Uz doručak s jajima predstavljeni 22. Filmska revija mladež i 10. Four River Film Festival u Karlovcu!

Karlovac, 8. rujna – Uz doručak s jajima, koja su svojevrsni lajtmotiv ovogodišnjih festivalskih izdanja, pod pokroviteljstvom McDonaldsa, predstavljena su jutros 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival. Spomenuta izdanja predstavile su Marija Ratković Vidaković, koordinatorica Revije i Festivala, Sanja Zanki, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza i Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac. Od 12. do 16. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva; Revija i Festival manifestacije su koje okupljaju brojne autore i autorice iz regije i svijeta koji su se filmom počeli baviti već u ranoj mladenačkoj dobi. Na filmskom platnu u Karlovcu narednog tjedna tako će se prikazati najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije!


Ksenija Sanković, Sanja Zanki, Marija Ratković Vidaković, Andreja Navijalić, Marija Medić

Kao što smo već najavili, na natječaj je ove godine pristiglo rekordnih 1013 filmova, od čega 163 za Reviju te čak 850 za Festival – ove impozantne brojke, gotovo udvostručene u odnosu na broj prijava prethodne godine, svjedoče o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje te njihovom poimanju kao važnoj platformi za rad i djelovanje. U natjecateljski program uvršten je 71 naslov, 34 strana u program Festivala te 37 hrvatskih filmova u program Revije, a o najboljima će odlučivati tri člana žirija: vizualni umjetnik Luka Hrgović, glumac Frano Mašković te međunarodna gošća, Alison McCloskey, voditeljica projekata s mladim filmskim talentima Britanskog filmskog instituta, izjavila je koordinatorica Revije i Festivala Marija Ratković Vidaković. Postoji i jedan poseban ovogodišnji festivalski tajni sastojak - girl-power sastojak. Naime, oduševljeni smo što su od 37 odabranih naslova u 'domaći' natjecateljski program, čak 26 naslova režirale (ili su-režirale) redateljice. To je  izuzetno bitan podatak jer svjedoči o tome da će u budućnosti sve više žene na važnim funkcijama djelovati unutar filmske umjetnosti, tj. stvarati filmove, dodala je Marija Ratković Vidaković.

Pored konkurencije, sve zainteresirane očekuje i izuzetno bogat popratni program za sve uzraste. Večernji program bit će održan na najljepšim kino lokacijama; osim u Karlovcu (Korana), ove godine filmove ćemo gledati i u Dugoj Resi (Mrežnica), ali i otkriti stare utvrde Karlovačke županije – dvorac Novigrad na Dobri i Stari grad Ozalj (Kupa). Festival u utorak, 12. rujna, na rijeci Korani, službeno otvara pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, višestruko nagrađivani igrano-dokumentarni film Kratki izlet Igora Bezinovića. U srijedu, 13. rujna, na rijeci Mrežnici bit će prikazan film Dan bez imena makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske koji kroz misterioznu smrt četvero tinejdžera progovara o današnjem stanju društva. Glavni glumci iz filma, Leon Ristov i Hanis Bagašov, nekadašnji su sudionici Four River Film Festivala, a Hanis je i prošlogodišnji pobjednik u kategoriji dokumentarnog filma. Posljednja dva naslova iz večernjeg festivalskog programa djela su iste autorice, Katarine Zrinke Matijević. Film Trampolin (četvrtak, 14. rujna, dvorac Novigrad na Dobri) njen je dugometražni igrani prvijenac, koji na težak način progovara o narušenom odnosu između majke i kćeri, dok nagrađivani dokumentarac Iza lica zrcala (petak, 15. rujna stari grad Ozalj na Kupi) prikazuje autoričinu osobnu potragu za unutarnjim mirom prikazanom kroz putovanje Likom.

Pored večernjeg programa, dva su popratna programa koja nas vraćaju u prošla izdanja Revije i Festivala. Prvi je program „Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?“ koji uključuje danas priznate autore i autorice koji su svoj filmski put i uspjeh započeli upravo na Filmskoj reviji mladeži. Ove godine predstavit ćemo redatelje Čejen Černić i Gorana Ribarića. Čejen Černić uspješna je autorica kratkih igranih i dokumentarnih filmova, a za svoj prvi dugometražni igrani film Uzbuna na Zelenom Vrhu ovjenčana je nagradom Breza na Pulskom filmskom festivalu za najboljeg debitanta. Prikazat ćemo njen dokumentarac I to smo mi koji jeo osvojio prvu nagradu na 39. Reviji u Čakovcu, animirani film Cura koja je voljela bajke, kao i ulomke iz filma Uzbuna na Zelenom Vrhu. Autorska večer s Čejen bit će održana u srijedu, 13. rujna na rijeci Mrežnici. Goran Ribarić je mladi autor koji je sudjelovao na prvim karlovačkim izdanjima Revije mladeži. Pored dokumentarca Mozart u Salzburgu koji je nagrađen na 39. Reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Samoboru, autorska večer s Goranom, koja će se održati u četvrtak, 14. rujna na rijeci Dobri, uključit će i njegovo najnovije ostvarenje, kratki igrani film Točka zarez, najavila je Sanja Zanki, voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a.

Popratni program Najbolje iz dječje filmske kuhinje, ukazuje nam na one autore i autorice koji su svoj filmski uspjeh ostvarili još prije srednjoškolske dobi i uključuje najbolja ostvarenja s dosadašnjih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, i to onih autora i autorica čiji će novi filmski naslovi biti prikazani na ovogodišnjoj Reviji. Projekcije filmova podijeljene su u osam tematskih cjelina: Ljubav, Tolerancija, Ja i svijet oko mene, Prijateljstvo, Bullying, U zdravom tijeku zdrav duh, Ljepota i Put oko svijeta.

Iz popratnog programa važno je izdvojiti i dva radionička programa - „Work in progress“ i „Pack & Pitch“ – koja su proizašla iz suradnje s Hadleyem Hilelom, talentiranim američkim filmašem koji već  četiri godine dolazi u Karlovac kao autor. Hadley je jedan od najvećih ambasadora Revije i Festivala u Americi, a zahvaljujući njemu započeli smo suradnju s festivalima National festival of talented youth u L.A.-u i All American Film Festivalom u New Yorku, školom koja usko surađuje s holivudskim studijima – Relativity School u L.A.-u i kampom za najtalentiranije filmaše – Prodigy Camp u Seattleu. Također, s članovima iz Slovenije, Mađarske i Njemačke započeli smo i projekt Finding Humanity, kojim želimo ukazati na probleme današnjeg društva opisane kroz aspekt ljudskih prava, a Karlovac će biti mjesto prvog sastanka tog projekta, dodala je Sanja Zanki.

Programski segment Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima i ove godine posjetiteljima približava slične festivale i radionice u Hrvatskoj i svijetu. Prije projekcija natjecateljskog programa tako ćemo svima prezentirati po jedan projekt: filmski kamp „Film Smoothie” u Mariboru,  Ljetnu školu filma Gunja, Rough Cut Film Festival iz Philadelphije, Privatnu umjetničku gimnaziju, Youth Photo Week, tj. Foto dane mladih te Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici, najavila je Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac. Nagradu Žuta zastava ponovno dodjeljujemo autorima filmova iz Hrvatske i svijeta koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuju nasilje. Nagradu medijski predstavlja emisija o filmu za djecu i mlade Kokice u proizvodnji Hrvatske radiotelevizije, a bit će održana i tradicionalna debata, ovaj puta pod nazivom „Snimati nasilje ili reagirati na njega?“, dodala je Ksenija Sanković.

Također, edukativni program ove je godine izuzetno opsežan i bogat te uključuje niz radionica, između ostalog, Masterclass o Copyrightu u filmskoj glazbi, predavanje Scenarij u dokumentarnom filmu, Masterclass o upotrebi psihologije u filmu, Radionica na temu odnosa i suradnje glumaca i redatelja, Masterclass o radu na dizajnu zvuka filma i mnoge druge u kojima će sudjelovati niz renomiranih stručnjaka iz područja filma, ali i drugih strukovnih područja, poput filadelfijskog profesora medijske kulture Douglasa Hermanna, pravnice Sare Al Hamad, vizualnog umjetnika Luke Hrgovića, redateljice Zrinke Katarine Matijević i mnogih drugih.

Izuzetno smo ponosni što na ovo događanje koje je već odavno preraslo granice ne samo Karlovačke županije, nego i lijepe naše. Čestitamo organizatorima koji već 22 godine vrijedno rade. Uspjeli ste postići visoku kvalitetu i niz programa, edukacija, ove godine djelujete na četiri rijeke.  Želim vam lijepo vrijeme kako bi posjetitelja bilo čim više i kako bi zaista mogli uživati u kvalitetnom programu koji ste im pripremili, izjavila je Marija Medić, pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije.


Andreja Navijalić i Marija Medić

Naše trajno opredjeljenje je suradnja i rad s mladima, a upravo su mladi ti koji nam pokazuju kako Karlovac ima dušu, kako je Karlovac mjesto susreta i kako Karlovac, na neki način, može širiti svoje granice. Činjenica je da su organizatori prepoznati s državne razine i da upravo zbog njihove kvalitete festival odnosno  revija i traje u Karlovcu ovako dugo. Jasno je da je za ovakav rezultat potrebno puno volje, entuzijazma, znanja te volonterskih sati  te da je ovo izvrstan primjer za sve ostale mlade kao i gadove diljem Hrvatske, izjavila je Andreja Navijalić, zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca.

08.09.2017.