19. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Peta sreća

Poslije Šibenika (1999.), Trakošćana (od 2000. do 2005. i ponovo od 2014. do 2016.), Varaždinskih Toplica (od 2006. do 2009.) i Čakovca (od 2010. do 2013.), Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić (koja to ime nosi od 2008.) svoju će petu sreću, u svom devetnaestom izdanju potražiti u Krapinskim Toplicama gdje se ove godine održava od 18. do 28. kolovoza, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

Na prvi ili osnovni stupanj seminarskog programa medijske kulture, koji polaznicima pruža temeljna znanja o teoriji i povijesti filma, a jednako tako i o povijesti hrvatskog filma te o vrstama i metodama dokumentarnog filma, strukturi filmskog djela, mjestu i značaju zagrebačke škole crtanog filma u općoj povijesti animiranog filma, zaštiti i restauraciji audiovizualnoga gradiva te multimediji u teoriji i praksi i metodičkim vježbama o kadru i zvuku, ove je godine prijavljeno jedanaest polaznika kojima će predavati mr. sc. Marko Rojnić, filmska montažerka Carmen Lhotka, dr. sc. Tomislav Šakić, Mirjana Jukić, prof., Katica Šarić, mag. paed. soc., prof. dr. Hrvoje Turković, dr. sc. Midhat Ajanović, dr. sc. Bruno Kragić te Marina Zlatarić, prof., a na drugi, napredni seminarski program koji pruža dodatna, specijalizirana znanja o tipovima filmskih zvijezda, mogućnostima i zamkama u restauraciji eksperimentalnog filma, filmovima Vatroslava Mimice odnosno Chucka Jonesa, metodičkim vježbama za nastavu filmske umjetnosti u srednjim školama, zlatnom dobu češkog i slovačkog filma 1960-ih, ne-narativnim elementima u narativnom filmu, zašto i kako poučavati medijsku pismenost, nadrealističkim filmskim komedijama, narativnosti u indijskom filmu, kritici, interpretaciji i teoriji filma-vezama i razlikama te filmskoj glazbi i novim medijima: filmovima o Jasonu Bourneu, upisano je sedam polaznika koji će slušati predavanja dr. sc. Brune Kragića, filmske montažerke Carmen Lhotka, dr. sc. Tomislava Šakića, dr. sc. Rajka Petkovića, Ane Đordić, prof., doc. art. Jelene Modrić, filmske montažerke, mr. sc. Marka Rojnića, Hane Jušić, filmske redateljice i scenaristice, Igora Kanižaja, dr. sc. Midhata Ajanovića, filmske kritičarke Rade Šešić, prof. dr. Hrvoja Turkovića i dr. sc. Irene Paulus.

Radionicu za dokumentarni film vodi filmski redatelj Tomislav Mršić, a ove godine je okupila jedanaest polaznika, dok radionicu za igrani film kao i proteklih godina vodi akademski filmski redatelj Daniel Kušan i također ima jedanaest polaznika. Četiri je polaznika u radionici za TV-reportažu čiji je voditelj novinar HRT-a, filmski kritičar te diplomirani anglist i komparatist književnosti Dražen Ilinčić, a u radionici za animirani film voditelja Ede Lukmana, Škola animiranog filma Čakovec ih je šest.

Specijalizirana radionica za kameru i snimanje voditelja Borisa Poljaka, filmskog snimatelja, ima jedanaest polaznika, specijalizirana radionica za montažu akademske filmske montažerke Ivane Fumić devet, a specijalizirana radionica za postrprodukciju zvuka akademske filmske montažerke Dubravke Premar četiri. U radionici za digitalnu fotografiju voditelja Darija Petkovića, akademskog filmskog snimatelja i fotografa ove je godine šest polaznika, u radionici za radijsku reportažu urednice i novinarke HRT-a te profesorice komparativne književnosti i filozofije Višnje Biti tri i jedan pridruženi član, a u radionici za radio-igru redateljice Vedrane Vrhovnik pet. Voditelj radionice za eksperimentalni film je filmski redatelj i montažer Damir Čučić, a vodit će sedam polaznika dok je u radionici za filmski scenarij četvoro polaznika s kojima će raditi filmski redatelj Ognjen Sviličić. Konačno, u novoj je radionici voditeljice Rade Šešić naslovljenoj prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca šest autora potencijalnih filmskih projekata.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

18.08.2017.