Film esej

Prijave za radionicu traju do 5. siječnja 2021., a čine je uvodni dio u kojemu se gledaju i analiziraju filmovi eseji te praktični dio u kojemu se realiziraju autorski filmovi polaznika

Radionica Film esej voditeljice Ive Gavrilović sastoji se od dva dijela: uvodnog dijela u kojemu se gledaju i analiziraju filmovi eseji te praktičnog dijela u kojemu se realiziraju autorski filmovi polaznika. Radionica je namijenjena autorima i naprednim članovima Kinokluba Zagreb koji poznaju osnove režije i montaže.

Film esej je forma koja fluktuira između fikcionalnog i nefikcionalnog filma. Ima otvoren odnos prema filmskim rodovima, žanrovima te korištenju različite vrste materijala (snimljeni, arhivski, animirani, fotografije, ilustracije). Ističe subjektivan iskaz autora kroz montažu slike i narativan komentar. Filtriranjem misli, ideja i postupaka autor svjesno stvara gestu koja rezonira s gledateljem.

Zainteresirani polaznici mogu se prijaviti (kontakt i naznaka „prijava na radionicu film esej“) na mail radionice@kkz.hr do 5. siječnja 2021. te će povratno dobiti link na uvodno predavanje.

Uvodno predavanje za sve prijavljenje polaznike održat će se 10. siječnja u 20h. Analize filmova održat će se online na sljedeće dane: 17.1., 24.1.,31.1., 7.2. u 20h.

Uvodni dio Gledanja otvoren je, osim budućim polaznicima praktičnog dijela i svima zainteresiranima u nedoumici što je to film esej i što on može biti. Jednom tjedno polaznici će dobiti film na mail koji trebaju pogledati te će zatim slijediti online analiza i razgovor o strukturi pogledanog. Za prijavu na drugi dio radionice nužno je završiti prvi dio.

Na Praktični dio prijavljivat će se sa biografijom i motivacijskim pismom te opisom ideje koju žele istražiti. Potrebno je priložiti do 5 slika koje na neki način predstavljaju tu ideju. Očekivani rezultat radionice je 5 kratkih film eseja koji se projiciraju na javnoj prezentaciji radionice pred publikom. Praktični dio radionice odvijat će od veljače do lipnja 2021.

Radionica od polaznika traži da znaju samostalno koristiti program za montažu te imaju osnovno predznanje filmske teorije.

Prvi dio radionice se održava online. Drugi dio radionice naknadno će se definirati u zajedničkom dogovoru voditeljice i polaznika, ovisno o tome koliko je polaznika u mogućnosti fizički polaziti radionicu. Moguće se na radionicu prijaviti i ukoliko ne živite u Zagrebu.

17.12.2020.