Počasno mjesto - najstariji laptop u Skandinaviji

Unesrećen začuđujuće neočekivanim slučajem, sudbinske nezgode zatekao se kako u ruci drži vrećicu s plastičnim posudama hrane umjesto vrećice s laptopom, svojim vjernim suputnikom. Kako se i sam našalio, vjerojatno najstarijim u Skandinaviji jer tehnologiju smatra nuždom. Logično je da ga treba čuvati jer je u njemu pretpostavljam pohranjen milijunski broj riječi njegovog slojevitog misaonog procesa. Dr. sc. Midhat Ajanović, pisac, karikaturist, filmolog, animator i profesor na švedskom sveučilištu odmalena je znao da će pisana riječ biti njegov primarni način izražavanja, a bez svog suputnika postao je trenutno ogoljen nakon što je u žurbi izašao iz taksija.


Dr. sc. Midhat Ajanović

Laptop mu je vratio iznimno ljubazan i pošten taksist, a na tom nesebičnom činu smo mu svi zahvalni jer je dr. sc Ajanović mogao nastaviti stvarati, a mi čitati njegove multidimenzionalne tekstove i romane. Njegov laptop možda je zaslužio počasno mjesto najstarijeg laptopa u Skandinaviji, a Ajan kako ga zovu od milja, ove je godine u Školi medijske kulture svakako zaslužio počasno mjesto godinama najstarijeg predavača. Ovo mu je 13. godina zaredom da predaje na seminarima prvog i drugog stupnja u Školi medijske kulture na kojoj je prvi put predavao u Varaždinskim Toplicama. Bogati opus koji stoji iza njegovog imena se nastavlja širiti u skladu s Hesseovom izrekom „ne znam kako je moguće pisati bez fiksacija“, dodala bi uz to i animirati pogotovo u trenutku kad oživimo likove.

U svom gustom rasporedu u ovdašnjim toplijim krajevima, među kojim se našla i promocija knjige Austrougarski tunel, još jednom je obogatio program svojim bivanjem, a polaznike svojom atipičnom mišlju što provire iz njegove senzibilne filozofsko-umjetničke naravi. U četvrtak je započeo sa seminarom prvog stupnja, Zagrebačka škola crtanog filma u kojoj je u svojim početcima djelovao, a jučer seminarom drugog stupnja Animacija i dokumentarni film. Kontakt u kojem dokumentaristička verzija stvarnosti dobiva novo ruho.


Silvestar Mileta

Ponovno su na oba seminarska stupnja samo žene. Ajan okružen ženskom publikom u pet je sati kontinuiranog predavanja uspio zadovoljiti, ali i nadmašiti očekivanja čak i najzahtjevnijih polaznica, ipak su to većinski učiteljice i profesorice koje su u svom radu s djecom i mladima morale ojačati jer adekvatan prijenos znanja nije nimalo jednostavan.

Jučer je seminarsko predavanje polaznicama na prvom stupnju, Povijest filma držao magistar povijesti i komparativne književnosti, Silvestar Mileta. Ne znam je li se taj fenomen dogodio  zato što je veći postotak prosvjetnih radnika ustvari ženskog spola ili je u pitanju prirodno urođena majčinska proaktivnost.

Polaznici radionica nakrcani su u ova dva dana osnovnom teorijom koja će im omogućiti kvalitetnu izvedbu praktičnog dijela, a polaznici radionica igranog filma prvi su započeli sa snimanjem. Po prvi puta na Školi radionicu igranog filma vode filmski redatelj Igor Jelinović i filmski snimatelj Saša Poštić koji su ujedno članovi Udruge Blank.

Dunja Pantić

20.08.2022.