Počela je 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Ove godine 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se od 18. do 28. kolovoza u Krapinskim Toplicama.

18. kolovoz, 2017. – Projekcijom filma 'Uzbuna na Zelenom Vrhu', redateljice Čejen Černić, svečano je otvorena 19. po redu Škola medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić' u Krapinskim Toplicama. Film je predstavio filmski redatelj Daniel Kušan, a redateljica Čejen Černić je istaknula da je Škola medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić' važna platforma za razmjenu znanja te ju veseli što će upravo njezin film polaznici imati priliku analizirati u redovnim 'Jutarnjim analizama filma'.


Svečano otvorenje

Škola kao najopširniji izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, u 10 dana okuplja brojne filmske stručnjake i stotinjak polaznika koji osim što promišljaju o filmovima, pohađaju i praktične radionica na kojima kreiraju vlastite filmove te sudjeluju u dva teorijska seminarska programa. Posjetiteljima se na svečanom otvorenju obratila voditeljica Škole Vera Robić-Škarica:

„Medijska Škola je mjesto susreta, razmjene te stjecanja znanja i vještina, a sa sigurnošću mogu tvrditi da se nije dogodilo da se polaznik Škole nije vratio na barem još jedan ili više programa“, istaknula je Vera Robić Škarica.


Vera Robić-Škarica

Predsjednica Savjeta Škole, Jelena Modrić poželjela je puno uspjeha polaznicima radionica i seminara te dodala: „I sama sam bila polaznica na drugom seminarskom stupnju, na kojemu danas držim predavanja, ali i dalje uživam u slušanju predavanja svojih kolega i to mi je iznimno vrijedno iskustvo. Želim vam da naučite puno, radite puno i veselim se da se vidimo i iduće godine“.


Jelena Modrić i Vera Robić Škarica

Na 'Radionici za dokumentarni film', filmski redatelj Tomislav Mršić polaznike uči o karakteristikama i općim odrednicama dokumentarnog filma. Na 'Radionici za igrani film', filmski redatelj Daniel Kušan u teorijskom dijelu polaznicima pruža znanja o procesu izrade igranoga filma. Novinar i filmski kritičar Dražen Ilinčić na 'Radionici za TV – reportažu' uči polaznike o osnovnim obilježjima reportaže. Voditelj Škole animiranog filma Čakovec, Edo Lukman, u 'Radionici za animirani film', pomoću videoračunalnog sustava uči polaznike o temeljnim principima animacije. U praktičnom dijelu navedenih radionica, polaznici snimaju svoj dokumentarni, igrani i animirani film te TV reportažu. Specijalizirani radionički programi čine 'Radionica za kameru i snimanje', 'Radionica za montažu', 'Radionica za postprodukciju zvuka', 'Radionica za digitalnu fotografiju', 'Radionica za radijsku reportažu', 'Radionica za eksperimentalni film', 'Radionica za filmski scenarij', 'Radionica za radio igru' i radionica 'Prvi koraci za razvoj vašeg budućeg kreativnog dokumentarca'. Polaznici uče od vrhunskih profesionalaca; filmskog snimatelja Borisa Poljaka, akademske filmske montažerke Ivane Fumić i Dubravke Premar, akademskog filmskog snimatelja i fotografa Darija Petkovića, filmskih redatelja Ognjena Sviličića i Damira Čučića, akademske kazališne redateljice Vedrane Vrhovnik, urednice na HRT-u Višnje Biti i Rade Šešić, filmske autorica, kritičarke i kuratorice nekolicine festivalskih filmskih programa.


Publika

Predavači: mr. sc. Marko Rojnić; Carmen Lhotka, filmska montažerka; dr. sc. Tomislav Šakić; Mirjana Jukić, prof.; Katica Šarić, mag. paed. soc.; Marina Zlatarić, prof., dr. sc. Midhat Ajanović; prof. dr. sc. Hrvoje Turković; dr. sc. Bruno Kragić; dr. sc. Rajko Petković; dr. sc. Irena Paulus; Rada Šešić, filmska kritičarka; Ana Đordić, prof.; doc. art. Jelena Modrić, filmska montažerka, Hana Jušić, filmska redateljica.

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Školu organizira Hrvatski filmski savez, a podupiru partneri i pokrovitelji Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska kinoteka i Državni hrvatski arhiv.

19.08.2017.