HRVATSKI ALTERNATIVCI NA SUBVERZIVNIM BEOGRADSKIM ALTERNATIVAMA 2017.

Beograd, 13-17. prosinca 2017.

Subverzivni filmovi nastali na području bivše Jugoslavije u središtu su retrospektivnog programa ovogodišnjeg izdanja beogradskih Alternativa, najstarijeg živućeg festivala alternativnog filma i videa u regiji, koji se od 13. do 17. prosinca 2017. održava u Domu kulture Studentski grad. Program, koji su birali istaknuti filmaši i poznavatelji alternativnog filma, podijeljen je u nekoliko podtema i slotova: Subverzija u amaterskom filmu 1953-1973, Subverzija u alternativnom filmu, Subverzija u kratkometražnom filmu 1928-1971, Klasici subverzivnog filma itd (igrani filmovi Makavejeva, Žilnika i Lazara  Stojanovića), a program prati i okrugli stol „Alternativni film kao subverzivna umjetnost“. Uz istaknutog crnofilmaša Želimira Žilinika, redatelja kultnih igranih filmova a danas i publicističkih radova o alternativnom filmu - Slobodana Šijana, alternativne filmaše kao što su Bojan Jovanović i Miroslav Bata Petrović te kritičare i filmske teoretičare, u razgovoru sudjeluje i Lordan Zafranović, koji se na Alternativama predstavlja izborom svojih ranih kratkih radova, nastalih u amaterskoj produkciji Kino-kluba Split i na početku njegove profesionalne karijere.


Scusa signorina

U retrospektivi subverzivnih jugoslavenskih filmova zastupljeni su i drugi hrvatski autori s naslovima iz arhivske zbirke Hrvatskoga filmskog saveza: Mihovil Pansini s filmovima Scusa signorina i K3-čisto nebo bez oblaka iz 1963, Vladimir Petek sa Sretanjem i Mostom (1963) te Gotovac s radovima nastalima u Beogradu – Pravac (Stevens-Duke) iz 1964. i Ljubavni film (kraća verzija Obiteljskog filma II, 1973).

Program Alternativa neće ni ovaj put zaobići znameniti GEFF (Genre Film Festival), jer se na njega osvrće M. Bata Petrović svojom filmskom posvetom, a u program najvažnijih ostvarenja prošlogodišnjih Alternativa uvršten je film Dalibora Barića Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji (2015) iz petodijelnog omnibusa posvećenog GEFF-u, u produkciji Kinokluba Zagreb.

Program je realiziran u partnerstvu s Hrvatskim filmskim savezom.

13.12.2017.