22. filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival

Oko

Ljeto polako ali sigurno odlazi i u Karlovcu se pile drva za zimu. Čudno je vidjeti kako ljudi u kratkim rukavima slažu cjepanice i zamišljati kako će uskoro sve biti bijelo. Jedan zeleni kontejner za otpad, ukrašen žutim natpisom dolaze drva, stoji već godinama na ulici uz Kupu pa ga izguraju kad treba blokirati parkirna mjesta, da ostane za pilu. Rijeke još nisu opasno nabujale, ali su vodostaji relativno visoki, a obale pune nanosa od granja. Po pekarama se prodaju zimski pereci (2.50 komad), ali uskoro će trebati puno jača hrana.

Jaja na oko su za mnoge najbolji (a za neke i jedini prihvatljiv) način pripreme jaja, posebno ako se ispeku na zdravoj, slavonskoj svinjskoj masti koja se zagrije u tavi, pa se jedno ili više jaja izliju na nju i peku oko jedne minute, a zatim se tava pokrije i jaja se tako dalje peku dok bjelanjci ne očvrsnu onoliko koliko volimo. Ovako pečena jaja na oko će uvijek ispasti savršeno. Svakako treba, kao i kod šorbule, voditi računa da bjelanjak bude kompaktan, a žumanjak idealno mekan da se fino upije u sredinu kruha kad ga umočimo. Na kraju se jaja na oko posole i pospu paprom, pa se s užitkom jedu, najbolje sama ili u raznim kombinacijama, sa slaninom ili šunkom, sirom, povrćem… U svakom će slučaju pravi hedonisti i gurmani reći da ne znaš što je sreća i užitak dok ti jaja ne padnu na oko!

Uz treću i četvrtu revijsko-festivalsku projekciju i novih dvadeset i pet viđenih filmova, od toga čak devet igranih, sedam u kategoriji slobodnog stila, pet animiranih i četiri dokumentarca, trinaest iz Hrvatske, čiji autori dolaze iz Vukovara, preko Rijeke, Zaprešića, Splita, Zaboka, Pazina, Dubrovnika, Čakovca, Varaždina, Zagreba i Bregane do Varaždinskih Toplica, a dvanaest stižu iz Španjolske, USA, Gruzije (Portreti su osvojili srca gledatelja), Velike Britanije, Danske, Libanona i Austrije, treći je dan baš bio ispunjen događanjima, poput novih predstavljanja srednjoškolskih filmskih aktivnosti, Rough Cut Film Festivala iz USA ili Privatne umjetničke gimnazije iz Zagreba, preko Najboljeg iz dječje filmske kuhinje, s temama o bullyingu i zdravom duhu u zdravom tijelu, do zanimljivih radioničkih sadržaja kakvi su masterclass o dizajnu zvuka na filmu voditelja Martina Semenčića, case studija rada na projektu Slice of Life Luke Hrgovića, masterclass o copyrightu u filmskoj glazbi Sare Al Hamad, radionica o poduzetništvu u kulturi Filipa Treznera te metodička radionica za mentore Douglasa Hermanna. Poslije Pack&Pitcha Relativity school-a održana je autorska večer s Goranom Ribarićem i projekcija filma Trampolin Zrinke Matijević Veličan.

Petak će obilježiti peta i šesta, završna projekcija filmova u službenoj konkurenciji, predstavljanja domaćih Youth Photo Weeka odnosno filmskih radionica za djecu i mladež u Kraljevici, zadnje dvije projekcije u okviru Najboljeg iz dječje filmske kuhinje, o ljepoti te o putu oko svijeta i finalne radionice. U večernjim je satima projekcija još jednog filma Zrinke Matijević Veličan, Iza lica zrcala i filmski kviz kojeg svi očekuju s nestrpljenjem.

Konsekutivna (ove godine povremeno i selektivna) prevoditeljica Vedrana Mihalić još se jednom dokazala kao vrhunska stručnjakinja, ne samo za engleski nego i za španjolski jezik (muy bueno), a jedino bi bila mrvicu suzdržana kad bi neki zločesti dečki u svojim izjavama podmetali jaja u značenju balls, a ne eggs. Iako bi i tada reagirala na za nju jedini mogući način – profesionalno.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

15.09.2017.