Počelo je filmsko ljeto u Fužinama!

U ponedjeljak, 17. srpnja započelo je novo izdanje Filmskih radionica za djecu i mlade u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Program je osmišljen kao spoj boravka u prirodi te filmskog i medijskog obrazovanja prilagođenog djeci i mladima. Nakon Kraljevice i Stare Sušice, filmski kamp po prvi puta dolazi u Fužine, pokrivajući razna filmska i medijska područja uz okupljanje filmskih profesionalaca u ulozi mentora za mlade filmaše i filmske entuzijaste. Fužine su smještene 730 metara nad morem, u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, okružene slikovitim planinama, crnogoričnim šumama i jezerima.

Petodnevna filmska avantura u srcu prirode obuhvaća čak 4 dobno prilagođena radionička programa u kojima će sudjelovati više od 50 mladih polaznika. U radionicama igranog i animiranog filma uživat će sudionici od 12 do 14 godina, dok su programi dokumentarnog i eksperimentalnog filma namijenjeni sudionicima od 15 do 17 godina, a sve pod vodstvom pod vodstvom filmskih profesionalaca: snimatelja Marinka Marinkića, redatelja Davida Gaše, animatorice Sare Bernat i montažerke Sandre Bastašić.

Uz radioničke programe, organizirane su i večernje projekcije otvorene za javnost. Uz druženje i zajednički rad, mladi će filmaši biti u prilici postavljati pitanja i raspravljati o filmskom stvaralaštvu s filmskim profesionalcima iz područja igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma.

Ljeto u Filmskom kampu u Fužinama idealna je prilika za djecu i mlade da ljetovanje u prirodi povežu s učenjem o filmskoj tehnici te se usmjere prema profesionalnom bavljenju filmom. Ovaj je projekt zamišljen kao edukacijski program, koji kroz različite aktivnosti mladima omogućava upoznavanje s filmskom tehnikom i usmjeravanje prema profesionalnom bavljenju filmom.

Veselimo se rezultatima i radovima koji će proizaći iz ove svježe ljetne filmske pustolovine!

Filmske radionice za djecu i mlade podržali su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Primorsko-goranska županija.

19.07.2023.