Svečanim potpisivanjem ugovora započeo treći ciklus poticanja rada školskih filmskih družina koji financira HAVC

U ponedjeljak, 6. svibnja u dvorani Matice Hrvatske održano je svečano potpisivanje ugovora između Hrvatskog filmskog saveza i osnovnih te srednjih škola koje su dobile sredstva za sufinanciranje posebnog programa za podupiranje rada i poticanja proizvodnje audiovizualnih djela školskih filmskih družina koji već treću godinu zaredom financira Hrvatski audiovizualni centar.

Ugovore su potpisivali/e ravnatelji/ce navedenih škola s tajnicom Hrvatskog filmskog saveza, Tatjanom Aćimović, a uz prisustvo Chrisa Marcicha, ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra te članica stručnog povjerenstva Ingrid Padjen Đurić, više savjetnice za filmsku pismenost pri HAVC-u, Ivane Ivančić Medved, više savjetnice za natjecanja i smotre pri AZOO i Sanje Zanki Pejić, voditeljice revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza.

U ožujku ove godine je raspisan Javni poziv za poticanje rada školskih filmskih družina u školskoj godini 2023./2024. koji treću godinu provodi Hrvatski filmski savez temeljem Sporazuma o suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i zaprimljeno je 70 prijava. Povjerenstvo je za financijsku podršku na navedeni poziv odabralo 34 potpore u ukupnom iznosu od 39.800,00 eura.

Pod pojmom školske filmske družine obuhvaćene su filmske grupe koje djeluju kao izvannastavna aktivnost pri osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. S obzirom da navedene družine nemaju status pravnih osoba, a škole koji su nositelji istih nisu registrirane za obavljanje audiovizualne djelatnosti, njima je onemogućena prijava na redovne natječaje Hrvatskog audiovizualnog centra. Javni poziv stoga je raspisan s ciljem izravne potpore školskim filmskim družinama u financiranju njihovih aktivnosti kroz proizvodnju audiovizualnih djela.

"Iznimno nam je drago financirati i podržati ovaj hvalevrijedan program, sada već u trećem izdanju.  Zahvaljujemo našim partnerima HFS i AZOO u provedbi, ali naravno i školama koje sudjeluju. Odgajaju se generacije mladih kroz proizvodnju audiovizualnih djela," rekao je ravnatelj HAVC-a, Chris Marcich.

U ime Hrvatskog filmskog saveza, koji je zaduženi za provedbu programa, prisutne je pozdravila glavna tajnica Tatjana Aćimović, a zatim se pristupilo svečanom potpisivanju navedenih ugovora.

"Ovo je jedan od najvrednijih projekata koji spaja odgojno-obrazovne i kulturne ustanove i institucije. Hvala HAVC-u zbog višegodišnje potpore, nadamo se da će se nastaviti i sljedećih godina i da ćemo je obogatiti što boljom i kvalitetnijom suradnjom. Hvala i svima koji potiču filmsku pismenost i brinu o iznimno kvalitetnom provedenom vremenu djece i mladih - filmska umjetnost je ušla u škole, gdje joj je uistinu i mjesto," naglasila je Aćimović.

Više od dvadeset prisutnih ravnatelja i mentora školskih filmskih družina, a čije su škole ostvarile sufinanciranje putem navedenog javnog poziva, zadovoljni su što su institucije prepoznale njihov dugogodišnji rad u području filmskog stvaralaštva, a potpora ovakve vrste ojačat će rad grupa kupovinom nove opreme.

Autorica fotografija: Inia Herenčić