Svjetska premijera filmova Damira Čučića i Borisa Poljaka u Rotterdamu!

Tijekom vikenda, na 52. izdanju prestižnog festivala International Film Festival Rotterdam, premijerno su prikazani filmovi hrvatskih redatelja Damira Čučića i Borisa Poljaka.

Svjetska premijera dugometražnog filma "Polako nikuda" Damira Čučića odvila se u sekciji Harbour. U filmu je primijenjen postupak varijantne repeticije - isti događaj ispričan je dva puta za redom, samo što je drugi put izložen konciznije. Poveznicu između priča čine glavni junaci Oleg i Marta - student vizualnih umjetnosti, ovisan o drogama i knjižničarka, ovisna o mnogočemu. Njihovi su portreti napravljeni kao ogledala, kada se Marta gleda u ogledalu ona ne vidi sebe već Olega i obrnuto.


Damir Čučić, redatelj filma Polako nikuda

U glavnim ulogama nastupaju Katarina Arbanas i Jura Ruža, a u sporednim Ksenija Marinković, Marina Redžepović i Bojan Perić. Direktor fotografije je Marinko Marinkić, skladatelj je Goran Štrbac, montažerka Marta Bregeš, scenografi su Darwin Butković i Đorđe Jandrić, kostimograf Viktor Wolf, majstor maske Sanjin Vudrag, a dizajneri zvuka Bojan Perić, Goran Štrbac i Krešimir Šušljek. Producenti filma su Damir Čučić, Matko Burić i Hrvoje Selec.

"Horror Vacui" Borisa Poljaka svjetsku je premijeru u Rotterdamu imao u sklopu programa Short & Mid-length, koji prikazuje preko stotinu naslova iz cijeloga svijeta koji su kraći od 63 minute. Naslov filma potječe od istoimenog izraza koji je osmislio Aristotel, a označava strah od praznog prostora i koristi se kao metafora za strah od neizvjesne budućnosti koji izaziva osjećaje tjeskobe i usamljenosti.


Boris Poljak, redatelj filma Horror vacui

Kroz korištenje kadar-sekvenci i primjenu asocijativne montaže, ovaj meditativni film upozorava na sve veću hiper militarizaciju svijeta u kojem živimo te istražuje kako to utječe na ljudsku psihu. Stilski se nadovezuje na prethodne nagrađivane Poljakove filmove "Splitski akvarel", "Autofocus" i "Oni samo dolaze i odlaze". Scenarist, redatelj i direktor fotografije filma je Boris Poljak, montažer je Damir Čučić, a Ruzina Frankulin je dizajner zvuka. Producenti filma su Matko Burić i Hrvoje Selec. Distributer filma je Split Screen.

Oba su filma nastala u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. Filmovi su dodatno predstavljeni kroz Q&A, a naišli su na odlične reakcije publike. Čestitamo filmskim ekipama na ovom iznimnom uspjehu!

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (International Film Festival Rotterdam - IFFR) jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji, osim što svake godine privlači desetke tisuća profesionalaca i posjetitelja, određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju.

30.01.2023.