25. hrvatski festival jednominutnih filmova

Izvan vidokruga

Među uobičajenih samo šezdeset ostvarenja uvrštenih u službeni natjecateljski program jubilarnog, 25. hrvatskog festivala jednominutnih filmova, koji je od 7. do 10. rujna održan u Požegi, našli su se predstavnici iz Argentine, Bangladeša, Benina (dva filma), Bosne i Hercegovine, Brazila (osam filmova), Češke republike (dva), Francuske, Gruzije, Hong Konga, Irana, Islanda, Italije (dva), Kolumbije, Kostarike, Madžarske, Mozambika, Nizozemske (dva), Njemačke (dva), Poljske (najviše, čak devet filmova), Rumunjske (tri), Ruske federacije, Slovačke, Srbije, Španjolske (dva), Tunisa (dva), Ukrajine (dva), Uzbekistana, Velike Britanije (tri) te naravno Hrvatske (koju je predstavljalo pet autora, Mladen Burić, Tomislav Fiket, Dora Tomljanović, Zvonimir Rumboldt i Petar Zeman).

Najkraći je ovoga puta bio film Game over brazilskog autora Thiaga Barrosa kojem je trebalo samo deset sekundi za svoju priču, a nešto je razgovorljivija bila Julija Proskurina iz Ukrajine, koja je za Ma Lizzy potrošila cijelih dvadeset sekundi. Među šezdeset naslova našlo se trinaest filmova, manje od četvrtine ali ipak ohrabrujuće,  koje su potpisale autorice.   

Stručni je žiri radio u sastavu scenaristica i redateljica Čejen Černić iz Osijeka, autorica kratkometražnog igranog filma Pratioci te dokumentaraca Krug, Meni bez mene i Il Postino, animiranog Cura koja je voljela bajke te dugometražnog igranog Uzbuna na Zelenom Vrhu, koja se filmom autorski bavi od djetinjstva, kao predsjednica te autor pedesetak animiranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova i TV-serija kao i brojnih stripova te dugometražnog Sasvim lično odnosno Filma mobitelom s kojim je 2011. osvojio nagradu Srce Sarajeva Nedžad Begović, autor brojnih fotografija i neprofesijskih filmova, a među njima i Groznice subotnje večeri s kojim je pobijedio na 31. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva Zvonimir Karakatić, član uredništva Hrvatskog filmskog ljetopisa, predavač na nekoliko fakulteta i autor knjige Modernizam u hrvatskom igranom filmu dr. sc. Tomislav Šakić i bugarski producent i redatelj Stanimir Trifonov, koji u opusu ima više od šezdeset dokumentarnih i igranih filmova, a već petnaestak godina radi kao docent na fakultetima u Blagoevgradu i Sofiji, kao članovi te proglasio apsolutnim pobjednikom i dobitnikom Grand Prix-a film Out of sight španjolskog redatelja Pola Mallafréa.

Zlatnu je plaketu osvojila gruzijska redateljica Elena Sebiskveradze za film A little beetle, srebrnu film Fuga redatelja Zorana Ćatića iz Bosne i Hercegovine, koji je istovremeno i dobitnih nagrade publike, a brončanu plaketu je dobio brazilski film One day at the time redatelja Bruna Mancinellea.

Dodijeljena je i posebna nagrada UNICA-e, za unapređenje razumijevanja među narodima i novi način filmskog izražavanja, koja je pripala filmu Lee on 21st century redatelja Sajedura Rahmana iz Bangladeša.

Hrvatski festival jednominutnog filma u pravilu se održava u mjesecu svibnju, prvi je održan 1993. na poticaj i po ideji Željka Baloga i najstarija je međunarodna filmska manifestacija utemeljena u Republici Hrvatskoj. Na festivalu je u proteklih dvadeset i pet godina prikazano više tisuća jednominutnih filmova iz cijelog svijeta, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Grada Požege i Požeško-slavonske županije, u organizaciji GFR FILM-VIDEO iz Požege i Hrvatskog filmskog saveza, a patronat nad festivalom ima UNICA.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

11.09.2017.