DOKUart 2018.

Trinaesta sreća

Tjedan dana kasnije nego prošle godine, odnosno od 6. do 12. listopada će u Bjelovaru, u organizaciji Udruge za promicanje kulture DOKUart biti održan trinaesti međunarodni Festival profesionalnog dokumentarnog filma DOKUart na kojem se prikazuju radovi autora iz zemalja EU te nama susjednih zemalja i naravno Hrvatske, odnosno jedanaesti Mali DOKUart, a prijave se primaju do 15. lipnja 2018.

Prvi je DOKUart održan 2006. godine, a pokretači i organizatori su bili Denis Hladiš i Tibor Javurek te selektorica Rada Šešić. U prvih dvanaest godina na DOKUart-u je prikazano oko dvjesto filmova iz tridesetak zemalja koje je pogledalo gotovo dvadeset tisuća posjetitelja, što je najbolji pokazatelj potrebe i ljubavi bjelovarskih filmskih gledatelja za dobrim dokumentarcima. Na festivalu se dodjeljuje samo jedna nagrada, a svojim ju glasovima određuje publika. Uobičajilo se da svake godine bude organizirana i filmska projekcija u nekom od Bjelovaru susjednih mjesta (prošle je godine to bio Veliki Grđevac), a neposredno poslije završetka festivala i dvije projekcije u kinu Tuškanac u Zagrebu. U sklopu DOKUart-a održavaju se i predavanja, okrugli stolovi, posebne projekcije za srednjoškolce kao i drugi popratni programi.

Poseban je program Mali DOKUart u kojem se prikazuju dokumentarci učenika osnovnih škola i radovi samostalnih autora tog uzrasta iz cijele Hrvatske koji nisu tematski ograničeni, jedino moraju biti snimljeni 2017. ili 2018. godine. a uz potporu sponzora i Hrvatskog audiovizualnog centra organizirana je i DOKUradionica za učenike osnovnih škola koja traje pet dana, vode je polaznicima omiljeni Damir Čučić i Boris Poljak te učenici na njoj, uz usavršavanje i obogaćivanje znanja o izradi dokumentarnih filmova snime i radionički film koji bude prikazan na završnoj projekciji u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru. Mali DOKUart dodjeljuje tri nagrade, koje odabire stručni žiri, a namjena im je poticanje dječjeg filmskog stvaralaštva i pomoć u nabavci potrebne opreme te Grand prix za najbolji dokumentarac iz konkurencije.

Prošle godine je na Mali DOKUart prijavljeno četrdeset i devet filmova, među kojima je treću nagradu dobio dokumentarac Moji učenici, moj život Videodružine OŠ Rudeš, priča o učiteljici koja odlazi u mirovinu, drugu TV-reportaža Loreta i Nora Filmske družine Z(k)adar, OŠ Stanovi, Zadar, o maloljetničkoj trudnoći maturantice iz srednje škole i reakcijama roditelja, škole i šire okoline, a prvu dokumentarac Ramadan Videodružine BezVizije, Slavonski Brod, o mladiću koji prodaje na brodskoj tržnici i preživljava, ali se na kraju ipak odluči otići u Njemačku, kao i toliki mladi. Grand prix je osvojio film Nakon 15 Medijske grupe OŠ dr. Ivana Novaka iz Macinca o mladim Romima koji često, posebno djevojke, napuštaju školovanje zbog financijskih razloga ali i zbog tradicionalnih običaja.

Od 2009. godine su se projekcije održavale u bjelovarskom Domu kulture, a od 2013. se DOKUart održava u novoj kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra, koja je opremljena najnovijom digitalnom kino opremom.

Privlačan je i znakovit logo ovogodišnjeg trinaestog DOKUart-a, na kojem su sljubljeni sretna djetelina s četiri lista i nesretni broj trinaest, grafički oblikovao Saša Končar.

Sreća će, dakako, pobijediti!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

14.03.2018.