Izložba “Čuvari Banije” govori o vjernosti i ljubav čovjeka i psa

Prije četiri godine veliki potres pogodio je Banovinu. Mnogi su ostali bez krova nad glavom.   HTV-ovci Mario Beganović i Darko Višek svoje doživljaje iz ovoga kraja pretočili su u fotografije, ali ovoga puta priču o napuštenoj i razorenoj Banovini pričaju psi.

U organizaciji "Autorskog studija FFV" u Galeriji Vladimira Horvata u Zagrebu, otvorena je izložba "Čuvari Banije".

- Nas dvojica ne kao novinar i majstor rasvjete koji vole obilaziti i snimati, već i kao oni koji imaju i sami pse, smo bili privučeni tim psima kojima je, iako na lancima ili možda baš zato, bila potrebna ta pažnja, dodir, maženje, kazao je Mario Beganović, autor izložbe.

Mobitel ili fotoaparat bili su dovoljni da zabilježe želju banijskih pasa za toplinom. Fotografijama su dokumentirali život pasa prije, ali i nakon potresa, kada su ti psi postali utjeha vlasnicima i sumještanima.

- Godinu i pol, možda i više, dolazili smo tamo gotovo jedanput tjedno. Neke smo posjećivali i više puta zaredom, rekao je Darko Višek, autor izložbe.

Za razliku od zagrebačkih pasa koji su uglavnom kućni ljubimci, sudbina tamošnjih pasa nešto je drugačija. Oni su na lancu, čuvaju i paze svoj teritorij.

- Mnogi su pušteni po noći, patroliraju i tamo je jedna velika divljina. Puno je divljih životinja, nema ni javne rasvjete, tako da odnos njihovih vlasnika možda malo na prvi pogled nije uobičajen, ali to ne znači da ih ne vole. Jednostavno, imaju svoj suživot koji je funkcionalan i zna se koja je čija uloga, pojasnio je Višek.

Autori se slažu, Banijci su ostali vjerni svojim psima i po njima kroje budućnost, kao što su psi i u najtežim trenucima potresa i razrušenih domova te  neizvjesne budućnosti, ostali uz njih.

- Kada bismo ih pitali što ćete sutra jer nemate više svoj dom, oni bi rekli -  mogu sutra otići bilo gdje, ali ne mogu ostaviti svog psa, ispričao je Beganović.

Iza svake fotografije leži priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jedna takva je i ona o tornjaku Wolfu i njegovoj vlasnici Miri. Mira je imala priliku otići iz Majskih poljana, sela koje je najviše stradalo u potresu i gdje je najveći broj ljudi poginuo, ali nije željela ostaviti svog mezimca Wolfa.

- Mira danas preživljava od toga da ima tridesetak kokica i prodaje jaja. To je sve jer ne može više raditi zbog narušenog zdravlja. Sama je, nema nikoga, nema mirovinu, osim neku simboličnu. Wolf i njegova majka Brita su joj sve, ispričao je Beganović.

Mnogo je takvih plemenitih Banijaca koji ne žele napustiti svoje životinje već ostaju s njima i u teškim uvjetima. Suživot je to i kraj kojem osjećaju da pripadaju. I danas, kada dođu na Banovinu, autori kažu, psi ih prepoznaju.

Izložba ostaje otvorena do 28. travnja 2024.