14. gastro film fest

Mala matura

I tako, korak po korak, godina za godinom, stigli smo i do 14., reklo bi se malo-maturalnog Gastro film festivala. Sve će 2. srpnja ove godine, u ljetnom kinu, odnosno u dvorištu Doma tehnike u Osijeku, u kojem će se, tradicionalno u subotu,  odvijati program, odisati slavonskom mirnoćom i gostoljubivošću, pa čak ako topli prijem sudionicima i publici pruže i komarci, nitko se neće jako obazirati na to.

A sve je počelo 18. listopada 2003., kada je održan 1. gastro film fest, revija filmova na temu hrane i pića, tada u sklopu 8. hrvatskog natjecanja u kuhanju fiš-paprikaša i u kinu Urania, a kao i uvijek, sve do danas, u organizaciji Video kluba Mursa Osijek, Turističke zajednice Grada Osijeka i pod pokroviteljstvom Grada. Prvi je predsjednik žirija bio filmski režiser Zoran Tadić, a uz njega su djelovali i Željko Ivanec, novinar iz Zagreba te Siniša Franjić, filmofil iz Osijeka. Nagrađeni su po tri filma iz kategorije dokumentarnog (tzv. film recept) filma odnosno iz otvorene kategorije ili igranog filma, a prvi su dobitnici diploma i nagrada bili Julijana Kosić iz osječke OŠ Zmajevac za film Kruh, Nada Kovačević, Ines Turkalj i Anita Beck iz Ugostiteljske škole Osijek za Kuharski dvoboj – gljive i čokolada i Vedran Maslovara, Bjanka Dozan i Dalia Dozet iz Video kluba Mursa za Moje omiljeno jelo, odnosno Željko Markić iz GFR film video Požega za Piti ili ne piti, Bojan Draksler i Domagoj Katić iz Video kluba Mursa Osijek za Stipinu kuhinju i još jedna domaća snaga, Tatjana Lučić iz Video kluba Mursa Osijek za Mali hrvatski doručak.

Na drugom i trećem Gastro film festu pobjeđuje Irena Škorić filmovima Ribanje odnosno Vatra voda brašno, a među nagrađenim autorima je i Ana Hušman. Predsjedanje žirijem od 4. gastro film festa preuzima Damir Tomić, a u kategoriji dokumentarnog filma pobjeđuju Željko Balog i Mile Beslić, GFR film video Požega s primjerenim naslovom Šaran u rašljama. Idućih će se godina među pobjednicima Gastro film festa naći legendarna imena hrvatskog filmskog stvaralaštva, poput Krunoslava Heidlera ili Željka Radivoja, festival će se osamostaliti i neće se više vezati uz natjecanja u kuhanju fiša (koji će međutim ostati jedno od omiljenih jela među natjecateljima i gostima), preselit će iz jeseni u početak ljeta, pa se umjesto u listopadu ili koncem rujna održava početkom srpnja, a iz kina Urania premješten je u primjerenije dvorište Doma tehnike, u osječkoj Tvrđi, na Dravi.

Prošle godine, na 13. gastro film festivalu, najbolje su birali predsjednik žirija Duško Popović i članovi Ladislav Keler i Željko Ćernić, direktor je festivala bio Branko Hrpka, a tehnički direktor Aleksandar Muharemović, pa će ista ekipa i ove godine obavljati iste dužnosti. Zainteresirani autori dužni su svoje radove poslati najkasnije do 25. lipnja.  

I ove će godine dvorište Doma tehnike uz izvrsne filmove o hrani ispuniti proizvodi tradicijskih zanata i umijeća, od šlingeraja do ostalih ukrasa slavonskih snaša, ali i miris poderanih gaća koje će domaćice neumorno pržiti u vrelom ulju, dok ne dođu ostala jela. Jer, Gastro film fest je poznat kao mjesto gdje se gledaju dobri filmovi o hrani ali se u hrani i uživa! Publika će vidjeti zanimljiva ostvarenja, u rasponu od filmski uobličenih recepata za pripremu jela i slatkiša do filozofskih rasprava o smislu postojanja i njegovom besmislu (ako nije oplemenjen ovozemaljskim užicima), a posebno raduje sve veći broj takvih filmova koje u zadnjih nekoliko godina rade mladi, odnosno djeca. 

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

12.05.2016.