U sjećanje na Mustafu Nadarevića

Od komedije do tragedije

Kino Tuškanac ovog tjedna, od srijede, 24. do nedjelje, 28. veljače, u suradnji s Hrvatskom kinotekom, prikazuje osam filmova u kojima je u manjim i većim ili glavnim ulogama nastupio Mustafa Nadarević (Banja Luka, 1943. - Zagreb, 2020.), filmski, kazališni (i redatelj) i televizijski glumac koji se glumom počeo baviti u Rijeci, a najveći dio života i glumačke karijere ostvario u Zagrebu.   

Tako će u srijedu biti prikazan Otac na službenom putu scenariste Abdulaha Sidrana i redatelja Emira Kusturice, iz 1985., a o liku i djelu glumca će govoriti viši filmski arhivist Juraj Kukoč. U filmu, koji je bio nominiran za Oscara za najbolji strani film i dobio Zlatnu palmu u Cannesu, Nadarević je u ulozi Zijaha Zije Zulfikarpašića, razapetog između složenih obiteljskih odnosa i policijskog posla (a ni činjenica da je njegova žena prije bila ljubavnica Malikova oca nije baš od pomoći), ujaka glavnog junaka, dječaka Malika iz čije se perspektive odvija cijela priča o teškim vremenima u Jugoslaviji pedesetih godina, poslije Rezolucije Informbiroa i svega što je donijela.

U četvrtak su na programu dvije projekcije, na koje je ulaz besplatan, Mala pljačka  vlaka, koju je 1984. po vlastitom scenariju režirao Dejan Šorak, o sukobu razbojnika i žandara negdje u zabitima Like, uoči, za vrijeme i neposredno poslije Prvog svjetskog rata, gdje se uloge jednih i drugih dosta često mijenjaju, a narodu je svejedno jer ga pljačkaju i teroriziraju i jedni i drugi, odnosno Priča iz Hrvatske kojeg je po scenariju Mate Matišića i vlastitom Krsto Papić režirao 1991., s temom suvremenih Romea i Julije čiji se roditelji politički ne slažu i sukobljavaju od 1971. do 1991., što dovodi do teških i tragičnih posljedica.

Dvostruka je projekcija i u petak kad su na programu Gluvi barut Bahrudina 'Bate' Čengića, snimljen 1990. po motivima priče Branka Ćopića, o sukobu koji nastaje na početku Drugog svjetskog rata kad se u divljim i mističnim bosanskim planinama nađu partizanski komesar Španac, kojega glumi Mustafa Nadarević, s radikalnim revolucionarnim idejama i bivši kraljevski oficir, sada četnik Radekić, kojeg tumači Branislav Lečić, a koji je bliži shvaćanjima konzervativnog stanovništva opterećenog izrazitim pravoslavljem s utjecajima poganskih običaja te Kod amidže Idriza Pjera  Žalice iz 2004., poslijeratna psihološka egzistencijalna drama o patnji i samoći dvoje starih ljudi koji su u ratu izgubili sina pa i smisao svog postojanja, u kojem suvereno dominiraju Mustafa Nadarević i Semka Sokolović Bertok.

Konačno, u subotu se prikazuju Miris dunja Mirze Idrizovića iz 1982., romantična ratna drama koja je u Puli osvojila Zlatnu arenu za najbolji scenarij, a smatra se najuspjelijim ostvarenjem redatelja, psihološka studija ponašanja u traumatičnim okolnostima rata i okupacije, o ratnom profiteru Mustafi (Mustafa Nadarević) koji se početkom Drugog svjetskog rata pokušava još obogatiti i sasvim neočekivano sreće Židovku Lunu (Ljiljana Blagojević) koju su, bez njegova znanja, u njihovoj kući skrivali njegovi rođaci, odnosno Već viđeno Gorana Markovića iz 1987., psihološka drama u kojoj glume Mustafa Nadarević, Anica Dobra, Bogdan Diklić i Gordana Gadžić, dok ciklus završava projekcijom Glembajevih Antuna Vrdoljaka iz 1988., u kojoj je Nadarević ostvario upečatljivu rolu slikara Leonea, a kojeg pamtimo i po izvrsnoj glazbi Arsena Dedića. I ovaj se film prikazuje besplatno.

Realizaciju programa pomogli su Filmski centar Sarajevo, Refresh Production i Cinema City. 

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

24.02.2021.