Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma u PFT-u

Ovog petka, 5. travnja s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija šarmantnog dokumentarca Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma o bračnom paru sociologa koji se mogu prepustiti svom ugodnom i mirnom umirovljeničkom životu te se aktivno priključuju pariškim 'žutim prslucim' i borbi protiv kapitalizma.

Monique i Michele Pinçon-Charlot dvadeset i jednu godinu bili su voditelji istraživanja pri prestižnom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja gdje su primjenjivali koncepte Pierrea Bourdieua i analizirali životne navike imućnih građana iz perspektive njihova kapitala – ekonomskog, ali i socijalnog, kulturnog i simboličnog. Autori su knjiga Nasilje bogatih, Predsjednik ultra-bogatih, Kronika klasnog prezira u politici Emmanuela Macrona te brojnih drugih.

Osim uvida u njihov sociološki rad film pruža intiman portret njihova života u dvoje u pokušaju odgovora na egzistencijalističko pitanje:

Kako pronaći hrabrost za borbu kada vidimo da svijet o kojem sanjamo svakim danom postaje sve udaljeniji?

Redatelj Carré-Agostini u ovoj filmskoj odi radosnom aktivizmu odgovor pronalazi u solidarnosti i intimnosti bračnog para. Jer kako nas je poučio Badiou - Tko ne krene od ljubavi, nikad neće saznati što je filozofija. Stoga treba poput Les Pinçon-Charlot stati u obranu ljubavi te je suprotstaviti sigurnosti i komforu. A na tragu Rimbauda ljubav bi valjalo ponovno izmisliti, te je izložiti riziku i avanturi.

Prije projekcije film će najaviti, a poslije projekcije će s publikom film analizirati kulturolog i pulski umjetnik Igor Zenzerović.

__

Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma
À demain mon amour ( Vidimo se sutra, ljubavi moja)
dokumentarni film, Francuska, 2022., 92 minute

Scenarij: Basile Carré-Agostini
Fotografija: Basile Carré-Agostini
Montaža: Clémence Carré, Basile Carré-Agostini

Program je realiziran u suradnji s udrugom Restarted.
__

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Zaklada Kultura nova.

10.04.2024.