49. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva

U Gradskoj je vijećnici održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena 49. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, koja će se u Varaždinu održavati od 29. rujna do 2. listopada, a sve su projekcije besplatne.

- Pozivam Varaždince da prisustvuju reviji, da dođu i da vide što sve djeca diljem Hrvatske mogu i znaju - rekao je Slobodan Mikac, zamjenik gradonačelnika grada Varaždina.

Najbolji će filmovi biti odabrani u 5 kategorija: animirani film, igrani film, dokumentarni film, TV reportaža i ostale vrste. U svakoj će kategoriji biti odabrana 3 najbolja filma koja će biti predstavljena na međunarodnim filmskim i videomanifestacijama.

Varaždin će u sklopu programa ugostiti i 150-ero djece, autora filmova koji će biti prikazani na reviji.

- Sve će se projekcije održavati u varaždinskom HNK, a Druga osnovna škola i VANIMA osigurale su i popratne sadržaje za osnovnoškolce. Posjetit će 41. Varaždinske barokne večeri, ponovno otvorenu varaždinsku zvjezdarnicu na Drugoj osnovnoj školi i Gradski muzej, a HNK je za njih pripremio i dječje predstave - ispričala je Sandra Malenica koja zajedno sa Hrvojem Selecom vodi VANIMU.

Vera Robić - Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, naglasila je važnu ulogu koju Varaždin u filmskom stvaralaštvu ima od samih početaka održavanja revija, točnije od 1961. godine.

- Varaždin je pionir dječjeg filmskog stvaralaštva, a VANIMA je kvalitetan izvozni proizvod grada - dodala je Robić - Škarica.

Otvaranje i zatvaranje festivala vodit će Kristijan Ugrina, a filmove će ocjenjivati stručni sud u sastavu Simon Bogojević Narath, Maja Flego, Krešimir Mikić, Neven Hitrec i Slaven Zečević.

Hrvoje Selec naglasio je svoje zadovoljstvo što se 49. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece ove godine održava baš u Varaždinu, s obzirom da i VANIMA ove godine slavi 25. godišnjicu svog postojanja.