19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Suhoparna statistika?

Na ovogodišnjoj je Školi medijske kulture najviše polaznika iz Zagreba, čak dvadeset i četvoro, pa devet iz Karlovca i osam iz Krapinskih Toplica. Kad im pribrojimo još dvadesetak iz manje ili više obližnjih Bedekovčine, Čakovca, Ivanca, Klenovnika, Konjščine, Krapine, Macinca, Marije Bistrice, Oroslavja, Poznanovca, Varaždina, Velikog Trgovišća, Zaboka, Zaprešića i Zlatara opet se pokazuje da je održavanje Škole u nekom dijelu Hrvatske izrazito veliki poticaj zainteresiranima za stjecanje  novih medijskih znanja, a zatim, valja vjerovati, i razvitku medijske pismenosti u tom kraju. Jer, uz polaznike iz klubova i samostalne, kojih je ove godine čak dvadeset i dvoje, najbrojniji dolaze iz osnovnih i srednjih škola i s fakulteta, od kojih se i najviše očekuje da stečena znanja prenose svojim učenicima, bilo da to nastave raditi kao i proteklih godina, samo sad s novim iskustvima i spoznajama ili da poslije završene ŠMK tek uvedu takvu praksu. Naravno, pri tome je posebno bitno da ih prepoznaju i ravnatelji škola, pa nadležne službe u organima lokalne uprave i svi ostali kojima je taj interes zajednički, ili  bi bar trebao biti.

Škola je uvijek bila namijenjena i svima izvan toga geografskog kruga u kojem se neke godine održava, pa su tako ovoga puta prisutni i polaznici iz Bregane, Daruvara, Delnica, Gunje, Hvara, Kastva, Križevaca, Kutine, Makarske, Osijeka, Otočca, Posavskih Podgajaca, Pule, Rijeke, Samobora, Sesveta, Siska, Slavonskog Broda, Svetvinčenata, Vinkovaca, Zadra i Žaknja, a međunarodan značaj daje  sudjelovanje samostalne polaznice Maje Alibegović iz Škofje Loke, iz susjedne nam i prijateljske Slovenije, koja je prijavljena u specijalnu radionicu za eksperimentalni film.

Ponekad suhoparna, a nekada baš i zanimljiva statistika govori nam i da polaznici dolaze iz različitih sredina, od niza osnovnih i srednjih škola do kinoklubova, od Naklade Ljevak do Društva pedagoga tehničke kulture i informatike ili od Privatne umjetničke gimnazije do Centra za rad i promociju medijske kulture Lukas.

Polaznici prvog stupnja seminara medijske kulture slušali su izlaganje mr. sc. Marka Rojnića o vrstama i metodama dokumentarnog filma, dok je polaznicima drugog stupnja dr. sc. Tomislav  Šakić govorio o filmovima Vatroslava Mimice. Filmska kritičarka Carmen Lhotka upoznala je polaznike oba stupnja s osnovama zaštite i restauracije audiovizualnoga gradiva, a predavanje je bilo, osim polaznicima seminara  medijske kulture, otvoreno i za sve zainteresirane.

Prije ponoći je stigla tužna vijest. U svom je domu u Las Vegasu, u 92. godini jučer umro nekada planetarno slavni i poznati komičar, pjevač, glumac, scenarist, redatelj i producent Jerry Lewis. Vrhunac mu je karijere bio šezdesetih godina prošloga stoljeća, kad je snimio Potrčka, prvi film kojeg potpisuje kao scenarist, redatelj i glavni glumac, za kojeg je dobio međunarodne pohvale, a zatim Luckastog profesora, koji je bio ogroman komercijalni hit. U filmovima je obilno koristio grimase, pokrete lica i tijela, falš pjevanje i slične efekte, posebno dok je prethodno, od četrdesetih bio u glumačkom i pjevačkom duetu s Deanom Martinom s kojim je snimio šesnaest filmova te nastupao po noćnim klubovima i na radiju. Šarm je tih filmova bio temeljen na zgodnom i ženama omiljenom Martinu i smiješnom Lewisu, koji je začudo u toj  borbi za žensku naklonost znao i pobijediti.

Godinama je snimao amaterske filmove, na kojima je uporno radio sve dok ne bi bio posve zadovoljan postignutom kvalitetom.   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

21.08.2017.