Sedam veličanstvenih na festivalu Giffoni Experience u Italiji!

Od 17. do 26. srpnja u talijanskom gradiću Giffoniju, održava se Giffoni Experience - jedan od najvećih međunarodnih festivala filmova za djecu i mlade koji se u posljednjih 45 godina nametnuo kao lider u događanjima tog tipa i pod uspješno izbrendiranim imenom proširio se na gotovo sve dijelove zemaljske kugle – tako postoji Giffoni Hollywood, Giffoni Macedonia, Giffoni Australia, Giffoni Brazil... Ono što je osnovna karakteristika festivala koji se održavaju pod paskom brenda Giffoni Experience je ta da program čine filmovi za djecu i mlade (dakle filmovi profesionalaca iz filmske industrije), a da filmove ocjenjuju djeca i mladi. Tako se primjerice u talijanskom Giffoniju svakog ljeta, za vrijeme održavanja festivala okupi više od 3500 djece iz dijelova svijeta.

Hrvatska delegacija lani je po prvi put sudjelovala na festivalu u Giffoniju, a činili su je troje djece i voditelj iz Foto kino video kluba Zaprešić i Kinokluba Karlovac, što im je bila nagrada za priznanja osvojena na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Filmskoj reviji mladeži – nacionalnim manifestacija osnovnoškolskog i srednjoškolskog filma u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Njihov voditelj u jednom od lanjskih javljanja iz Italije je komentirao: Nakon vrlo teškog i izvrsnog filma hrvatski predstavnici su zablistali - Miran je komentirao prava homoseksualaca i Referendum o braku, dok je Rebeka izvrsno analizirala način snimanja i izražajna sredstva korištena u filmu. Ja sam najponosniji voditelj!

Jedno od pravila Giffoni-ja je da se članovi žirija ne ponavljaju (kako bi procirkulirao što veći broj djece), izuzev ako su se svojim prisustvom na festivalu posebno istaknuli. No, sredinom travnja na mail Rebeke Čuljak i Mirana Ratkovića (gore spomenutih lanjskih sudionika) stigao je sljedeći poziv:  Izabran/-a si kao POSEBNI ČLAN ŽIRIJA za novu ediciju Giffoni Experience-a koja će se održati od 17. do 26. srpnja 2015. godine. Ove godine imaš posebno važnu ulogu: ljestvicu koju si visoko podigao/la prošle godine održati na istom ili još višem nivou. Tvoje prisustvo i tvoje mišljenje jako nam je bitno i želimo te ove godine s nama kako bi bio primjer i vođa novim mladim žirantima! Uspjeh poput ovog je samo dodatna potvrda da Hrvatski filmski savez itekako bira neke od najboljih predstavnika mladih filmaša da predstavljaju Hrvatsku i hrvatski film djece i mladih u svijetu, a te iste mlade ljude družine i klubovi diljem Hrvatske već dugi niz godina uspješno odgajaju i pripremaju za njihove, ne nužno filmske karijere.

Uz Rebeku i Mirana ove godine kao redovni članovi žirija na Giffoniju sudjeluju i Antonio Pleša i Marian Babić iz Dugog Sela, te Tin Ostrošić iz Slatine – svi redom dobitnici nagrada na gore spomenutima Revijama djece i mladeži. Njihova voditeljica je Ana Đordić, prof. hrvatskog jezika i medijske pedagodije, inače dugogodišnja vanjska suradnica Hrvatskog filmskog saveza. U Giffoniju je, na poziv direktora festivala Claudia Gubitosija, boravila i koordinatorica obje gore spomenute Revije, Marija Ratković Vidaković.

Prije godinu dana Hrvatski filmski savez uveo je jedan hvalevrijedan novitet u organizaciji obje revije – kako ove za djecu (osnovnoškolske), tako i one za mladež (srednjoškolske): dobitnici priznanja na obje Revije kao nagradu za uspješan rad odlaze na festivale djece i mladeži diljem svijeta – bilo da sudjeluju kao članovi žirija djece i mladih, bilo da participiraju u različitim radioničkim programima. Na taj način djeca i mladi iz Osnovnih škola Rudeš, Marija Jurić Zagorka i Većeslav Holjevac iz Zagreba, Katarine Zrinski iz Mečenčana, udruge Blank iz Zagreba, Osnovne škole Strahoninec iz Strahoninca, Foto kino  video kluba Zaprešić iz Zaprešića, Studija kreativnih ideja iz Gunje, Kinokluba Karlovac iz Karlovca i Filmsko  kreativnog studija Vanima iz Varaždina već su boravila na festivalima i radionicama u SAD‐u, Italiji, Makedoniji, Grčkoj, Španjolskoj i Turskoj.  Naime, Hrvatski filmski savez procijenio da su nagrade takvog tipa puno vrijednije i korisnije od novčanih nagrada ili nagrada u vidu tehničke opreme, koja je danas puno dostupnija nego inače. Ima li ičeg ljepše od stvaranja u međunarodnom okruženju i komuniciranja sa svojim europskim vršnjacima? Jer, filmska umjetnost (i medijsko opismenjivanje, općenito) koja stremi timskom radu idealno je okruženje za savladavanje svih kulturoloških prepreka s jedne strane te implementaciju direktnih i indirektnih već stečenih znanja i iskustava s druge strane.

Osim toga, uključivanjem sudionika Revije djece i Revije mladeži, te Four River Film Festivala u događanja ovakvog tipa daje se dodana vrijednost i samim Revijama, a Hrvatsku se dodatno pozicionira i na svjetsku kartu stvaralaštva djece i mladeži.

Djecu na festivale uvijek prate jedna do dvije odgovorne osoba (tzv. chaperon ili mentor). Hrvatski filmski savez u takvim situacijama predlaže mentore iz različitih udruga, kako bi i oni imali prilike vidjeti i komparirati dječje filmsko stvaralaštvo iz ostatka Europe. To im je i idealna prilika za komunikaciju i izmjenjivanje iskustava, te stvaranje novih partnerstva s kolegama, medijskim pedagozima iz drugih europskih zemalja.

Nepotrebno je reći da je hrvatska delegacija i ove godine i više nego aktivna i već prepoznatljiva. I to ne samo u kontekstu djece žiranata (koji redovito komentiraju svaki film, postavljaju pitanja na Q&A sesijama, a prekjučer su bila odabrana i za druženje s Timom Feltonom – američkim glumcem najpoznatijim po ulozi u serijalu Harry Potter, što je čast koju nije imao veliki broj delegacija), već i u predstavljanju hrvatskog filma djece i mladih u svijetu. Tako su u proteklih nekoliko dana ostvareni kontakti i započete nove suradnje s Giffoni Gruzija, Giffoni Albanija, Britanskim filmskim institutom, festivalima za djecu i mlade iz Brazila, Tunisa i Indije. Što reći, osim da Hrvatska postala top destinacija za mlade filmaše!