Foto-kino klub Baranja film

Film se gleda u kinu, sve ostalo je improvizacija

I ovoga puta, po već višegodišnjem ustaljenom običaju, Foto-kino klub Baranja film u svome Mikro-kinu na Trgu slobode 16 a u Belom Manastiru, a uz moto Film se gleda u kinu, sve ostalo je improvizacija, organizira Reviju dokumentarnog filma DOKfilm 2021 koja traje od 23. do 27. veljače, naravno uz pridržavanje svih javnozdravstvenih i pandemijskih mjera. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a projekt podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Restart Zagreb, Hrvatski filmski savez i Zagreb film.

Uza svečano otvaranje u utorak, 23. veljače (te ponovo u jutarnjem terminu u srijedu) prikazana je Ponoćna obitelj redatelja Luka Lorentzena, koprodukcija Meksika i SAD duga 81 minutu, višestruko nagrađivani (među ostalima i Posebna nagrada žirija za kameru u kategoriji američkog dokumentarnog filma prestižnog Sundancea),  dokumentarac koji istražuje problem privatizacije zdravstvene zaštite, odnosno nebrige vladajućih elita i kompleksnost osobne odgovornosti na primjeru Ciudad de Méxica, metropole s devet milijuna stanovnika koja za potrebe cijele populacije ima svega 45 ambulantnih kola hitne pomoći! Uništeno javno zdravstvo pokušavaju nadomjestiti bezbrojne privatne obiteljske ambulantne službe koje rade za profit, utrkuju se po kaotičnim ulicama kako bi što brže preotele unesrećene pacijente i odvezle ih u privatne klinike umjesto onih javnih, a među njima je obitelj Ochou čija se svakodnevica sastoji od jurnjave od jednog do drugog poprišta automobilskih nesreća, mjesta pucnjave ili obiteljskog nasilja, pokušavajući uhvatiti što više žrtava.

U srijedu su na programu i autorski film organizatora Revije Deže Kučere iz FKK Baranja film, desetominutni Pileći bal/Csirke bal, koji se dakako bavi gastronomskom temom, a onda tri filma iz produkcija Restarta, sedamnaestominutni Nepovratno Igora Bezinovića, koji se bavi sudbinama troje skupljača boca sa zagrebačkih ulica, od kojih svaki svoju životnu priču obrazlaže kroz niz osobnih promišljanja i na tome temeljenim filozofijama, pa četrdeset i tri minute dugo Hudo vreme Anje Strelec i Tomislave Jukić o bivšoj ravnateljici doma umirovljenika kojem je sad postala štićenicom, a istovremeno njenim odnosom s kćeri koju je svojevremeno zaposlila u istom domu, pa lagano mijenjaju uloge (druga projekcija je u četvrtak ujutro) te Starci istih autorica, sa sličnom temom starih ljudi smještenih u dom, ovoga puta o bračnom paru te jednom pjesniku i jednoj udovici, dug dvadeset i dvije minute.

Istoga dana je na programu i film doajena hrvatske dokumentaristike Petra Krelje, četrdesetominutno Slomljeno krilo, iz 2012., o prijateljstvu (i ljubomori) šnajderice Tereze i grlice koju je slomljena krila našla ispred ulaznih vrata.

Na programu u četvrtak su filmovi Užitak iz kotlića, još jedan gastronomski film autora Deže Kučere, Neke stvari ne treba sakriti, polusatni film Lidije Špegar u produkciji Restarta, Amato Dražena Ilinčića, o legendarnom amaterskom autoru iz Rijeke te rumunjsko-njemačka, više od dva sata duga koprodukcija Ne diraj! Adine Pintile. Slijede projekcije u petak kad publika može ponovo vidjeti Ne diraj! u jutarnjim satima, a poslije Oživljena sjećanja Deže Kučere, FKK Baranja film, Ana trg Jelene Novaković, Restart, Na sporednom kolosijeku Petra Krelje, Zagreb film te švedski Izbačeni redatelja Fredrika Gerttena.

DOKfilm 2021 završava u petak projekcijama filma Čvarak party, FKK Baranja film, Manipulacija skupine autora, HFS, Ptice Petra Krelje, HFS te cjelovečernjeg Putovanje jednog soba finskog autora Guillaauma Maidatchevskog,

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

24.02.2021.