Zatvoreni 27. Filmska revija mladeži i 15. Four River Film Festival!

Karlovac, 10. rujna - Projekcijom višestruko nagrađivanog filma Zbornica Sonje Takorić sinoć te upravo završenom dodjelom nagrada zatvorena su ovogodišnja izdanja Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Grand Prix festivala osvojio je film Fikcija filmskog kluba InOut Distribution iz Španjolske, dok je ukrajinsko-engleski film Rat u Ukrajini kluba Greater Brighton Metropolitan College osvojio Nagradu publike, ali i Žutu zastavu koja se dodjeljuje za film koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje.

O najboljim filmovima odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: norveška filmašica, Martha Otte, dugogodišnja direktorica Međunarodnog filmskog festivala Tromsø (TIFF), renomirani domaći glumac Frano Mašković te filmski redatelj Dario Lonjak koji je svoju filmsku karijeru započeo upravo na ovim manifestacijama te čiji je film Divljaci otvorio ovogodišnja izdanja.

Najboljim filmovima 27. Filmske revije mladeži žiri je proglasio: u kategoriji animiranog filma Televiziran FKVK iz Zaprešića, u kategoriji dokumentarnog  Disident UNIMEDIE iz Zagreba, igranog Do sutra kluba Blank_filmski inkubator iz Zagreba, dok je u kategoriji slobodnog stila najboljim proglašen film Daj mi sunca sjaj autorice Eve Magdić Govedarice iz Zagreba. Najbolja ostvarenja 15. Four River Film Festivala su: Ari iz Škole za animaciju 6 Bab Sharq iz Egipta u kategoriji animiranog filma, Disident UNIMEDIE iz Zagreba u kategoriji dokumentarnog filma, Putem papira iz škole École Internationale de Création Audiovisuelle et de Réalisation iz Francuske u kategoriji igranog te Lenz iz kluba All American High School Film Festival iz SAD-a u kategoriji slobodni stil.

Žiri mladih koji je ove godine uključivao filmoljupce iz Karlovca, Italije i Austrije, dodijelio je sljedeće nagrade: najboljim glumcem proglasio je Ehsana Majoonija (film Spasitelj) iz Irana, najboljom glumicom Josephine Grosbøl (film Šef mafije) iz Danske, najboljim redateljem Ivana Mihaljevića (film Disident) iz Zagreba, najboljim scenaristom Yeseoa Hana (film Ako progutaš zvijezdu) iz Južne Koreje, najboljom snimateljicom Evu Magdić Govedaricu (film Daj mi sunca sjaj) iz Zagreba te najboljim montažerom Arefa Namvara (film Lenz) iz SAD-a.

Posljednja službena večernja projekcija ovogodišnjih festivala bila je ona spomenutog filma Zbornica redateljice Sonje Tarokić, ovjenčanog zavidnim brojem priznanja u protekloj godini – spomenimo samo posebno priznanje glavnog žirija festivala u Karlovim Varima, Veliku Zlatnu Arenu i četiri Zlatne Arene iz Pule, kao i Oktavijana za najbolji dugometražni igrani film 2022. Večernji program uključio je i dugometražni prvijenac Divljaci Darija Lonjaka, koji je svoje bavljenje filmom započeo upravo u Karlovcu te ove godine bio i član Ocjenjivačkog suda, seriju The Outsiders redateljice Jelene Gavrilović i kreatora Brune Mustića te uspješan debitantski film domaće glumice Nine Violić, Baci se na pod.

Na ovogodišnju Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival prijavljena su čak 1 364 filma, od čega su u natjecateljski program uvrštena 63 ponajbolja naslova. Broj prijava potvrđuje važnost i kredibilitet ovih manifestacija među mladim filmašima diljem svijeta.

Svečanu dodjelu nagrada karlovačka publika pratila je uživo GK Zorin dom, a svi koji žele mogu pogledati snimku OVDJE. Filmovi iz natjecateljskih programa oba festivala moći će se pogledati online do xxx???  

Sve informacije o manifestacijama kao i programu istih pratite na www.frff.com.hr.

12.09.2022.