Svečanom dodjelom Zlatnih motorki završio 12. Trash film festival

Varaždin je prošlog tjedna bio mjesto okupljanja brojnih superjunaka iz filmova, stripova i računalnih igara. Naime, od 6. do 9. rujna je održan 12. po redu Trash film festival.

Službeno otvorenje festivala održano je u Kinu Gaj gdje je održan kratki ali upečatljivi performans u kojem su, na oduševljenje brojnih trashera, a pogotovo onih najmlađih, sudjelovali superjunaci kao što su Spiderman, Thor, Loki, Winter Soldier, Starlord, Sister Repentia i drugi, ali i superjunaci Udruge TRASH - kultni Disco Ninja, veseli Demižon Boy i opaki Trashman. Legendarni rock superheroj Bruno Langer i njegovo Atomsko sklonište dovezli su se do Kapucinskog trga u bijeloj limuzini, prošetali crvenim tepihom i zatim svojim najvećim hitovima rasplesali i raspjevali brojne okupljene trashere.

Na natječaj, koji su raspisali organizatori festivala iz Udruge TRASH, ove je godine pristiglo 119 filmova iz 29 zemalja svijeta, a u službenu konkurenciju uvršteno je njih dvadesetak koji su prikazani u kinu Gaj kroz četvrtak, petak i subotu. - Odaziv je, kao i svake godine, dobar, a veseli nas što je publika mogla gledati filmove iz Južne Koreje, Argentine, Čilea, SAD-a, Španjolske, Francuske, Njemačke i Hrvatske - rekao je Slobodan Runjak, direktor Trash film festivala.

U subotu je održana spektakularna svečana dodjela Zlatnih motorki, a počela je minutom šutnje u spomen na nedavno preminulog američkog filmaša Tobea Hoopera, čiji film "Teksaški masakr motornom pilom" bio glavna inspiracija za festivalske nagrade Trash film festivala.

Stručni žiri u kojem su bili filmski entuzijast Boris Prole, voditelj Filmsko-kreativnog studija VANIMA Hrvoje Selec i legendarni rocker Bruno Langer, dodijelio je četiri Zlatne motorke za najbolji borilački, akcijski, znanstveno-fantastični i horror film festivala.

Zlatna motorka za najbolji borilački film dodijeljena je španjolskom filmu "Justicia Justiciera III Kungfu Karate Annihilator" i autoru Rafi Dengri Oliveru. Zlatna motorka za horror film otišla je također u Španjolsku, filmašu Javieru Chavanelu za film "Un hombre dulce". Nagrada za najbolji znanstveno-fantastični film otišla je pak u SAD za film "237NP" redatelja Braisa Revalderije. Zlatna motorka za akcijski film ostala je pak u Hrvatskoj. Dodijeljena je naime filmu "Iznimna opasnost", autora Mirka Czukora iz Zagreba. Jedna Zlatna motorka dodijeljena je i francuskom filmu Retrosexe koji je dobio najbolje ocjene festivalske publike.

Nakon svečane dodjele Zlatnih motorki, u varaždinskom HNK održana je izvedba predstave "Krokodili", a zatim je održano i veliko koncertno finale festivala na Kapucinskom trgu gdje su nastupili festivalski bend The Fakin Lajsne i bend Gift iz Novog Sada koji je izvodio najveće hitove kultnog britanskog benda Depeche Mode.

U sklopu popratnog programa festivala predavanje je održao doktor znanosti Tomislav Pletenac, izvanredni profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i veliki poklonik trash filma i trash kulture općenito, održati predavanje na temu “Superjunaci – najveće ikone trash kulture”. Uz predavanje drugu godinu za redom, održana je još jedna posebna trash edicija televizijskog kviza „Kvizna situacija“ autora i voditelja Marija Kovača i njegovog Dada Jihad tima na kojem je sudjelovalo 12 timova.

Osim filmova iz službene konkurencije, u sklopu OFF programa festivala održana je  hrvatska premijera filma “Život po Moskriju” koji su izradili studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Beograda. Život po Moskriju je urbani filmski ep i crna komedija u kojoj se legendarni i kontroverzni, ali nažalost pokojni, hiphoper i osnivač rap grupe Prti Bee Gee - Davor Bobić Moskri, iznenada vraća među žive. Uz to posjetitelji festivala mogli su premijerno pogledati i prvu varaždinsku meksičku sapunicu “Consuelo”.

Organizatori su iznimno zadovoljni odazivom publike pa je kino Gaj tijekom festivala bilo prepuno obožavatelja trash kulture. Festival je održan uz financijsku podršku HAVC-a, Grada Varaždina i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

11.09.2017.