Portreti: Francuski noir Jean-Pierre Melvillea

U nedjelju 25. ožujka u kinu Tuškanac započinje ciklus filmova Jean-Pierre Melvillea, redatelja koji se smatra izravnom pretečom francuskog novog vala (glumio je sporednu ulogu u jednom od manifestnih ostvarenja struje, Do posljednjeg daha Jean-Luc Godarda). Melvilleovi kriminalistički filmovi, odnosno gangsterski, policijski ili filmovi pljačke (Crveni krug, Le Doulos, Drugi dah, Samuraj, Potpaljivač Bob), kao i filmovi o francuskom Pokretu otpora (Leon Morin, Vojska u sjeni), nude spoj motiva američkog film noira 1940-ih i nasljeđa francuskog poetskog realizma 1930-ih, a odlikuje ih precizna žanrovska ikonografija, ozračje fatalizma, usamljeni protagonisti i dr. Prezime Melville usvojio je navodno iz divljenja prema američkom piscu Hermanu Melvilleu.

Tišina mora (La silence de la mer, 1949)
Nedjelja, 25.03. u 21 sat / Ponedjeljak, 26.03. u 19 sati

Obrazovani i civilizirani njemački časnik Werner nastanjuje se 1941. u seoskoj kući u kojoj žive stariji gospodin i njegova nećakinja, te se – pokušavajući objasniti razloge njemačke okupacije – uzalud nastoji zbližiti s njima. Nakon što posjeti Pariz, šokiran njemačkom bezobzirnošću, odluči zatražiti premještaj.
Cjelovečernji prvijenac Jean-Pierre Melvillea, nastao prema istoimenom romanu Jeana Brullera (pod pseudonimom Vercors), odlikuje snimanje na lokacijama, uglavnom u interijerima, polagani ritam, asketski stil, te ga se drži jednim od djela koja anticipiraju produkcijske modele novoga vala.

Potpaljivač Bob (Bob le Flambeur, 1956)
Ponedjeljak, 26.03. u 21 sat / Utorak, 27.03. u 19 sati

Bivši huligan Bob ovisan je o kocki. Obilazi kockarnice Montmartrea i susreće Anu, mladu djevojku bez prihoda, koja samo što nije utonula u pakao prostitucije. Izgubivši sve na kocki, Bob se mora vratiti starom zanatu, pa planira orobiti kockarnicu u Deauvilleu…
Gangsterski film sniman na pariškim lokacijama u kojem redatelj motive američkog film noira (npr. fotografija niskog ključa, svjetlosni kontrasti, izvanprizorna naracija i dr.) uklapa u naslijeđe poetskoga realizma.

Crveni krug (La cercle rouge, 1970)
Srijeda, 28.03.u 18:30 sati / Četvrtak, 29.03. u 20:30 sati

Policijski inspektor Mattei uvjeren je da je ubojica Vogel napokon priveden pravdi, no lukavi pritvorenik planira bijeg. Iskoristivši nepažnju policije, Vogel pobjegne iz vlaka, te se sakrije u prtljažnik bivšeg pljačkaša Coreyja koji je upravo odslužio zatvorsku kaznu. No, ni Corey ne miruje, već planira novi pothvat - pljačku dragulja. Pridobivši Vogela za svoj naum, angažira i nekadašnjeg policajca, sada alkoholičara Jansena, te se trojka uvelike počne pripremati za milijunski posao. Međutim, Coreyju je za petama njegov bivši šef, mafijaš Rico, dok inspektor Mattei polako ulazi u trag odbjeglom Vogelu...
Film se drži jednim od klasičnih ostvarenja žanra gangsterskog filma, a uz iznimnu atmosferu te majstorsku režiju, odlikuje ga impresivna glumačka ekipa (Alain Delon, Yves Montand, Gian Maria Volonte i dr).

Léon Morin, svećenik (Léon Morin, prêtre, 1961)
Srijeda, 28.03. u 21 sat / Četvrtak, 29.03. u 18:30 sati

Mlada i lijepa udovica Barny tijekom Drugog svjetskog rata u okupiranoj Francuskoj živi sama s maloljetnom kćerkom, sve teže podnoseći nazočnost nacista u zemlji, ali i vlastitu usamljenost. Kako je uvjerena ljevičarka, Barny za razliku od svojih sugrađana utjehu ne pronalazi u vjeri. Ogorčena svojom svakodnevicom jednog dana uđe u mjesnu crkvu i počne kritizirati religiju. Međutim, mladi i naočiti svećenik Léon Morin strpljivo je sasluša i pokuša joj iznijeti vlastite argumente u korist vjere. Iznenađena njegovim pristupom Barny odluči što češće razgovarati s ocem Léonom shvaćajući da se polako zaljubljuje u njega.
Film je osvojio nagradu grada Venecije na venecijanskom filmskom festivalu 1961.

Vojska u sjeni (L' armée des ombres, 1969)
Petak, 30.03. u 18:30 sati / Subota, 31.03. u 20:30 sati

Francuska za okupacije u jesen 1942. godine. Jednog od vođa Pokreta otpora, Philippea Gerbiera, policajci višijevskog režima odvode u sabirni logor. Gerbier ni ne sumnja da ga je izdao netko od suboraca te počne smišljati način kako pobjeći iz zatočeništva i obračunati se s izdajnikom. U logoru se upoznaje s drugim zarobljenicima, među kojima su i proslavljeni pukovnik Plessis i mladi komunist Legrain. Međutim, Gerbiera uskoro prebace u stožer Gestapa, ali on uspijeva pobjeći. Prvi mu je zadatak stupiti u kontakt s članovima svoje skupine i pronaći izdajicu...
Iako je riječ o svojevrsnom iskoraku iz redateljeva omiljenog gangsterskog žanra, film odlikuju sve karakteristike Melvilleova razrađenog stila, a unatoč slabom prijemu nakon premijere, u kasnijim se revalorizacijama (osobito nakon distribucije filma na DVD-u 2006.) pojavio na top listama najboljih filmova mnogih filmskih kritičara.

Le Doulos (Le Doulos, 1963)
Petak, 30.03. u 21 sat / Subota, 31.03. u 18:30 sati

Maurice Faugel, po izlasku iz zatvora rješava stare račune i priprema novu pljačku s prijateljem Silienom, ne sluteći pritom da je Silien prokazatelj.
U časopisu Empire 2008. film je uvršten među 500 najboljih filmova svih vremena.

Program je ostvaren u suradnji s Institut Français de Croatie.
Cijena ulaznice 10 kuna, za članove ulaz besplatan.

http://kinotuskanac.hr/cycle/portreti-francuski-noir-jean-pierre-melvillea
https://www.facebook.com/events/872372599603502/

22.03.2018.