english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Svečano je zatvoren jubilarni 15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih uz proglašenje pobjednika

U subotu je u Varaždinu službeno završen jubilarni petnaesti po redu VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih kojeg organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA. Na ovogodišnje izdanje festivala prijavljeno je rekordnih 1133 animiranih filmova iz 92 zemlje  svijeta, a selekcijske su komisije odabrale njih 162 za službena natjecanja koja su uz Varaždin po prvi puta održana i u Ludbregu, Novom Marofu te Ivancu.

U proteklom tjednu više od 2000 djece i mladih iz Varaždinske županije pogledalo je 72 profesionalna animirana filma koje su za RAFI sekciju selektirali Dubravka Kalinić Lebinec i Boško Picula. Odlučili su da u kategoriji RAFI 0-6 prvu nagradu dobiva film „Gospodin  Pile ide na Mars” iz Australije, zatim u kategoriji RAFI 7-10 film „Svinjar” iz Danske, u kategoriji RAFI 11-14 film „#DouDouIzazov” iz Francuske te u kategoriji RAFI 15-18 film „Znatiželja ubila mačka” iz Hrvatske.  

Nakon RAFI dijela festivala u Varaždinu su održane projekcije u VAFI sekciji u kojoj se natjecalo 90 animiranih filmova mladih autora. Stručni VAFI žiri je pogledao svih šest službenih projekcija te sun a zatvaranju festivala dodijeljene nagrade najboljim animiranim filmovima. Ovogodišnji stručni žiri djelovao je u sastavu Kata Gugić, animatorica i predsjednica ASIFA Hrvatske, zatim Owen Chan, freelancer iz Hong Konga, animator iz Srbije Rastko Ćirić te Thomas Kunstler, animator iz Grčke, a dodjela nagrada održana je u prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4. Žiri je odlučio da prve nagrade idu filmovima „Herald“ vrtićkoj skupini iz Estonije u MINI kategoriji, „Svemirska turneja“ skupine autora FKVK Zaprešić iz Hrvatske u MIDI kategoriji te „Poštarova sjena“ iz Slovenije u MAXI kategoriji.

Članice žirija Plavog VAFI-ja u sastavu Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, zatim predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Knežević Barišić te Dubravka Novak, dugogodišnja obrazovna djelatnica prvu nagradu su dodijelile filmu „Kad odrastem želim biti…“iz Španjolske. Smatraju kako ovaj film na zanimljiv i duhovit način progovara o ozbiljnoj temi o kojoj u Konvenciji o pravima djeteta govori članak 12. Kroz taj se članak djeci jamči pravo na slobodu izražavanja mišljenja o svim temama koje ih se tiču u skladu s njihovom razvojnom dobi. Film tematizira pitanje izbora zanimanja. Riječ je o djevojčici koja je pod pritiskom obitelji da nastavi tradiciju i postane odvjetnica, no ona ima druge želje koje odlučuje istražiti i odlučno se zauzeti za njih. Kroz ovaj, kao i sve druge filmove vidi se koliko je važno djeci osigurati priliku da kroz animaciju i pričanje priča progovore o temama koje su im važne.

Nakon ceremonije zatvaranja prisutni su se uputili u kino GAJ gdje su pogledali pobjedničke filmove jubilarnog izdanja VAFI & RAFI festivala koji je ove godine održan uz pokroviteljstvo Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Varaždina i Varaždinske županije. Realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4, POU Varaždin i kino GAJ, Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof, POU “Đuro Arnold” Ivanec, ASIFA Hrvatska i Hrvatski filmski savez. Organizatori ovim putem zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine te najavljuju kako će zemlja partner idućeg izdanja biti Danska.


pošalji link | verzija za printanje

14.RIJEČNO KINO POČINJE U OGULINU 7.7. 10.07.2024.
SKIG-ovci na 64. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku 10.07.2024.
USKORO POČINJE 14.RIJEČNO KINO UZ KARLOVAČKO 10.07.2024.
Hrvatski filmski ljetopis – 117/2024. 03.07.2024.
Kinematografi Dubrovnik dio su projekta prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 03.07.2024.
Počele prijave na 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA 03.07.2024.
Podrum ponedjeljkom 03.07.2024.
Produljene su prijave za 26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Karlovcu i Puli! 26.06.2024.
NATJECATELJSKI PROGRAM 11. STAR FILM FESTA 26.06.2024.
IZLOŽBA FILMSKIH PLAKATA FILMOVA SNIMLJENIH U KARLOVCU 26.06.2024.
11-20/5779
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta