetnosti. Kao i na našim festivalima, oformljuju se žiriji djece i mladih, organiziraju se različite radionice, školske projekcije, razgovori o filmovima nakon projekcija i sl., a svima je cilj educirati djecu i mlade te ih navesti na kritičko promišljanje filma.


pošalji link | verzija za printanje

Završila 53. dječja Revija, Škola animiranog filma Čakovec, zagrebački Hodači po žici i Zagovci najuspješniji!
A nagradu prima...
Medijska kultura više nije ahilova peta hrvatskog jezika!
Pet, šest, trideset...
Službeno započelo slavlje filma djece!
Bura
Brod na Rijeci
Najbolji mladi filmaši pristižu u Rijeku!
Još dva tjedna do 53. Revije filmskog stvaralaštva djece u Rijeci!
Sedam veličanstvenih na festivalu Giffoni Experience u Italiji!
92 ostvarenja uvrštena u natjecateljski program ovogodišnje, 53. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
JOŠ TJEDAN DANA OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE. POŽURITE!
OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE
Hrvatski filmski savez predstavljen na Luksuz Festivalu po ceni filma u Krškom!
Mladi hrvatski filmaši uživali prošli tjedan u Grčkoj
Podrum ponedjeljkom 03.07.2024.
Produljene su prijave za 26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Karlovcu i Puli! 26.06.2024.
NATJECATELJSKI PROGRAM 11. STAR FILM FESTA 26.06.2024.
IZLOŽBA FILMSKIH PLAKATA FILMOVA SNIMLJENIH U KARLOVCU 26.06.2024.
Pulska produkcija Production in-a 26.06.2024.
Produljene su prijave za 26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Karlovcu i Puli! 19.06.2024.
30. Internacionalna filmska radionica i godišnja produkcija ŠAF-a Čakovec 19.06.2024.
Predstavljanje 26. Škole medijske kulture Pula u Klubu PFT-a 12.06.2024.
Kino klub Split održava XIII. SMOTRU - između dva filmska bloka održat će se i filmski kviz 12.06.2024.
Hrvatski filmski savez obilježava Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti 12.06.2024.
11-20/5773
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta