Kreće međunarodni program Pazi na sliku/Mind the Image

Otvorene su prijave na Radionicu kinematografije i režije koju vodi istaknuti njemački snimatelj i redatelj Fred Kelemen, te na seminar Filmsko stvaralaštvo – oblikuj ideje filmom koji vode Manel Raga, španjolski redatelj mlađe generacije i Sunčica Fradelić, vizualna umjetnica i voditeljica brojnih projekata audiovizualnog usmjerenja. Oba programa održat će se u Splitu, u prostorijama Kino kluba Split, Dom mladih, Ulica slobode 28.


Fred Kelemen

Polaznici Radionice kinematografije i režije učit će kako u klupskim produkcijskim uvjetima mogu kreirati dojmljivu filmsku sliku i stvoriti osebujnu atmosferu za različite sinematične situacije, te o kreativnom odnosu i ulogama redatelja i snimatelja. Kroz radionicu je planiran intenzivan praktični rad s rezultatima koji će naknadno biti i javno prezentirani.
Radionica će se održavati u popodnevnim i večernjim satima od 11. travnja do 16. travnja 2022., a detaljan raspored radionice i uvjeti dogovoriti će se s odabranim polaznicima. Broj polaznika je ograničen, a selekciju će vršiti mentor na osnovu prijave i motivacijskog pisma. Prijaviti se može putem on-line obrasca do 05. travnja 2022.

Prethodna izdanja programa:

Enigmatic images with Fred Kelemen (2020)
Enigmatic images with Fred Kelemen (2021)

Više o radionici


Manel Raga

Seminar Oblikuj ideje filmom osmišljen je s pretpostavkom da razvoj vlastitog senzibiliteta počiva na jedinstvenom, intimnom odnosu između stvarnosti i redatelja(ice) i iz tog razloga program je usredotočen upravo na jačanje vlastitih interpretativnih metoda i praksi. Posebna pažnja obratit će se na odnos između svijeta koji nas okružuje i načina na koji slušamo, promatramo, sažimamo, prenosimo i dijelimo svoje zamisli u mediju filma. Pratit će se razvoj stvaralačkog procesa i predložiti niz aktivnosti jednostavnog formata koje će polaznicima omogućiti rad na vlastitim projektima. Koristit će se neke od najkreativnijih metoda poznatih suvremenih redatelja koje pomažu uspostaviti značajan odnos s temama koje nas dotiču i želimo ih komunicirati, a iz ovakvih i sličnih praksi polaznici će imati mogućnost razviti ideju za svoj kratki film.

Prvi dio seminara održavat će se od 18. travnja. do 22. travnja 2022. u prostorijama kluba u kasnim popodnevnim i večernjim satima. Drugi dio seminara održavat će se individualno s polaznicima, od 25. travnja do 30. travnja ovisno o potrebama projekata i u dogovoru s mentorima. Drugi dio radionice namijenjen je prvenstveno snimanju i montaži. Po završetku seminara, planirana je zaključna projekcija i prezentacija nastalih radova uz prisustvo svih sudionika.


Snimanje filma Kao mali list

Za sudjelovanje se možete prijaviti putem online obrasca koji je potrebno ispuniti do 10. travnja. Broj polaznika je ograničen, a selekciju vrše mentori na osnovu prijava. Nije potrebno iskustvo, ali je važna snažna motivacija za sudjelovanje na programu. Program će se održavati na engleskom jeziku.

Više o radionici

Za članove Kino kluba Split, Hrvatskog filmskog saveza, Kinokluba Zagreb i Platforme Doma mladih kotizacija za sudjelovanje iznosi 100 kn (dokazuje se potvrdom matične udruge). Za sve ostale, kotizacija iznosi 200 kn. Cijena se odnosi na svaki program posebno.

Za sudionike slabijeg materijalnog stanja, moguća je besplatna participacija.

Radionice su dio međunarodnog filmskog programa Mind the Image/Pazi na sliku, a u sklopu kojeg će se organizirati i javni diskurzivni program o filmskim teorijama i praksama avangarde koji će voditi Jonathan Rosenbaum 16. - 24. lipnja i praktična radionica Od scenarija do kamere koju će voditi Pilar Palomero. Ovogodišnji će programi obilježavati sedamdesetu obljetnicu kluba i na različite načine približavati njegovo djelovanje kroz sedam dekada postojanja s fokusom na umjetnički, alternativni, autorski film i avangardu.

Kontakt: 0918965860 (Sunčica)
e-mail: produkcija@kinoklubsplit.hr;
press@kinoklubsplit.hr

16.03.2022.