Posebno priznanje žirija Sarajevo Film Festivala za dokumentarni film Dom redatelja Zdenka Jurilja

U sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma svjetsku je premijeru imao film Dom redatelja Zdenka Jurilja nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza (bosanskohercegovački koproducent je producentska kuća Kadar iz Širokog Brijega).

Film je osvojio posebno priznanje žirija u sastavu: Claas Danielsenglavni (izvršni direktor filmskog fonda 'Mitteldeutsche Medienfoerderung GMBH'), Gitte Hansen (zamjenica direktorice filmske kompanije 'First Hand Films' zadužena za međunarodnu prodaju i stručne usluge/distribuciju u Švicarskoj) i Želimir Žilnik (redatelj).

Zbog nemogućnosti plaćanja kredita ili režija, uslijed gubitka posla i bolesti, svaka dvadeseta porodica u Hrvatskoj ostaje bez stana ili kuće. Rigorozni zakoni o izvršenju omogućili su bankama i ostalim institucijama da lakše dođu u posjed nekretnine. Kad zakaže sistem, kad se građanin više nema kome obratiti i kad ga beskrupulozna administracija izbacuje iz kuće ili stana, tada u pomoć stižu mladi aktivisti koji svojim tijelima sprečavaju provedbu deložacija. Film kamerama s lica mjesta evidentira mučne scene u kojima kordoni specijalne policije silom odvlače mlade, starce, žene, djecu, a čija je jedina želja ostati živjeti u svom jedinom domu.

Tomislav Topić, montažer filma Dom ujedno i direktor Mediteran Film Festivala dobitnik je nagrade ''Ivica Matić'' koju je u sklopu 23. Sarajevo Film Festivala dodijelilo Udruženje filmskih radnika. Direktoru Mediteran Film Festivala Tomislavu Topiću pripala je nagrada za doprinos bh. filmu, kontinuiranom održavanju festivala koji na poseban način slavi dokumentarni film i obrazuje publiku za tu vrstu filma, s posebnim akcentom na obrazovanje mladih kroz filmske radionice u organizaciji Mediteran Film Festivala.

23. izdanje Sarajevo Film Festivala ove se godine u glavnom gradu BiH održalo od 11. do 18. kolovoza, a sve ostale informacije potražite na službenim stranicama festivala, kao i popis ostalih nagrađenih filmova.

18.08.2017.