Međunarodni filmski festival

Peti Star Film Fest

Osnivanje Kino kluba Sisak bilo je između ostaloga i svojevrstan okidač za pokretanje Star Film Festa koji je prvi put održan u jesen 2014. godine. Početno je koncipiran kao festival industrijskog filma, sa željom i namjerom da afirmira tu filmsku posebnost u gradu koji je nekada počivao na snažnoj industriji koja je hranila više od trideset tisuća zaposlenika, a s članovima njihovih obitelji doslovno cijeli kraj. Iako u dijelu filmova uvijek ima elemenata industrijskog filma, uglavnom u scenografiji ili u konstrukciji priče, pokazalo se ponovo da je industrijski film, baš kao i industriju uopće, posebno u Sisku i kod nas u cjelini, sve teže pronaći.

Drugi je SFF počeo 3. rujna 2015. Prvotna ideja o festivalu industrijskog filma nije napuštena, ali je donekle promijenjena što su pokazali i neki od odabranih filmova, između 275 prijavljenih, koji su se natjecali u kategorijama najboljeg industrijskog, ali i igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma.

Star Film Fest svih pet dosadašnjih godina organizira i provodi mlada ekipa entuzijasta i volontera iz Siska, ali i Zagreba, Gunje i drugih gradova, predvođena Matijom Holjevcem, koje vodi želja za promjenom godinama prilično depresivne situacije u Sisku, ali i slike grada prema van te isticanja njegovih svjetlijih pojavnosti. Svečanost otvaranja Star Film Fest-a tradicionalno se održava u Starom gradu.

Na trećem Star Film Fest-u, održanom od 1. do 3. rujna 2016. godine, ispreplitale su se aktivnosti Kupskih noći, od Kupske alke do Sajma obrtništva ili od natjecanja veslača na Kupi do aero showa ili oldtimer rallyja te noćnih koncerata, s brojnim popratnim događanjima poput video radionice za sve zainteresirane, radionice snimanja dronom, filmskih projekcija za djecu, predavanja o dječjem filmskom stvaralaštvu, posebno u funkciji javnog zdravstva te predstavljanja srodnih filmskih festivala, poput Student Cuts Film Festivala, Four River Film Festivala i Filmske revije mladežiu Karlovcu te Ljetne škole filma Gunja. Na natjecateljskim projekcijama prikazano je četrdeset odabranih filmova, od ukupno 375 prijavljenih (stotinu više nego prethodne godine!), u širokom rasponu od dokumentarnih i igranih do animiranih, one-take i eksperimentalnih, a među njima se našao i rad u kategoriji industrijskog filma. 

Četvrto je izdanje Star Film Fest-a počelo 31. kolovoza 2017., a na njemu je, uz izložbu fotografija Rascvjetani Sisak odnosno izložbu filmskih plakata autora Šesnića & Turkovića i druga popratna događanja, poput radionica zvuka i glazbe u filmu, obrade fotografije kroz Photoshop i Od ideje do predstave odnosno predavanja Prožimanje medija te dječjeg programa, koncerata i posebnih projekcija, prikazano i  38 najboljih od ukupno 549 (više nego dvostruko u odnosu na ranije godine) pristiglih filmova. Prijavljeno je najviše igranih i animiranih, a došli su iz  Argentine, Belgije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Izraela, Latvije, Njemačke, Perua, Rusije, Španjolske, Zapadne Sahare (!) te naravno iz Hrvatske.

Peti i jubilarni Star Film Fest najavljuje se u Sisku od 30. kolovoza do 1. rujna 2018. godine, a upravo je počeo teći rok za prijave (od 5. ožujka do 10. lipnja) filmova u pet kategorija, animiranog, dokumentarnog, eksperimentalnog, igranog te industrijskog.

Važno je da su radovi nastali od 2016. godine naovamo i da nisu duži od 25 minuta. Filmove mogu prijaviti redatelji, producenti i nacionalna filmska tijela s pravima za zastupanje filmova, online na službenim stranicama Star Film Fest-a ili putem pošte, s ispunjenom prijavnicom koja se može pronaći na linku  https://www.sfilmfest.com/prijava/

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

07.03.2018.