Mladi hrvatski filmaši na festivalu u Danskoj

Naši mladi filmaši sa svojim animiranim filmom među nominiranima za najbolji scenarij u internacionalnoj konkurenciji

Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival u Odenseu, u Danskoj predstavljaju Jurica Nikolić i Lucija Majnarić iz Foto-kino-video kluba Zaprešić, a koji su sa svojim animiranim filmom Prvi su došli prošle godine osvojili prvu nagradu na 25. Filmskoj reviji mladeži i profesorica Ana Vine, dio organizacijskog tima festivala.

The Next Film Festival je najveći i prvi filmski festival u Danskoj s otvorenom međunarodnom konkurencijom za filmove mladih u dobi do 21 godinu. Upravo su Jurica i Lucija sudjelovali i u Talent Camp-u, gdje je 20 mladih iz Danske i još 20 mladih iz svijeta sudjelovalo na radioničkom programu, Masterclassovima i ostalim programima.

Jurica je opisao svoje iskustvo na festivalu: „Zanimljivo je kako te jedan ili dva filma mogu odvesti daleko, možda čak i do države Danske. U sklopu The Next Film Festivala pohađali smo radionice kratkog filma. Upoznao sam puno filmaša diljem Europe i šire te ih sa zadovoljstvom mogu zvati prijateljima, a u budućnosti možda i kolegama. Nakon što smo se “skompali” i počeli razumjeti naše razlike u kulturi, jeziku i pristupu prema stvaranju filma, zajedno smo pogledali sve naše filmove. Puno talentiranih ljudi sa prekrasnim idejama i još boljim filmovima na jednom mjestu zvuči kao pravi mali raj za jednog mladog filmaša. Na dodjeli nagrada Lucija, moja mentorica, i ja nismo imali visoka očekivanja. Odmah smo javili Joži, mojem dragom kolegi animatoru, da je naš film bio prepoznat od jednog oskarovca.“

Naglasak ovoga festivala je na razvoju talenata mladih filmaša te umrežavanju na međunarodnoj razini. The Next Film Festival dio je Odense International Film Festivala, dugogodišnjeg festivala koji je iznjedrio brojne kvalitetne filmove i filmske umjetnike te čiji se pobjednički kratki film direktno kandidira za nagradu Oscar. Članovi žirija bili su Mikkel EG Nielsen i Jonas Risvig.

Profesorica Ana Vine sudjelovala je u popratnim programima The Next Film Festivala s obzirom da je i sama dio organizacijskog tima Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, ali je isto tako praćenjem programa konkurencije pogledala brojne filmove iz konkurencije te se umrežila s autorima i njihovim mentorima: „Proveli smo puno vremena u razmjeni iskustava i primjera dobre prakse vezanih za film i rad s mladim ljudima. Sudjelovali smo na filmskim projekcijama uradaka mladih Danaca i internacionalnih filmaša i dobili odličan uvid u to što i kako se radi u drugim zemljama i filmskim školama. Imali smo priliku iz prve ruke saznati nešto o filmskim festivalima za mlade filmaše i predstaviti naš (najbolji 😉) Four River Film Festival mladima iz cijelog svijeta i njihovim mentorima. Bilo je ovo vrlo vrijedno iskustvo obogaćeno mnogim novim i korisnim poznanstvima uz jedan osobito značajan trenutak kada su naši mladi filmaši iz FKVKZ-a ušli sa svojim animiranim filmom među nominirane za najbolji scenarij u internacionalnoj konkurenciji.“

Naša se delegacija zasigurno vratila puna dojmova i bogatija za neke suradnje te vrijedna poznanstva. Nadamo se da će stečena iskustva što prije primijeniti u nekim novim, nagrađenim filmovima!

08.09.2021.